Mikael Hall
Videogurun som är något mellanting mellan Quentin Tarantino och Janne Långben. Skarp, visuell, skön och snäll på samma gång.

– Det mesta har nog redan sagts. Fildelningen är ett faktum och det idiotiska IPRED-direktivet kommer inte att få den att upphöra. Omfattningen kanske minskar om folk blir paranoida och ser Gessles advokater i buskarna, men skiv-, film- och bokbolagen kommer aldrig få nåt extra klirr i kassan av det här.

De kommer bara ge ett par stackare skulder för livet. Den fildelade musiken konsumeras på ett HELT ANNAT sätt än köpt musik. Ner med Gessle, IPRED och andra bakåtsträvande element, och fram för progressivitet och nyskapande. Se på till exempel Spotify och lär!

Simon Grabiec
Före detta MacWorldredaktör som numera vallar en skock får och skriver artiklar om robotdammsugare. Parkerar där han önskar med sin mullrande V8:a.

– Ofrånkomligt. Naturligtvis ska fildelning inte vara fullt legitimt – det vore ett hån mot upphovsrätten, och de politiker som förespråkar fri fildelning bevisar bara att de är inkompetenta och opportunistiska.

Häxjakten på pirater är dock meningslös; stäng ner Piratebay och vi får tio nya torrenttjänster. Förbjud torrents och vi får krypterade nätverk med anonyma användare. Den riktiga faran är alla nya lagförslag som ger privata företag polisrättigheter.

Martin Appel
Trots sitt MacWorldgjutna namn spenderar den sköne Martin dagarna som pitbullreporter på vår systertidning PC för Alla. Vi jobbar på att värva honom.

–Fildelning är en fantastisk teknik, och att skiv- och filmbranschen inte har lärt sig utnyttja den är en skandal.

Men det här ursäktar inte stöld. För även om den juridiska termen är en annan har jag svårt att se den moraliska skillnaden mellan att stjäla skivor på Åhléns och att hämta film och musik via The Pirate Bay eller Direct Connect. Musiker, artister, skådespelare och regissörer måste självklart få betalt för sitt arbete. Allt annat är fel.