19.32: That's it.

Kommentar: Var tog Mac Minin vägen? Vart försvann överraskningarna?

Jag tycker Apple borde ha lagt in en växel till, speciellt med tanke på att oron över Steve Jobs frånvaro hänger över hela branschen. Detta var möjligheten att visa att företaget har spännande saker på G. Att man fortfarande ligger i framkant.

I stället får vi vänta på nästa event, i Apples egna regi.

Jag satsar på tisdagen den 24 februari. Vad tror du?


19.28: Tre nya saker 2009. För det första tre olika prisnivåer istället för en enda. 69 cent, 99 cent och 1,29 dollar. Låt oss gissa att detta är för att kunna dra hem avtal med bakåtsträvande skivbolag.

iTunes Plus, drm-fria låtar, uppgraderas. Från och med i dag kommer 8 av 10 miljoner låtar att kunna köpas drm-fria (till ett högre pris dock). Men vid slutet av kvartalet kommer ALLA låtar att finnas utan drm-skydd. Äntligen!

Tredje och sista nyheten är att man numera kan köpa låtar från sin iPhone, inte bara via wlan, utan även via 3G-nätverket.


19.25: En sista grej, det handlar om iTunes. Drar en massa mäktiga siffror. 10 miljoner låtar i biblioteket, 6 miljarder låtar sålda osv.


19.17: Stora grejen är dock batteriet. Upp till 8 timmar på en laddning. Upp till 1 000 laddningar. Men det finns en baksida. Som väntat kan man inte byta ut batteriet själv, precis som på Macbook Air.

Apple visar en video för att ursäkta detta beslut. Publiken på plats gäspar.


19.14: 17-tummaren har en ny generation av Core2Duo-processorer (vad hände med quad-varianten?), upp till 8 GB minne, nya grafikkretsar från Nvidia och dessutom möjligheten att välja ett SSD-minne på 256 GB istället för en vanlig hårddisk.

Den är även världens tunnaste 17-tumslaptop med sina 2,5 centimeter. Väger 3 kilo.


19.11: Och nu, äntligen lite hårdvara: Ny Macbook Pro 17-tum. Ljummet mottagandet i salen. Denna var ytterst väntad. Största applåden kom för att man kan välja bort den glansiga skärmen.


19.08: Det är ändå rätt intressant att Apple mer och mer strävar efter att hålla oss i "molnet". Tyvärr är ju just Apples moln ett litet inhägnat sådant, utan särskilt stora möjligheter att kommunicera med andra tjänster.


19.07: Det tisslas bredvid Skrufve: "oh, no not another Beta. We'll see that MobileMe failure over again"


19.06: Jag är en mycket besviken chefredaktör just nu. Och det lär även aktiemarknaden vara i dag om inte Phil har något riktigt imponerande i rockärmen...


19.05: En annan nyhet med iWork: iWork.com. En enda person klappar händerna...

Här är det tänkt att man ska dela dokument med andra, lite som Google Documents. Nu ska Phil dema.


18:58: Numbers 09 har tabellkategorier, 250 nya funktioner, en rad nya diagramtyper och länkar mellan olika diagram. Dessutom kan man baka in dem i en Keynotepresentation och få datan uppdaterad automatiskt. Även länkningar mot Pages. 79 dollar för iWork eller 49 om man köper det ihop med en ny Mac. Ute i dag!


18:58: Så slutligen dags för sista programmet i sviten, Numbers 09. Var fasen är de verkliga nyheterna?!


18:51: Dags för Pages. Fullskärm är en nyhet, lite som hos utmärkta WriteRoom. Stöd för MathType och EndNote. Dessutom lite nya teman och krafs.


18:48: Pratar om hur enkelt det är att göra grymma presentationer med Keynote 09. Visar upp nya effekter. En är Keynote Remote, publiken applåderar ivrigt när man använder iPhonen för att byta slides.


18:42: Nu är det dags för något annat än iLife, som finns ute i slutet på januari. Och vad är det? Jo, iWork! Publiken verkar måttligt förtjust över detta faktum. Stämningen är mättad.


18:41: Det svänger fort i finansvärlden...


18:41: Kommer med musiklektioner från kända artister. Fler finns att köpa online "Lesson Store". Smart affärsidé. 4,99 dollar per lektion.


18:40: Phil tillbaka på scen igen för att gå över till Garageband. Folk i publiken börjar ledsna. Var är hårdvaran?


18:32: Demo av iMovie från Randy Ubillos, chef för video hos Apple. Visar upp videoeffekter.


18:31: Apples vakter är stenhårda. En kille försökte dra fram en kamera med blixt och blev utkastad.


18:30: Macrumors har blivit hackade av PC-nördar! "SEX ME" och "STEVE JOBS DIED" dök upp i rapporteringen.


18.27: Ledsen för avbrottet, tekniskt strul hos våra system.


18.20: Nog med demo av iPhoto. Dags för iMovie.


18.19: Dags för demo av iPhoto. Vågar vi hoppas på ett "Boom!"? Nope, inga boom. Men Phil sköter keynoten bra. Publiken uppskattar honom.

Han visar hur ansiktsigenkänningen funkar. Till en börjar ungefär som på Facebook.

Drar ut på tiden det här. Hur mycket nyheter har Apple egentligen att visa i dag om allt tar lika lång tid som dessa demos?

