Om Macen ska säljas av är det en god idé att göra en ominstallation. Inte bara för att den nya ägaren ska få en fräsch start, utan för att hålla dina egna data så säkra som möjligt. Det finns så klart andra skäl till en ominstallation som inte ens behöver inbegripa total rensning av alla filer. Här kommer vi visa dig hur du går tillväga, oavsett anledning.

Ominstallation som rensar Macen från grunden

Inled ominstallationen med att stänga av datorn och slå på den igen. Under uppstarten trycker du sedan in tangenterna Alternativ (⌥), Kommando (⌘) och R och släpp dem efter att Apples logotyp dyker upp. Om du gjort rätt kommer du att slussas in i verktygsfönstret.

Här går du sedan vidare till Skivverktyg och använd detta för att radera Macens inbyggda hårddisk. Viktigt är att du väljer formatet Mac OS Extended (journalförd). När detta är klart så avslutar du Skivverktyg.

Skiva

Nu är Macens hårddisk helt tom och det är dags att installera Mac OS. För att göra detta väljer du Installera om Mac OS (eller Installera om OS X, helt beroende på systemversion) och följ anvisningarna. Viktigt att veta här är att det operativsystem som nu installeras är det som skeppades med din Mac. Är datorn gammal kommer du med andra ord behöva uppdatera till senare versioner efter installationen för att få tillgång till alla nya funktioner som Mac OS har att erbjuda.

När installationen är slutförd kommer Macen att starta om med en inställningsassisten. Om du inte vill komma igång direkt kan du trycka in Kommando (⌘) och Q samt välja Stäng av för att konfigurera datorn vid annat tillfälle.

Apple MacBook Pro - 2,0GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 16485 kr.

Bästa pris just nu: 15403 kr