De nya stationära Macarna är äntligen här.

Som en extra förolämpning mot arrangörerna av Macworld Expo valde Apple att inte ens hålla en presskonferens utan uppdaterade helt sonika webbutiken Apple Store och hemsidan med de nya modellerna.

Nya iMac kommer i fyra varianter, samtliga med Nvidia-chipset och grafikkort. De två toppmodellerna har saftigare grafikkort än Macbook Pro, med ett GeForce GT 130 i värstingmodellen. Samtliga 24-tumare har 4 gigabyte minne som standard och du kan trycka i totalt 8 gigabyte i samtliga.

De två toppmodellerna kan båda uppgraderas med bättre grafikkort. Den näst bästa kan också få GeForce GT 130 och bada kan uppgraderas till ATI Radeon 4850.

Mac Mini har även den fått Nvidia-chipset och precis som Macbook Geforce 9400M-grafik. Båda modellerna har Core 2 Duo på 2 GHz. Den stora har 2 gigabyte minne och 320 gigabyte hårddisk medan lillebror får nöja sig med 1 respektive 120 gigabyte. Max-minne hos Apple är 4 gigabyte men om det är samma kretsar som i Macbook lär det egentligen vara max 6.

Mac Pro har, precis som ryktena gjorde gällande, bestyckats med Intels nya Nehalem-baserade Xeonprocessorer. En eller två fyrkärniga proppar utgör hjärtat i maskinerna. Som standard kommer båda modellerna med 640 gigabyte hårddisk och grafikkortet GeForce GT 120 med 512 megabyte minne. Ett nytt tillval är att byta ut grafikkortet till AMD:s värstingkort Radeon 4870.

Modellen med två processorer har plats för åtta minneskretsar med totalt maximalt 32 gigabyte minne. Den mindre får av någon anledning nöja sig med max 8 gigabyte. Samtliga grafikkort har både en dvi- och en Mini Displayport-kontakt.