Platser. Vi kommer att titta på kartan och zooma in på en del bilder som tagits i Aspen: det visar alla bilder tagna på den platsen även under flera bildserier. Om du lägger till en plats för en serie bilder tipsar iPhoto automatiskt om platser från sina databaser.

Wow. I en serie bilder som tas med en geotaggningskompatibel kamera zoomar iPhoto in till stadsnivå och visar de platser i staden där varje bild togs. Du kan hålla muspekaren över någon av dem och det visar dig då vilka bilder som togs just där. Phil klick på Eiffeltornet och det visar bara de bilder som tagits på tornet.

Det finns en andra tanke på platser, kolumnvyn. Visar alla de platser som du har tagit bilder: länder, städer, länder, platser, ser en stor vilja att "bläddra" Visa i iTunes. Det är ansikten och platser i iPhoto'09.

Det finns ett andra sätt att se på platser, genom kolumnvy. Detta visar alla ställen där du tagit bilder: länder, städer och andra platser. Det liknar "bläddervy"(browse) från iTunes. Det är faces och platser i nya iPhoto.


18.16: Teman för bildspel i iPhoto. Du kan även exportera dessa och synka över dem till iPod eller iPhone.


18.15: Stöd för Facebook och Flickr direkt inifrån iPhoto - äntligen! Drar hem stora applåder från publiken.


18.11: Ännu ett sätt att organisera i iPhoto: Places. Sortera efter var man tagit bilden alltså. Sköts med geotaggning (data från exempelvis en gps som läggs till i bildinformationen). Man kan även lägga till den manuellt genom att ange longitud och latitud. Ihopbyggt med Google Maps. Oväntat. iPhoto har även en inbyggd databas med ställen så att man slipper göra det.


18.09: Visar Faces, ett nytt sätt att organisera bilder i iPhoto. Folk skrattar i publiken.Verkar vara någon sorts ansiktsigenkänning inbyggt, liknande Polar Rose.


18.07: Phil har tre nya saker att visa oss i dag. Först iLife 09.


18.05: "Idag ska vi fokusera på Macen". Ingen iPhone Nano med andra ord. Såldes 9,7 miljoner Macar förra fiskala året. Rekord!


18.04: Jag saknar Steve polo- och jeansstil. Phil ser mer microsoftig ut.


18.04: Phil Schiller önskar alla en god morgon. Börjar sedan prata om alla butiker Apple har öppnat runt om i världen under året som gått. 3,4 miljoner besökare per vecka.


18.02: Enligt uppgift sitter vår egen Jesper Landén på VIP-läktaren. Precis intill denne inte helt okände medlem av Apples styrelse...


18.00: Åtta(!) MacWorld-medarbetare bevakar nu detta event. Nu kör vi!


17.56: Dagens CHOCK: Vi på MacWorld uppdaterar från eventet på en PC! Jag lovar alla er läsare att Skrufve ska få jobba på MacWorld Murmansk när han kommer hem.


17.53: ...och vi är på plats! Som synes mitt i ett kaos av bildkåta journalister. Stämningen är dock på topp, det finns stora förväntningar i lokalen, trots att Steve Jobs inte är med denna gång.

Let the games begin!


17.45: Nu börjar den stora folkmassan släppas in i keynotelokalen. Så här glad är Jimpan för detta:

...och hans fru står redo med kameran:


17.34: En Macbook Wheel hade verkligen varit kul att testa. Fast den löjligt naive mannen i mig hoppas fortfarande på en mini-bärbar från Apple. Något i stil med denna fejkvariant:


17.24: Fasen, nu blev jag ruskigt sugen på kaffe. Var är praktikanten när man behöver honom?


17.18: Glöm inte att rösta i vår webbfråga, längst ned i denna artikel!


17.09: 51 minuter to go och inne på Moscone sägs det att alla köande ska få gå in i den enorma keynotesalen kvart i sex, svensk tid.


17.04: Här är den officiella forumtråden med alla diskussioner om kvällens event.


17.00: En timma kvar - är ni peppade!?


16.59: Vi får rapporter från våra utsända att de står allra först i mediakön. Åtminstone för tillfället, eftersom Apple tycks flytta den hela tiden...


16.49: För er som missat det kommer Apples vd Steve Jobs inte att hålla i denna keynote. I stället är det hans andreman, Phil Schiller, som ska hålla låda. Så här ser karln ut.


16.40: Våra utsända nu är inne i Moscone Center! Enligt Skrufvarna råder en stämning av hög förväntan. Skam vore väl annars!


16.25: Apple Store går som väntat ned. Samtidigt hittar på man på Apples nedladdningssida en referens till iWork 09. Det kan tolkas som att det trots allt blir ett fullskaligt program, och inte en renodlad webbtjänst, som det tidigare snackats om.


16.20: Hela MacWorld-gänget är samlat. 1 timma och 40 minuter kvar...


Välkomna till MacWorlds liverapportering från Macworld Expo 2009! Själva eventet börjar 18.00 svensk tid men vi kommer att bevaka allt som händer från och med nu

På plats i USA har vi Jimmy Lee Skrufve, Jesper Landén och Anna Skrufve. Deras rapportering började redan för ett par dagar sedan, så styr över webbläsaren till bloggen för att läsa deras videointervju med den svenskättade kille som står först i kön, eller kanske nedslaget på amerikanska caféer, där nästan INGEN kör PC. Åtminstone inte i dagar som dessa...

HÄR ÄR ALLT DU BEHÖVER VETA

Vad vill du helst se ikväll?
Det är inte längre tillåtet att rösta.