I nya Macbook finns många trevliga nyheter och den lilla datorn har blivit ett riktigt kraftpaket för spel och kommande Snow Leopard med sin nya Nvidiakrets. Men en liten nyhet har fått många användare att gå i taket: Macbook har inte längre någon FireWirekontakt.

FireWire uppfanns av Apple och har funnits på nästan alla Macar sedan 1999. Att Macbook Air saknade kontakten var inte så konstigt, och inte många brydde sig om det, men när nu vanliga Macbook inte heller har kontakten blir upprördheten desto större. Så stor att Steve Jobs själv tagit sig tid att svara på ett ilsket mejl.

Jobs enkla svar efter en tirad över hur mejlskrivaren inte längre kan rekommendera Macbook till sina videofilmande vänner är korthugget:

— I själva verket har alla nya HD-videokameror de senaste åren använt usb 2.

Sanningshalten i det påståendet är kanske inte 100 procent, men faktum är att de flesta konsumentkameror idag använder usb.

Vad Jobs inte skriver, men som verkar uppenbart för oss, är att FireWire helt enkelt inte är populärt nog. Av alla de hundratusentals nya Macanvändare som snart kommer ha nya Macbook i knät bryr sig en försvinnande liten del om om det finns FireWire. Många vet nog inte ens vad det är.

Den smärtsamma (för somliga) sanningen är att Apple aldrig brytt sig speciellt mycket om önskemål eller krav från små minoriteter av kunderna. Man är ute efter pengar och fler kunder, och då gör man uppoffringar för att till exempel få till en mindre och billigare dator.