Ny Macbook, ny Macbook Pro, och uppdaterad Macbook Air (samt nytt pris på gamla Macbook som fortfarande säljs) – gårdagen blev verkligen Lilla Julafton för oss Macälskare.

Men hur väsentliga och stora är egentligen skillnaderna mot förr? Visst är det nya höljet bättre och de nya skärmarna gudomligt vackra, men hur ligger det till i prestanda? Vi har jämfört.

Macbook Air
”Minstingen” bland Apples bärbara var redan ett under av ingenjörskonst, men Apple har nu klämt i mer kräm i form av Nvidias GeForce 9400M-krets, större hårddisk och möjlighet att byta upp sig till en 128 gigabyte stor SSD. Dessutom har den Mini DisplayPort istället för den gamla skärmkontakten.

Tack vare den bättre grafikkretsen är Macbook Air nu ännu mer duglig som vardagsdator för alla utom de mest kräsna. Så om vikt och tjocklek spelar stor roll kan detta vara datorn för dig.

Macbook Pro
För det första är det bara 15-tumsvarianten av Macbook Pro som fått en ansiktslyftning. 17-tumsmodellen har visserligen fått några små upputsningar som en större hårddisk, men i övrigt är det samma gamla (om än fortfarande fantastiska) burk.

Den nya 15-tumsmodellen däremot ser häftigare ut, har ett mer hållfast skal, och har en rad nyheter. Till ytan ser det ut som att Apple överträffat sig själva igen, men när vi tittar lite närmre ser vi att skillnaderna inte alls är så stora som man hade kunnat hoppas.

  • Snyggare och bättre skal – inte att förringa, men faktum är att vi förlorat alternativet matt skärm, och att datorn visserligen är en smula tunnare men faktiskt både bredare och djupare och väger några gram mer. Så förutom utseendet är det alltså ingen direkt uppgradering.
  • Bättre grafikkort – GeForce 9600M är bättre, men inte mycket, än det gamla kortet. Vad som däremot kan göra skillnad är den integrerade grafikkretsen som sparar ström när du inte spelar spel eller jobbar i Aperture.
  • Ny styrplatta – Den nya styrplattan i glas, betydligt större och med nya multitouchmöjligheter är visserligen intressant, men knappast en revolution. En mus är trots allt fortfarande bättre.
  • Snabbare – högre busshastighet och lite snabbare processor gör väl att det går en aning snabbare, men i ärlighetens namn är inte hastighet något vi saknat i Macbook Pro.

Macbook
Här däremot, kan vi tala om att Apple överträffat sig själva. Den nya modellen av Macbook är helt enkelt överlägsen den gamla på i stort sett alla plan.

  • Snyggare och bättre skal – och nu snackar vi en sanslös uppgradering. Ingen som tidigare avstod från Macbook för dess ”oprofessionella” utseende lär göra samma ”misstag” med den nya modellen.
  • Mindre – nya Macbook är tunnare och framför allt lättare än gamla.
  • Bättre batteritid – en halvtimme mer soppa i tanken.
  • Bättre grafikkort – och nu snackar vi bättre som i ”Sverige är bättre än Afghanistan på fotboll”. Macbook är fortfarande inte på långa vägar ”Brasilien”, men nu kan datorn i alla fall stå rak i ryggen och stolt visa upp ett och annat spel.
  • Ny styrplatta – samma som i Macbook Pro, och första gången Macbook har multitouch. Kul att Apple inte försöker hålla isär modellerna mer.
  • Cool – ja, vi erkänner, vi dreglar lite när vi ser nya Macbook. Den är helt enkelt förbannat fin.

Vita Macbook
Jo vi får väl nämna att gamla Macbook fortfarande finns att köpa, fast till reducerat pris. De flesta lär dock ha lätt att gräva lite djupare i plånboken med tanke på hur mycket bättre den nya modellen är.

Några försämringar då?
Jo, både Macbook Pro och Macbook saknar numera vanlig FireWire, även om Pro fortfarande är bestyckad med FireWire 800 (och har ExpressCard vilket innebär andra, bättre överföringsmöjligheter). Och som sagt, någon icke-glansig skärm finns inte att uppbåda på annat än 17-tums Macbook Pro.

Uppdaterad:
Naturligtvis är inte de nya burkarnas bättre omtanke om miljön att förringa, vilket Henrik Kjellberg skriver och påpekar. Vår jämförelse handlar dock huvudsakligen om prestanda, och huruvida det är värt att köpa nytt för den som redan har den gamla modellen.