Slå problemen i förhand med lite planering! Det finns en hel del saker du kan göra för att förebereda dig inför den dag det krånglar och det är enkla saker och även närmast självklara saker.
Håll reda på alla dina uppgifter om internetleverantör, e-posttjänster och liknande genom att skriva ut dem på papper.

Lagra dem tillsammans med alla andra viktiga papper här i livet. Att hålla alla sådana uppgifter i datorn är annars ett utmärkt sätt att hamna i moment 22. Så någonstans har du rätt papper. Apple har även ”fusklappar” för sådana här situationer där du kan fylla i alla uppgifter:

Håll koll på dina papper
För är det en fråga som ofta förekommer på MacWorlds forum men som ingen kan hjälpa dig med så är det frågan om ”Hjälp, hur får jag internet att fungera?”. Ja, det svaret vet endast du själv och du har fått det från din internetleverantör tryckt på papper. Håll det pappret på en bra plats och gör kopior så blir det mycket enklare att åter komma ut på internet.

Överlag, se till att du har viktigt registereringsinformation utskrivet på papper eller antecknat på ett ställe. Särskilt som mycket information och programköp oftast bara återfinns i elektronisk form. Med allt i en pärm är det lättare att komma tillbaka efter en rejäl krasch eller stöld.

Köper du en ny Mac kan du vid köp eller inom första året välja till den utökade garantin AppleCare för ett par tusenlappar. Detta utökar garantin till totalt tre år, ger dig fri support samt extra programvara.

Kopiera dina installationsskivor
Du kan via OS X:s eget program Skivverktyg skapa kopior av installationsskivor. Du kan välja att bränna ut skivorna på cd eller dvd men också behålla skivavbilderna på hårddisken. Markera cd/dvd-enheten själva skivan, klicka på ”Ny avbild” och välj att spara avbilden som en ”dvd-/cd-master”. Alternativt som skrivskyddade skivavbilder. På så sätt får du kopior på alla dina viktiga programköp ifall något skulle gå förlorat genom brand, stöld eller bara klåfingriga barn som hoppar på dvd-skivan ute i gruset.

Du kan även installera program från dessa skivavbilder vilket brukar gå avsevärt snabbare än att använda originalskivan! Vill du vara riktigt noga, skapa en särskilt originaldisk för att lagra alla köpta program, både på cd/dvd och nedtankat från nätet, samt exempelvis musik köpt via iTunes. Det behöver inte bara handla om katastrofsituationer utan det kan vara riktigt smidigt att ha allt på samma ställe i formen av en snabb hårddisk.


Du kan med Skivverktyg skapa elektroniska kopior, skivavbilder, på dina installationsskivor som du kan behålla på hårddiskar eller bränna ut som kopior.

Skapa en hårddisk för nöden! Ett hyfsat avancerat alternativ men en väldigt smidig sak för dig som vill ha kontroll. Sett till vad detta kan hjälpa dig i kris är själva inköpskostnaden faktiskt ganska liten.

Nöddisken ersätter på många sätt OS X-skivan som följer med datorn. Den innehåller OS X-installation som du kan starta ifrån och denna ska du installera separat, inte klona från din befintliga installation på datorns hårddisk. Det går snabbare att starta från en extern hårddisk jämför med att starta från OS X:s installationsskiva. Och det är heller inte säkert att du har installationsskivan eller dvd-läsare till hands, något som blir extra aktuellt för Macbook Air-ägare.

Nöddisken kan du komplettera med de specialprogram som finns för att rädda data från en kraschad Mac och andra typer av diagnos- och räddningsprogram.

En nöddisk är en bra disk
Framför allt ger nöddisken en alldeles utmärkt möjlighet till att hämta filer från en Mac som kraschat. Något som inte är alldeles enkelt utan kunnighet om hur du navigerar och flyttar filer i Terminalen. Med en nöddisk får du tillgång till Finder och kan lätt plocka fram kritiska dokument ur en kraschad Mac. Och ifall det är en rejäl hårddiskkrasch har du på den externa disken utrymme för att rädda hela stora mängder filer och dokuemnt. Så det är heller ingen dum idé med en rymlig nöddisk.

Observera att nöddisken för full funktionalitet ska vara en separat, allra helst en extern hårddisk. Installerar du på en partitionerad hårddisk kan din ”nöddisk” också stryka med i en krasch.


Läs övriga delar i vår superguide till en stabilare Mac.