1. Keyword Manager

iPhoto saknar en smidig lösning för taggning. Keyword Manager löser det – nu kan du tagga bilder eller hela album med så många nyckelord du vill och taggar du personer hämtas information om dem från Adressboken. Du kan skapa grupper av nyckelord med hierarkisk ordning, till exempel kan du ha ”Redaktionen” som underkategori till ”IDG”. Alla bilder du taggar som ”Redaktionen” taggas automatiskt som IDG. 250 kronor får du betala för kalaset.
Läs mer:
korta.nu/71fe


2. Google Picasa
Google har tagit fram ett smidigt tillägg som gör att du direkt från iPhoto kan ladda upp bilder till ditt Picasa-album, Googles egna tjänst för fotoalbum som ingår när du har ett Googlekonto. Google-tillägget har inte riktigt lika många funktioner som FFXporter (se nedan), men gör jobbet både snabbt och effektivt. En bra funktion är att du kan välja om du vill visa dina bilder publikt eller bara för de närmaste med lösenord. Dessutom är gratis alltid gott!
Läs mer: korta.nu/6eb8


3. iPhoto Library Manager
Om du använder iPhoto på jobbet kanske du inte vill att dina privata bilder ska ligga i samma bibliotek som jobbilderna? Eller vill du ha en del bilder på en extern hårddisk? Då behöver du kunna växla mellan olika iPhotobibliotek. Gratisversionen fixar det enklaste, men vill du kunna kopiera bilder mellan bibliotek, slå samman eller synkronisera flera bibliotek med en iPod, ja då får du betala 130 kronor.
Läs mer: korta.nu/8bc8


4. Duplicate Annihilator
Har ditt iPhotobibliotek fått ett eget liv, känner du att hårddisken går på knäna av alla dubletter? Duplicate Annihilator fixar det – tilläggsprogrammet jämför bilderna i ditt iPhotobibliotek med effektiva algoritmer så att inga dubbletter slinker undan. Dubletter kan taggas så att du lätt kan sortera fram dem alternativt flyttas direkt till soptunnan. En femtiolapp får du ge för att få ordning i biblioteket.
Läs mer: brattoo.com/propaganda


5. Facebook Exporter
Är du Facebookberoende? Givetvis måste du dela med dig av dina bilder så att alla dina vänner kan se precis hur skönt du hade på senaste Greklandssemestern. Facebook Exporter är tillägget som fixar just detta. Markera bilderna du vill ladda upp, gå sedan till ”exportera” i menyraden. Du kan välja vilket av dina facebookalbum bilderna ska laddas upp till eller skapa nya album, tagga och lägga till kommentarer. Gratis.
Läs mer: korta.nu/3181


6. FFXporter
Vill du ladda upp bilder från iPhoto till Flickr på ett enkelt sätt? Då ska du ha tillägget FFXporter – markera de bilder du vill ladda upp, välj exportera och alternativet ”FFXporter”. Svårare än så är det inte. Du kan skala om bilderna innan du laddar upp dem.Vill du även kunna tagga och döpa om bilderna direkt i iPhoto utan att behöva gå in på Flickr ska du googla efter FlickrExport – men då kostar det ca 150 kronor. FFXporter är helt gratis.
Läs mer: korta.nu/af18


7. PictureSync
Brukar du ofta ladda upp samma foton till flera olika webbalbum? Då kanske det känns jobbigt att behöva göra om uppladdningarna för varje album? Med PictureSync kan du ladda upp samma bilder på olika ställen som till exempel Facebook och Flickr – samtidigt! Här sparar du med andra ord oceaner av tid. 15 dollar kostar det, men då får du även möjlighet att geotagga dina bilder med position, skala om, optimera för webben och mängder av andra fiffiga funktioner. 
Läs mer: picturesync.net


8. Flash Album Exporter
Har du länge tänkt göra ett snyggt fotoalbum i flash på din egen sajt men gett upp då det känts som för mycket jobb? Då är det dags att ta tag i projektet igen - med det här fiffiga tillägget markerar du bilderna i iPhoto och väljer ”Exportera”. Allt placeras i en mapp så att det är lätt för dig att ladda upp albumet till din egen sajt. Det finns flera olika albumteman, och bäst av allt – programmet är gratis.
Läs mer: korta.nu/b2fb


9. YouSendIt
Har du stora, tunga bilder i iPhoto som du vill mejla till svärmor? Då kan det vara idé att skicka dem med YouSendIt så inte svärmors hotmailkonto blir överfyllt. Istället för att få ett flera megabyte tungt mejl får hon en nedladdningslänk. Vanligtvis får du öppna webbläsaren och gå till YouSendIt och där välja att bläddra efter bilder på din dator att ladda upp - med det här tillägget slipper du ladda upp bilderna via en seg webbsajt. Gratis är gott.
Läs mer: korta.nu/c744

Fakta


PlugInCool

Vid det här laget har du säkert installerat en drös tillägg på din Mac, men det är inte alltid du vill behålla dem och ibland kan det uppstå konflikter mellan olika pluggar. Lösningen är lite oväntat att - installera ännu fler.
PlugInCool är något så fiffigt som ett program som håller koll på alla dina installerade tillägg, men det slutar inte där - även skärmsläckare och widgetar sorteras in lättöverskådliga listor. Att avinstallera ett tillägg är oändligt mycket enklare med det här programmet - markera tillägget i listan och klicka på ”Remove”. Du behöver alltså inte längre gå in i systemmapparna och leta efter tilläggsfilerna som gömmer sig på olika ställen. Men se upp när du rensar bland dina tillägg, PlugInCool ser mer än du kanske behöver se - under både Spotlight och Quicklook finns även tillägg som installeras automatiskt av till exempel iWork, Microsoft Office och iLife. Tar du bort dessa tillägg kan du komma att få problem med att visa de filerna i Finder och i Quicklook. PlugInCool är gratis, se till att få kontroll över tilläggen nu!

korta.nu/aa48