Apples designguru Jonathan Ive är van vid att få utmärkelse efter utmärkelse. Men frågan är om han någonsin förväntat sig att bli utsedd till hedersdoktor på Göteborgs universitet. Men nu har det i alla fall hänt.

Det är den Konstnärliga fakultetsnämnden tillsammans med Filmhögskolan och Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) som under måndagen avslöjade att man utsett Jonathan Ive och den franska filmskaparen Agnes Varda till hedersdoktorer.

Jonathan Ive har arbetat på Apple sedan 1996 och har numera titeln “Senior vice president of Industrial Design”. Hans produkter har vunnit åtskilliga designpriser och även ställts ut på MOMA i New York och Centre Pompidou i Paris. Bland hans mest berömda verk återfinns iMac, iPod, iPhone och världens första dator i titan, Powerbook G4.

- Jonathan Ive är en stor inspirationskälla för såväl yrkesverksamma som blivande designers. Jonathans sätt att arbeta med design stämmer väl överrens med hur HDK utformat sina designutbildningar, säger Eva Engstrand, högskolerektor på HDK till tidningen Byggindustrin.