1. Får jag kopiera en köpt cd-skiva?
Ja, såväl till dig själv som till en kompis. Dock gäller att skaran kompisar är begränsad, att förse alla sina Facebookvänner med en bränd kopia är inte tillåtet. Exakt hur många kopior man får göra framgår inte, men enligt praxis är “ett par stycken” okej.

2. Får jag tanka hem en skiva som jag redan köpt?
Juridiskt sett: nej. I praktiken är flera skivor kopieringskyddade, vilket gör det omöjligt att göra en laglig kopia till exempel till bilen.

3. Får jag kringgå kopieringskyddet på en dvd-film?
Nej, vilket är lite ologiskt eftersom du betalar kassettersättning på alla tomma dvd-skivor du köper. Men att hacka till exempel Macrovisionkodningen är inte tillåtet.

I praktiken är risken att åka fast minimal, och om du inte sprider filmen vidare lär du knappast hamna på Interpols lista över de 20 mest efterlysta brottslingarna.

4. Får jag kopiera kompisens Call of Duty-spel?
Nej. Datorprogram omfattas inte av rätten till kopiering för eget bruk.

5. Är det okej att ladda ner musik så länge jag inte laddar upp?
Nej, det är inte tillåtet. Visserligen har skivbolagen koncentrerat sig på att sätta dit de som laddar upp, dels på grund av att deras brott är större, dels på grund av att den stora massan som tankar hem är så stor att det rent praktiskt är svårt att ta itu med dem. Men om du använder till exempel BitTorrent laddar du även upp filer under tiden du laddar hem – vilket gör dig dubbelt olaglig.

6. Får jag använda mig av fildelningsprogram?
Javisst! Varken programmen eller nätverken är olagliga, så länge du inte laddar hem upphovsrättskyddat material har du inte gjort något olagligt. Dessutom finns ju en hel del lagliga filer, även på Pirate Bay. Bit Torrent-tekniken är ett utmärkt sätt att distribuera riktigt stora filer på, exempelvis Linuxinstallationer.


Läs övriga delar i vår fildelningsspecial.