När iPhone 2.0 släpptes så tillkom det en hel del nya funktioner. Dessvärre så kröp det också in flera buggar i mjukvaran som gjorde iPhone olidligt långsam och seg i vissa lägen.

Ett av de mest påträngande problemen med 2.0 var att telefonboken tog olidligt lång tid att ladda. I vissa fall kunde det ta så lång tid som tio sekunder att ladda hela kontaktlistan.

Ett annat problem var extremt långa synkroniseringstider. Vissa användare har rapporterat att det kunde ta mer än 30 minuter att synkronisera sin iPhone med iTunes.

Sist men inte minst så har många användare rapporterat att 3G-täckningen är sämre jämfört med andra telefoner. Här går dock meningarna isär då vissa uppger utmärkt täckning medan andra säger motsatsen.

Rejält mycket snabbare

Installation gick snabbt och smidigt att utföra utan problem. Vissa användare har rapporterat problem med installationen och att deras iPhone blivit låst efter uppdateringen. Det är ännu för tidigt att sia om vad dessa problem beror på. I överlag verkar de flesta ha kunnat uppdatera utan problem.

Den iPhone vi använde var en första generationens iPhone som tidigare var upplåst med hjälp av Pwange Tool. Är din telefon upplåst med hjälp av något annat verktyg är det viktigt att du låser upp den med Pwnage Tool först. Sedan kan du uppdatera till 2.1 via iTunes.

Har du ”jailbreakat” telefonen och uppdaterar till 2.1 så kommer ditt jailbreak att försvinna. Upplåsningen fungerar dock utmärkt på den första generationen iPhone. Det finns i dagsläget dock ingen pålitlig mjukvarupplåsning av iPhone 3G. Mer information om detta hittar du här.

Tänk på att om du låser upp din iPhone eller på annat sätt modifierar mjukvaran så gäller inte garantin längre. I ärlighetens namn så finns det inte längre några större fördelar med att jailbreaka din iPhone om du inte är en proffsanvändare eller om du vill installera andra teman på telefonen.

Det första som slår oss efter installationen är hur mycket snabbare telefonen känns. Borta är nu det irriterande ”lagget” när vi startar telefonboken. En sekunds fördröjning på sin höjd och sedan kan vi snabbt bläddra bland kontakterna.

Synkroniseringen med iTunes har blivit ordentligt mycket snabbare. Vad som tidigare tog oss 10 minuter går nu på mindre än en minut. Tack för det Apple.

Rent generellt känns telefonen snabbare även om det är svårt att göra några konkreta tester eller jämförelser med den tidigare versionen.

Uppdaterar du något av de program du laddat ner från App Store så kommer ikonen för programmet att stanna kvar på sin plats. Tidigare så placerades uppdaterade program på den första skärmen vilket gjorde att du måste flytta om ikonerna igen så som du vill ha det.

Vi har inte haft möjlighet att testa huruvida uppdateringen har förbättrat 3G-mottagningen. Bland våra läsare har dock vissa rapporterat bättre täckning medan andra inte sett någon skillnad. Likt tidigare så går meningarna isär om Apple verkligen gjort några förbättringar på det området.

Generellt verkar det emellertid som om signalindikatorn visar en mer korrekt signalstyrka jämfört med den tidigare versionen. Läs gärna vad våra läsare har att rapportera i vårt forum.

Nya funktioner

En av de största nyheterna med iPhone 2.1 är Genius som introducerades i iTunes 8. Vi var först inte så imponerade av Genius, men ju mer vi använder så visar det sig att det faktiskt är en grym funktion som fungerar förvånande bra.

En annan nyhet i den inbyggda iPod-applikationen är att du nu får mer information när du bläddrar bland exempelvis låtar. Nu ser du inte bara namnet på låtarna utan även artist och namn på album.

Videospelaren har även fått lite nya funktioner. När du spelar en videofilm så visas nu även hur många minuter som är kvar av den aktuella videofilmen. Har du dessutom filmer som du inte sett klart så visas en liten halvmåne i videolistan. Små men användbara finesser.

En smart nyhet är att om du har olästa sms-meddelanden så kommer du att få en påminnelse. Påminnelsen sker två gånger med fem minuters mellanrum

Har du väldigt många sms-meddelanden från en viss person så kommer iPhone nu att korta ner listan och endast visa meddelanden från en vecka tillbaka. . I listan över sms-meddelanden har det istället tillkommit en knapp för att ladda alla de tidigare sms-meddelanden från den aktuella personen.

Är du säkerhetsmedveten så finns det även en uppdatering i inställningarna för restriktioner. Du kan nu även slå av kameran så att den endast kan startas om du känner till din personliga pin-kod. Likt tidigare så kan du även stänga av Safari, Youtube, iTunes och App Store.

En annan säkerhetsfunktion som introducerat är möjligheten göra en ”self-destruct”. Skulle någon försöka hacka telefonen genom att gissa din pin-kod kan du ange att telefonen raderar all information efter mer än tio misslyckade försök.

Vad vi fortfarande saknar

Det märks att Apple fokuserat på att göra 2.1 till en buggfix. Visserligen fick vi några nya små funktioner men de mest efterlängtade funktionerna lyser med sin frånvaro. Nu när Apple fixat alla buggar och prestandaproblem med iPhone vill vi att följande funktioner kommer i nästa uppdatering:

  • Vidarebefordran av sms
  • Klipp och klistra-funktion
  • Möjlighet att använda liggande läge i sms-applikationen
  • Möjlighet att skicka en kontakt i telefonboken som ett sms / visitkort
  • MMS

Har du hittat en intressant ny funktion som inte finns med i det här minitestet så dela gärna med dig av dina upptäcker i vårt forum.