Även om Mac OS X är ditt favoritsystem är det inte ovanligt att du hamnar i en situation där du av olika anledningar behöver använda mjukvara skapad för Microsoft Windows. Den marknadsdominans som Windows har byggt upp sedan nittiotalet leder dessvärre till att många applikationer och webbtjänster fortfarande utvecklas främst till Microsofts plattform. Sedan introduktionen av Intel-processorer i Apples datorer har vi fått helt nya möjligheter till att använda Windows på våra burkar.

Vad vill du göra?
Du kan nu faktiskt installera Windows på hårddisken för första gången i Apples historia och låta Mac OS X samsas med sin konkurrent. Men inte nog med det, du kan även virtualisera Windows ovanpå Mac OS X och låta program från båda operativsystemen samsas sida vid sida. Så häng med i vår artikel där vi förklarar hur du använder Windows på din Mac på bästa möjliga sätt.

Det absolut första steget är att du funderar över vad det är du huvudsakligen behöver Windows till. Är det att köra Outlook mot en Exchange-server? Är det att köra en applikation eller ska du koppla in en pryl vars drivrutiner bara finns till Windows? Vill du spela datorspel som kräver Windows?

Ditt användningsområde kommer att ha en stor påverkan på vilken lösning som passar dina behov bäst. Det är även bra att göra lite efterforskning på hur pass kompatibel hårdvaran i din Mac är med de olika lösningarna. Du behöver ha tillräckligt med utrymme tillgängligt på din hårddisk för att husera Windows, oavsett om det gäller en installerad eller virtualiserad kopia.

Helst 20 gigabyte ledigt
En tumregel är att Windows bör ha minst tio gigabyte tillgängligt vid installation, men cirka tjugo gigabyte är att föredra. Ska du sedan installera utrymmestunga applikationer som datorspel bör du tillsätta än mer utrymme. Nog om detta, nu visar vi hur du kan köra Windows på din Mac!

1. Installera med Boot Camp

Den mest traditionella metoden för att köra Windows på din Mac är att installera det på hårddisken via verktyget Boot Camp. Ledordet är prestanda i utbyte mot flexibilitet.

Partitionera hårddiskutrymme åt Windows
Boot Camp är en traditionell partitionering av hårddisken, vilket innebär att du delar upp hårddisken och tilldelar Windows ett eget utrymme. Metoden för att installera Windows via Boot Camp är relativt enkel – du startar helt enkelt upp verktyget Boot Camp-assistent som du hittar i vertygsmappen (Program > Verktygsprogram).

Här presenteras du för en introduktionsmeny och du råds att skriva ut installationshandboken för Boot Camp, ett råd som är gott att följa. Ett viktigt råd du finner däri är att du ska använda en fullständig kopia av Windows, inte en uppgraderingskopia.

Ska du installera Windows XP är det Service Pack 2 som gäller, inget annat. Du ska använda 32-bitars versioner av Windows, med undantag för dig som äger en Mac Pro eller MacBook Pro köpt tidigt 2008 eller senare som då kan använda 64-bitars versioner av Windows Vista.

Du behöver även ha din installationsskiva för Mac OS X Leopard tillgänglig efter installationsprocessen eftersom denna innehåller Windows-drivrutiner för din Mac.

Viktigt är även att du gör en säkerhetskopia av din hårddisk innan installation, du ska inte råka ut för några konstigheter vid installationen men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Skapa själva partitionen
När du har klickat dig förbi introduktionsmenyn i Boot Camp-assistenten blir nästa steg att skapa en partition för Windows. Windows-partitionen har som standard tilldelats fem gigabyte utrymme, på tok för lite för en Windows-partition.

Med hjälp av reglaget ändrar du partitionens storlek, som tidigare nämnt bör storleken som minst vara mellan 10 och 20 gigabyte för Windows. Det finns en knapp som lyder Använd 32 GB, har du tillräckligt med utrymme för att tilldela Windows detta utrymme är det en vettig mängd att välja. När du har valt storlek klickar du på knappen Partitionera varpå Boot Camp-assistenten skapar Windows-partitionen.

När detta är klart presenteras du för en meny där du uppmanas att mata in installationsskivan för Windows. Med detta gjort klickar du helt enkelt på Starta installationen. Datorn kommer då att starta om och inleda installationen av Windows.

Partitioner och Boot Camp

När du skapar en partition i Boot Camp-assistenten ska du välja storlek efter det filsystem du ska välja när du installerar Windows. Vid installation av Windows får du möjligheten att välja mellan att använda FAT32 eller NTFS. FAT32 har en teoretisk storleksbegränsning på 32 gigabyte. Detta innebär att du inte bör skapa partitioner som är större än just 32 gigabyte om du ska använda FAT32 som filsystem. Den största skillnaden mellan FAT32 och NTFS är att det senare är ett mer modernt filsystem som tillåter större partitioner, större filer och funktioner för optimera hårddiskens innehåll.

