Kategorisera bilderna
De händelser som skapas automatiskt eller som du slår ihop kan träffa väldigt rätt men ibland kan du vilja gruppera dina bilder för olika ändamål. En personlig kategorisering kan du åstadkomma på ett flertal sätt, dels genom att skapa egna händelser men även genom att skapa egna bildalbum och mappar.

Börja med att skapa mappar för dina huvudsakliga bildkategorier, exempelvis ”resor”, ”familj”, ”djur” och så vidare. Mappar skapar du genom att gå via menyalternativet Arkiv och sedan välja Ny mapp. I en sådan mapp kan du sedan husera bildalbum efter eget tycke.

Du kan dels välja att skapa nya bildalbum via menyalternativet Arkiv och sedan Nytt album, men du kan även dra bilder direkt från ditt bildarkiv till mappen varpå ett nytt album skapas och du får namnge det.

Mappar och album ger dig en lite mer överskådlig struktur än händelser och de båda metoderna kan komplettera varandra väl.

Nyckelord ett absolut måste

Du har nu läst om hur du ska uppnå bättre struktur genom att bemästra händelser, mappar och album, men när även dessa börjar växa sig stora till antalet behöver du ta till lite smartare bildhantering för att få styr på ditt bildbibliotek.

För att uppnå detta behöver du redan från början lära dig att applicera nyckelord på dina bilder, något du åstadkommer genom att klicka på etiketten Lägg till nyckelord som dyker upp när du för musmarkören över en bild. De nyckelord du applicerar på bilderna sparas så att du sedan får upp dem som förslag nästa gång du skriver första bokstaven i nyckelordet.

Du kan även applicera betyg på bilderna genom att högerklicka på dem och välja betyg i avdelningen Mitt betyg. Om du applicerar både nyckelord och betyg kan du sedan söka på dessa i sökfältet i den nedre verktygslisten, du kan välja att antingen söka på samtliga kriterier, nyckelord, datum eller betyg.

Detta kommer att göra det enklare för dig att snabbt hitta det du behöver. Som standard visas enbart nyckelord under bilderna, om du vill visa upp ytterligare metadata klickar du på Innehåll i menyraden och sedan kan du klicka på Betyg och Titlar för att visa dessa under bilderna i bildbiblioteket

Snabba nyckelord med snabbkommandon

Att manuellt applicera nyckelord på individuella bilder är en enkel process, men om du ska göra det på ett stort antal bilder blir det däremot allt för tidskrävande. Som väl är finns det en funktion för att skapa snabbkommandon för dina vanligaste nyckelord. Om du går via menyalternativet Fönster och sedan Visa nyckelord (alternativt snabbkommandot cmd+K) får du fram en meny där du kan lägga till dina vanligaste nyckelord i en snabbgrupp.

Du lägger till nyckelorden genom att dra dem till snabbgruppen. Dessa nyckelord tilldelas då en bokstav som blir dess snabbkommando, exempelvis tilldelas nyckelordet ”resa” snabbkommandot ”r”. Väl inne i ditt bildbibliotek kan du markera en mängd passande bilder och trycka in snabbkommandot Alt+R för att applicera nyckelordet resa på samtliga bilder.

Om du då skapar snabbkommandon för nyckelord som ”resa”, ”arbete”, ”familj”, ”fest” och så vidare kan du applicera nyckelorden utan att behöva skriva något alls. Vill du ta bort nyckelordet trycker du helt enkelt in snabbkommandot igen. Har du under ett speciellt tillfälle tagit hundratals bilder är denna funktion absolut nödvändig att bemästra.

Skapa smarta album
En annan riktigt smart fördel du får av att applicera nyckelord på dina bilder är att du kan skapa smarta mappar som dynamiskt listar sitt innehåll efter de kriterier som du applicerat på mappen. Smarta mappar är faktiskt inte mappar utan sökningar baserade på nyckelord som du bestämmer när du skapar den smarta mappen.

Om du går via menyalternativet Arkiv och sedan väljer Nytt smart album får du fram en meny där du ska definiera vilka sökattribut som bestämmer vilken typ av bilder som den smarta mappen ska innehålla. När du har namngivit det smarta albumet ser du en rad med ett par sökkriterier följt av en knapp med en plus-symbol.

Om du klickar på plus-symbolen får du fram ytterligare en rad där du kan smalna av mappens urvalskriterier ytterligare. Om du exempelvis klickar på det första sökkriteriet ”Album” får du fram en lista med andra sökkriterier, exempelvis nyckelord, betyg, beskrivning och mycket mer.

Tänk på att om du skapar flera kriterier blir det viktigt att du har ställt in om alla kriterier ska matchas eller bara något av dem.

I nya iPhoto 09: Smart med Faces
Det förmodat vanligaste i våra bildbibliotek är bilder på nära och kära och av denna anledning skulle det vara smidigt att kunna sortera ditt bibliotek efter personer. I iPhoto 08 är detta förvisso möjligt genom att skapa nyckelord för alla personer du tar kort på och skapa smarta mappar som samlar ihop bilder på dessa personer, men det är en något osmidig process som kräver en hel del manuellt arbete från din sida. I iPhoto 09 har Apple tagit till vara på detta och ger oss funktionen Faces. Alla bilder du laddar in i iPhoto 09 analyseras och upptäcks konturen av ett ansikte får du möjligheten att skriva in namnet på aktuell person.

