I förra veckan kunde vi rapportera om att en piratversion av nya iWork 09 som börjat cirkulera på Bittorrent-sajter är infekterad med en ny trojan som installeras om du installerar programsviten.

Nu har en ny variant på denna trojan upptäckts i ytterligare en Bittorrent-nerladdning. Den här gången är det ett så kallat ”crack” till Adobe CS4 som förutom att låsa upp dessa program även installerar och aktiverar en bakdörr som öppnar Macen för intrång och skickar meddelanden till ett par IP-adresser.

Enligt säkerhetsföretaget Intego är hotet från trojanen allvarligt. Den tidigare varianten av den har redan använts för att utföra så kallade DDoS-attacker (distributed denial of service) och det är rimligt att tänka sig att det även gäller den nya.

I och med dessa nya attacker riktade mot Macanvändare, som drabbat betydligt fler än de få som råkat ut för den tidigare trojanen som spreds på ryska porrsidor, kan vi konstatera att hotet från skadeprogram på Mac efter många år till slut har blivit reellt.