Många musiktjänster har kommit och gått genom åren. Napster var pionjären som startade både den lagliga och olagliga fildelningen på internet. Efter Napster har olika tjänster såsom Pandora och Last.fm gjort sitt intåg på marknaden.

Problemet med de sistnämnda är att du inte kan välja vilken låt eller artist du vill lyssna på utom den första låten. På grund av krångliga begränsningar med skivbolagens licensavtal så har det tidigare inte gått att få en bra ”music-on-demand”-tjänst som antingen är gratis eller till en fast kostnad.

Spotify är en ny tjänst som lanserades idag och den ändrar på landskapet rejält. Programmet som finns för både Mac och Windows kan närmast beskrivas som ett Joost, fast för musik istället för video. Gränssnittet påminner lite om en förenklad version av iTunes och väldigt enkelt att navigera.

Lite extra kul är det också att Spotify är ett svenskt företag med säte på Östermalm i Stockholm. Efter en längre tids hemlighetsmakeri med stängda betatester så öppnade tjänsten upp med en allmän betaversion i dag.

Spotify finns i två versioner, en gratisversion som finansieras med annonser och en betalversion som kostar 9,99 Euro i månaden (cirka 98 kronor). Gratisversionen finns endast tillgänglig i åtta länder än så länge: Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Finland och Norge. Övriga länder kan använda tjänsten men måste då betala.

I startfasen finns totalt sju skivbolag med på noterna. Dessa är Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group, Sony BMG, Merlin, The Orchard och Bonnier Amigo. En snabbsökning på de mest obskyra artister visar att utbudet av artister är stort redan från början.

Vad du vill – när du vill


Spotify har två alternativ för att lyssna på musik. Antingen kan du välja att söka på en viss artist eller låt. Klicka på den låt du vill lyssna på och låten startar på en gång. Som en extra bonus kommer skivomslaget fram i det nedre vänstra hörnet, precis som i iTunes.

Du kan nu välja att söka på en mängd olika låtar eller artister och sedan skapa dina egna spellistor baserade på dessa. För att skapa en spellista drar du endast den aktuella låten till ett menyval som heter ”new playlist” i den vänstra kolumnen. Du kan sedan lägga till ett obegränsat antal låtar i varje spellista eller skapa flera olika spellistor.

Dela med dig

En riktigt läcker funktion är att när du har en spellista som du är nöjd med kan du kopiera länken till spellistan genom att högerklicka på den. Sedan kan du skicka länken till en vän eller arbetskamrat som har Spotify installerat. Genom att klicka på länken så skapas precis samma spellista på din väns dator.

Den enda funktion vi saknar här är något som liknar Genius i iTunes. Det vill säga att Spotify ger förslag på sånger som påminner om den låten du har valt att lyssna på. Programmet är fortfarande i en betaversion och det är inte helt omöjligt att den funktionen ligger på ritbordet.

Intelligent internetradio


Det andra sättet att lyssna på musik är via radiofunktionen. Här har Spotify varit riktigt smarta med gränssnittet. Du kan själv ställa in vilka sekel du vill lyssna på och vilken eller vilka musikstilar du föredrar.

Vill du exempelvis lyssna på Blues och Soul mellan 80- och 90-talen så klickar du bara på knapparna för dessa. Sedan klickar på du play-knappen och utvalda låtar som faller inom dessa kategorier kommer att börja spelas upp direkt i dina högtalare.

Sammanfattning

Av alla de försök med musiktjänster vi sett genom åren måste vi nog säga att Spotify är ett av de bästa hittills. Att det dessutom ger dig valet mellan gratis eller betaltjänst gör inte det hela sämre.

Spotify hittar du här.

Uppdatering. Efter att artikeln publicerades verkar det som om Spotify har stängt av nedladdning för allmänheten. Gissningsvis beror det på överbelastning av deras servrar och är en tillfällig manöver.