Du behöver bara skriva in namnet på personen första gången ansiktet analyseras, iPhoto 09 kommer sedan att känna igen personens ansikte och applicera aktuellt namn på bilderna. Om ansiktet är svårt att urskilja, exempelvis om ansiktet ses från sidan, får du möjlighet att välja vilken person bilden föreställer. Samtliga personer kommer sedan att listas under en sektion vid namn Faces där en bild och namnet på personen får agera tumnagel för personens katalog.

På samma sätt som med händelser kan du skumma igenom personens bilder genom att föra muspekaren över tumnageln och högerklicka för att välja en ny tumnagel. Du kan även skapa smarta album som listar flera olika personer, till exempel en familj eller kompisgrupp, genom att markera flera personer och dra dem till den vänstra kolumnen.

Mer om smarta mappar
För att skapa smarta mappar har du en mängd olika alternativ till ditt förfogande. Du kan både använda sökkriterier som inkluderar och exkluderar bilder. Om du exempelvis väljer sökkriteriet ”Bild”, sedan ”är inte” och till sist ”Flaggad” har du sett till så att den smarta mappen inte listar några bilder som har flaggats.

Detsamma kan du göra med nyckelord. En riktigt avancerad smart mapp kan alltså innehålla en mängd album där olika bilder har inkluderats och exkluderats med hjälp av nyckelord, beskrivningar, datum, kameramodell, händelse och mycket mer. Om du vill ändra detta i efterhand högerklickar du helt enkelt på det smarta albumet och väljer Redigera smart album.

Den största fördelen med dessa smarta mappar är att du aldrig behöver lägga till bilder manuellt, hanterar du nyckelord och annat korrekt hamnar bilderna automatiskt där.

Du kan lista dina skapade smarta album under en mapp genom att helt sonika dra den smarta mappen till en vanlig mapp i den vänstra kolumnen.

Snabbare filhantering
De filnamn som din digitalkamera tilldelar bilderna brukar knappast vara särskilt beskrivande, men att själv ändra filnamnet på alla bilderna tar på tok för lång tid. Vad du då kan göra i iPhoto är att markera samtliga önskade bilder, klicka på menyalternativet Bilder och sedan klicka på Ändra flera.

Du kan här välja mellan ett antal alternativ för att ändra dina bilder, bland annat att välja kriteriet ”titel” och att den ska sättas som ”text” i nästa kriterie. Du kan nu skriva in en titel som ska appliceras på samtliga bilder, och du kan även välja att bilderna ska särskiljas genom att en siffra appliceras efter titelnamnet.

När du sedan väljer att exportera bilden kan du välja att sätta filnamnet till titeln istället för filens faktiska filnamn. I exportmenyn hittar du en rullgardinslista för filnamn där du kan ändra från standardinställningen ”Använd filnamn” till ”Använd titel”. Mycket smidigt om du skulle få för dig att exportera en mängd filer.

6 bra tilläggsprogram

Picasa Web Album Exporter
För dig som använder webbtjänsten Picasa är insticksmodulen Picasa Web Album Exporter en riktigt smidig produkt.
När insticksmodulen är installerad hittar du den i export-menyn i iPhoto och där kan du döpa albumet, ge det en beskrivning samt att välja om nyckelorden i iPhoto ska användas för Picasa-albumet. Gratis tillgängligt för nedladdning.

Duplicate Annihilator
iPhoto 08 innehåller funktioner för att undvika import av dubbletter, men ibland händer det ändå att det lyckas slinka in en del dubletter. Om du inte tar tag i problemet i ett tidigt stadie kan det snabbt bli svårt att hantera och då kan ett verktyg som Duplicate Annihilator vara ett vettigt köp. Med hjälp av algoritmer som jämför fotografier lyckas verktyget hitta dina dubbletter som redan importerats. Kostnad 7.95 dollar, cirka 66 kronor.

FlickrExport
För dig som använder tjänsten Flickr för uppladdning av bilder är insticksmodulen FlickrExport ett bra köp. Kostnaden på 12 pund, cirka 135 kronor, ger dig en god uppsättning funktioner i ett smidigt gränssnitt.

GrowlPhoto
Growl är ett meddelandesystem för Mac OSX, öppet tillgängligt för alla som vill inkludera stöd i sina applikationer. GrowlPhoto är som namnet antyder en insticksmodul som presenterar ett smidigt meddelande när import av bilder till iPhoto är genomförda. Gratis tillgängligt för nedladdning.

FaceBook Exporter
För dig som frekvent laddar upp bilder till ditt konto hos Facebook är det ingen nyhet att uppladdningsverktyget är allt annat än smidigt. Om du dessutom är iPhoto-användare finns det ingen anledning att kämpa med detta då instickmodulen Facebook Exporter låter dig exportera bilder direkt från iPhoto. Med insticksmodulen installerad kan du skapa album, tagga personer i bilderna, skriva bildtexter och mycket mer.

Keyword Manager
Keyword Manager är en insticksmodul som ger dig mycket smidigare och mer flexibel hantering av nyckelord i iPhoto. Du kan bland annat organisera nyckelord hierarkiskt och ett nyckelord kan ha underliggande kategorier av nyckelord. Är kompatibel med iPhoto 06 och framåt.


Missa inte övriga delar i vår superguide till iPhoto.