Många afrikanska skolor har av kostnadsskäl valt att byta ut Windows mot gratisalternativet Linux. Men nu försöker Microsoft med alla medel förmå regeringarna i bland annat Ghana, Namibia, Nigeria och Sydafrika att ändra åsikt i frågan.

Amerikanska Macworld redogör för hur Microsoft uppges ha erbjudit 400 000 dollar (motsvarande drygt 3,2 miljoner svenska kronor) till en högt uppsatt nigerian i syfte att få skolorna att byta tillbaka till Windows.

Microsofts Afrikachef Thomas Hansen förnekar att företaget ägnat sig åt mutförsök. Däremot har man påpekat för de berörda regeringarna att totalkostnaden blir lägre om man väljer företagets produkter framför Linux.

– Vi är starkt övertygade om att regeringarna noggrant måste överväga alla kostnader när det gäller att skaffa och använda en pc, tillsammans med fördelarna av ett bredd utbud av mjukvara, underhåll och utbildning, säger Thomas Hansen i en kommentar.

Värt att påpeka är att Nigeria fram till förra året styrdes av Olusegun Obasanjo som hade ett nära samarbete med just Microsoft. Som tack för hjälpen fick sonen Dare Obasanjo ett toppjobb inom företaget.

Samme Dare Obasanjo har vid ett flertal tillfällen ertappats med att redigera sidor på Wikipedia som handlar om alternativ till Microsofts produkter. Särskilt agg tycks Obasanjo hysa mot bloggen TechCrunch.