Apple bjöd på en hel del nyheter under kvällens presentation. Nya skärmar och ny Macbook i all ära - den största nyheten var trots allt en helt omdesignad Macbook Pro.

Först och främst kan man konstatera att modellen är betydligt mer miljövänlig än sina föregångare, något som bland annat beror på en helt ny tillverkningsprocess (se separat nyhet här).

När det gäller själva innehållet är det glädjande att se att Apple äntligen satsar på rejäla grafikkort. Nya Macbook Pro har nämligen utrustats med det allra senaste från Nvidia och det i dubbel upplaga. Dels bjuds vi på den integrerade grafikkretsen Geforce 9400M, men dessutom får vi njuta av kraften i nya Geforce 9600M GT med 256 eller 512 megabyte GDDR3-minne. Det senare kortet innehåller 32 parallella grafikkärnor, något som innebär upp till 8 gånger så kraftfull grafik som i föregångaren. Användarna kan enkelt välja vilken grafikkrets som ska användas. Är man ute efter att maximera batteritiden (fem timmar istället för fyra) kör man med Geforce 9400M, vill man ha mer kraft kör man med Geforce 9600M GT.

När det gäller designen är nya Macbook Pro den tunnaste någonsin med en tjocklek på 2,4 centimeter. Alla portar sitter på vänster sida och mycket riktigt har porten för Firewire 400 försvunnit, men eftersom porten för Firewire 800 finns kvar är det kanske inte hela världen. En helt ny port är Mini Display Port som Apple från och med nu tänker erbjuda på samtliga bärbara modeller istället för DVI. I övrigt är det samma portar som i den gamla modellen.

Ryktet om att nya Macbook Pro skulle utrustas med en iMacliknande skärm med en svart ram samt en styrplatta av glas visade sig stämma. Den sistnämnda är 39 procent större än den gamla styrplattan och ger fullt stöd för multitouch, däribland ett nytt sätt att aktivera Exposé. Observera att “musknapparna” nu är helt borta, det är nämligen på det sättet att hela styrplattan fungerar som en musknapp.

Vad gäller tangentbordet är det av samma typ som i Macbook Air, det vill säga svarta tangenter med gott om mellanrum.

En annan glädjande nyhet är att Apple nu gjort det ännu enklare att själv byta batteri eller hårddisk. Det går till och med att stoppa in en SSD-enhet om man vill.

Macbook Pro kommer hädanefter att säljas i tre olika varianter:

Ingångsmodellen med en 15,4-tumsskärm, Core 2 Duo-processor på 2,4 gigahertz, 2 gigabyte RAM, Nvidia GeForce 9400M + 9600M GT med 256MB samt en hårddisk på 250 gigabyte kommer kosta 18 495 kronor på Apple Store.

Mellanmodellen med en 15,4-tumsskärm, Core 2 Duo-processor på 2,53 gigahertz, 4 gigabyte RAM, Nvidia GeForce 9400M + 9600M GT med 512MB samt en hårddisk på 320 gigabyte kommer kosta 22 995 kronor på Apple Store.

"Toppmodellen" med en 17-tumsskärm, Core 2 Duo-processor på
2,5 gigahertz, 4 gigabyte RAM, Nvidia GeForce 8600M GT med 512MB samt en hårddisk på 320 gigabyte kommer kosta 25 495 kronor på Apple Store. (Observera att denna modell än så länge behåller den gamla designen och det gamla grafikkortet).

Den som vill specialanpassa sin dator kan få en SSD-enhet på 128 gigabyte istället för hårddisken. Priset stiger då med 5 520 kronor på ingångsmodellen och 4 600 kronor på mellanmodellen.