Varför ska jag jailbreaka?
Svaret är att du får tillgång till hela din iPhone utan Apples begränsningar. Det går att installera program som körs i bakgrunden, precis som Apples egna program. De program du kan köpa i App Store avslutas när du lämnar programmet för att göra något annat. Det går även att komma åt systemfilerna via SSH (du går in i rootkatalogerna på din iPhone via datorn). Att jailbreaka är inte detsamma som att låsa upp telefonen, i skrivande stund finns det ingen mjukvarulösning för upplåsning av iPhone 3G.

Riskfritt och säkert
Om du tycker det känns osäkert att hacka din iPhone kan du andas ut – det är helt riskfritt! Allt som funkar innan du jailbreakar fungerar även efter. Du blir inte av med några funktioner, snarare får du tillgång till fler. Du blir inte av med garantin som många tror – men om du skulle ha oturen att behöva lämna in din iPhone på service ska du återställa den till originalmjukvara först – det gör du enkelt i iTunes och din iPhone blir då precis som när du först öppnade kartongen och packade upp den.

När du tar steget och hackar din iPhone (jailbreakar) installeras ett nytt program som heter Cydia på din iPhone. Cydia fungerar i princip som App Store med den stora skillnaden att programmen här är gratis (det finns dock vissa undantag som kräver att du köper en licens). Här hittar du program som aldrig skulle bli godkända av Apple för App Store.

Fixar det mesta
Dessutom finns det massor med små trix och fixar som rättar till saker som många iPhoneägare stört sig på, till exempel att kunna stänga av rättstavningsfunktionen, och ändra telefonnummerformateringen. Något många saknat i iPhone – möjligheten att ändra teman – är lätt fixat med Cydia.
Installer är veteranen på hackerarenan, de som hade första generationens hackade och upplåsta iPhone minns säkert Installer. Cydia kom först till nya iPhone 3G och Installer lite senare. Båda programmen gör samma sak, men gränssnitten skiljer sig lite åt.

Så här hackar du din iPhone
Det finns olika sätt att jailbreaka sin iPhone på, Pwnage Tool och QuickPwn är det som gäller för oss med Mac, Windowsfolket kan använda sig av WinPwn. Pwnage Tool är alternativet för dig som vill ha lite fler möjligheter att styra processen och bestämma vad som ska ingå i den firmware du skapar för att sedan installera på din iPhone. QuickPwn är ett snabbare sätt för dig som bara vill få telefonen jailbreakad och använder sig av Apples standardmjukvara som sedan jailbreakas. Oavsett vilken av lösningarna du väljer kommer du att få Cydia och Installer installerat. Vi har valt att visa hur du gör med QuickPwn som snabbt blivit det populäraste alternativet.

>>> Fortsätt till Guiden