I slutet av 2005 började ett samarbete mellan Apple och Stanford University där universitet gjorde tillgängligt en mängd undervisningsmaterial via iTunes i form av både ljud och bild. Detta blev så populärt att Apple 2006 inrättade den nya iTunesavdelningen iTunes U och sedan dess har denna utvecklats kraftigt och innehåller nu material från många amerikanska universitet.

Nu har turen kommit till Sverige. På Apples svenska hemsida har en iTunes U-sida inrättats och de svenska universiteten har officiellt bjudits in att delta.

iTunes U handlar inte enbart om inspelade föreläsningar. Istället låter det lärare skapa podradio- och podvideosändningar med allt vad det innebär. En föreläsning kan förses med bild- och videomaterial, lärare i språk kan skapa egna ”lyssna medan du är på gymmet”-kurser, och så vidare.

Med tanke på att ny forskning visar att inlärning via iTunes U är effektivare än via traditionella föreläsningar lär de svenska universiteten åtminstone vara intresserade av att delta.

Tack till Rikard som tipsade, och som även startat en Facebook-grupp för att förmå Lunds Universitet att gå med.

Rättelse: Det var Rikard och ingen annan som tipsade.