Daniel Stanciu och Fredrik Hansteen gjorde 2006 en upptäckt som slog världen med häpnad. Den var så revolutionerande att Stancius professor inte trodde honom förrän han fick en demonstration i labbet.

Vad de båda fysikerna upptäckte var att det är möjligt – och hur det går till – att byta polaritet i en magnet med hjälp av ljus. En cirkulärt polariserad laserpuls på omkring 40 femtosekunder (en femtosekund är en miljondels miljarddels sekund) räcker dessutom, vilket genast fick både Stanciu och andra att se en potential för nya, snabba hårddiskar.

Tack vare upptäckter som gjorts sedan dess ser det nu ut som att det om cirka fem år kommer kunna finnas produkter på marknaden som använder denna teknik. Istället för femtosekundlasrar kommer dessa dock nöja sig med picosekunder, skriver The Future of Things.

Men det ska vi inte gråta över. Enligt forskaren räcker detta nämligen för att göra en hårddisk som läser och skriver data med en terrabit per sekund (125 gigabyte). Dagens snabbaste SSD:er kommer som jämförelse upp i några hundra megabyte per sekund.