Om du vill ändra, radera eller lägga till partitioner i efterhand kan du dels göra detta via Boot Camp-assistenten och dels verktyget Skivverktyg. Via Boot Camp-assistenten kan du enbart välja att återställa hårddisken till sitt ursprungliga skick där Mac OS X äger hela utrymmet. Applikationen Skivverktyg hittar du genom att gå till mappen Program och sedan mappen Verktygsprogram. Här kan du ändra storlek på partitionerna, radera partitioner och skapa nya.

Du bör dock tänka på att du kan förstöra Windows-installationen genom att ändra partitionsstorleken. Det är därför viktigt att du tänker på att säkerhetskopiera din Windows-partition innan du genomför några ändringar, läs mer om detta i faktarutan om säkerhetskopiering av Windows.

Börja att installera Windows

Nu kommer datorn att startas om och köra igång installationen av Windows. Följ instruktionerna till dess att du presenteras för partitionsmenyn. Hur många partitioner som listas här beror på hur många partitioner du hade på datorn innan du påbörjade installationen, men den partition du ska klicka på innehåller benämningen ”BOOTCAMP”.

Denna partition är nu formaterad med filsystemet FAT32, något som Vista-installationen inte accepterar. Du ska därför markera partitionen och sedan klicka på etiketten Drive options (advanced) under partitionslistan.

Du kommer nu att få fram ett antal nya alternativ under partitionslistan. Klicka på knappen Format för att formatera Boot Camp-partitionen med NTFS-filsystemet. När detta är gjort klickar du helt enkelt på Next för att fortsätta. Med detta gjort kommer Windows-installationen att fortsätta och starta om vid ett par tillfällen.

Följ anvisningarna och mata in användarinformation och lösenord när det efterfrågas. Till slut kommer du att presenteras för inloggningsskärmen för Windows. När du har loggat in är du redo för att genomföra de slutgiltiga konfigurationerna.

Konfigurera mera

Väl inne i Windows ska du mata in installationsskivan för Mac OSX Leopard. Skivan kommer då presentera dig för möjligheten att köra igång filen ”setup.exe”, vilket du ska acceptera. Följ instruktionerna för att inleda installationen och när den är slutförd har drivrutiner för grafik, nätverk, ljud, Bluetooth och många andra Mac-specifika funktioner installerats.

Efter installationen behöver du starta om datorn. När datorn har startats om är du tillbaks i Windows igen. Vad du ska göra nu är att konfigurera Boot Camp efter dina egna behov. Du kan konfigurera Boot Camp antingen genom att gå till kontrollpanelen och dubbelklicka på alternativet Boot Camp, eller så kan du klicka på ikonen för Boot Camp i aktivitetsfältet längst ner till höger på skärmen.

Efter installationen är Windows standardsystemet vid uppstart och för att ändra på detta klickar du på fliken ”Startup Disk”, markera sedan ikonen med etiketten ”Macintosh HD” och klickar på knappen Apply. Nu kommer datorn automatiskt att starta Mac OS X vid uppstarten.

Om du vill starta Windows istället håller du helt enkelt Alt-knappen intryckt när datorn startar upp. Du får då fram två hårddisk-ikoner, Mac OS X respektive Windows. Klicka på pilen under det system du vill starta och vips så startar det upp. Ditt val här kommer inte att ändra valet av standardsystem vid uppstarten.

Virus i Windows: vilka är riskerna?

Ett av de stora problemen som Windows-användare dras med är risken för att virus ska drabba deras system, och om du använder Windows på din Mac är du givetvis utsatt för samma risk.

Om du installerar Windows via Boot Camp är Windows en helt vanlig installation på din hårddisk och du är därför utsatt för exakt samma risker som en vanlig Windows-användare. Dock kan de flesta virus med få undantag inte påverka din Mac OS X-installation så det värsta som kan hända är att ditt Windowssystem inte kommer att fungera.

Om du installerar ett kompetent anti-virusverktyg blir risken avsevärt förminskad, ett hett tips är att ladda ner AVG Anti-Virus Free Edition som både är ett gratis och riktigt kompetent verktyg.
Om du har installerat Windows virtuellt via Parallells Desktop eller VMware Fusion 2 finns det antivirus-lösningar inbyggt i paketet.

När du har installerat Windows i en virtuell partition kan du i Parallells Desktop installera lösningen Kapersky Antivirus och har du använt VMware Fusion 2 kan du installera McAfee VirusScan Plus.

Dessa lösningar ger dig skydd mot virus, spyware och installerar även en brandvägg i Windows som ger dig skydd mot virus. Skulle din virtuella Windows-partition drabbas av virus påverkar det inte ditt system i övrigt så det värsta som kan hända är att du får ta bort den virtuella partitionen och skapa en ny.

Antivirus-skydden i både Parallells Desktop 4 och VMware Fusion 2 är gratis i tolv månader och efter det får du börja betala för din prenumeration.

Använder du dig av Sun VirtualBox får du själv införskaffa dig ett antivirusskydd och även här rekommenderar vi AVG Anti-Virus Free Edition.


Del 2: Kör Windows ovanpå Mac OS X.