Anledningen till att bärbara datorer är en ergonomifälla är att de kommer i en lägre position än stationära vilket i sin tur gör att du lätt hamnar i ett läge som varken din nacke, rygg eller hållning gillar.
 Det finns en del olika sätt att lösa problemet på som bland annat innebär att koppla in en extern skärm vilket är rätt dyrt och dessutom omständligt, särskilt om du flyttar datorn mellan kontor och hemmet. Vill du dessutom dra nytta av att du kan använda två skärmar (den interna + extern) kvarstår problemet.
 Därför har det kommit allt fler möjligheter att höja upp datorn och det är dessa vi har tagit en titt på. Gemensamt för alla ställ oavsett vilket du väljer är att datorn inte blir lika varm när den inte står direkt på skrivbordet eller i ditt knä vilket ju är positivt både för dig och din dator.

Rain Design mStand – rejäl lutningHur mycket går det att designa ett ergonomiskt tillbehör med ett ganska smalt syfte? Rejält uppenbarligen. Med Rain Designs mStand får vi ett ställ gjort i ett enda aluminiumstycke. Det är samma aluminiumfärg som vi hittar på Macbook Air och Macbook Pro, matchning är total även om vi gärna skulle sett en svart variant för att passa ihop med Apples nya formspråk. mStand är i vilket fall riktigt snygg och dessutom har den blivit rejält mycket billigare sedan dess introduktion.
Lutningen framåt är rejält tilltagen och det fungerar för många men gillar du att vinkla skärmen längre bak än i lodrätt läge får du problem. Du behöver emellertid inte vara orolig för att datorn skall ramla ner i från stället, som består dels av gummiplattor för ökad friktion samt en upphöjd kant som datorn vilar mot.

Leverantör: MacLine
www.macline.se
Cirkapris: 540 kronor

Fördelar: Design.
Nackdelar: Lutar lite väl mycket.

Betyg: 8/10Griffin Elevator – hissnande


Det här är uppföljaren till vad som får ses som originalet i de här sammanhangen, iCurve. Till skillnad mot den, som var helt i akrylplast, kommer Elevator i en blandning av både metall och plast där det förstnämnda tar överhand. Unikt för Elevator jämfört med de andra produkterna med samma syfte är möjligheten att ta isär den i tre delar och på så sätt få med den i väskan. Att sätta ihop stället igen är inga problem men se till att delarna är riktigt på plats annars har de olika delarna en mystisk tendens att glida i från varandra en liten bit.
Elevator lutar några grader framåt men inte med många och det medger att vi ställer in skärmen ganska obehindrat efter vilken vinkel vi vill ha det.

Leverantör: Network Innovation www.ni.se,
MacLine www.macline.se
Cirkapris: 400 kronor.

Fördelar: Mobilitet.
Nackdelar: Inte lika stabil som de andra.

Betyg: 8/10


Corsi och Co. Laptop Stand – Ikea-möbeln

Tillverkad i kromat stål blir det här stället det absolut tyngsta av dem alla, vilket i och för sig inte gör något om datorn bara ska stå på skrivbordet. Datorn står helt plant i motsats till de andra. Vi hade gärna sett en liten lutning då datorn annars riskerar att bli lite baktung. Mest unik är stället dock på grund av dess möjlighet att ställa in höjden. Med hjälp av en gammal hederlig insexnyckel, standard till varenda Ikea-möbel, kan du höja ställets nivå mellan 10,9 och 18,5 centimeter.
På grund av Corsi och Cos tunna »fötter« kan vi med fördel föra in tangentbordet under datorn om vi behöver mer plats på skrivbordet.

Leverantör: Cupertino
www.cupertino.se
Cirkapris: 645 kronor.

Fördelar: Flexibel.
Nackdelar: Tung.

Betyg: 8/10


Speedball – skruvade bollar

Det är inte många centimeter vi vinner på att sätta på de här på datorn men det är inte heller hela syftet. Tanken är att datorns bakparti skall höjas lite, cirka 8 grader, vilket ger en något bättre arbetsställning. Vi ser det som ett komplement till de andra ställen, något att använda när vi inte har ett sådant med oss.
Precis som med de andra blir datorn svalare men vi upptäckte också en riktigt trevlig bonus, nu går det att använda vilken MagSafe-laddare som helst till Macbook Air utan att denna trillar ur.
Speedball kommer i tre olika varianter. En som skruvas på och av, en som fästes med karborrband och de som vi faktiskt testat som sitter kvar med hjälp av en lite kladdig yta, utan att ge några märken. Färgerna är svart, vit och silver.

Leverantör: Cupertino www.cupertino.se
Cirkapris: 165 kronor.

Fördelar: Små och smidiga.
Nackdelar: Gör inte så mycket för höjden.

Betyg: 7/10


Rain Design iLap – mysiga kudden

Tanken med iLap är att kunna ha datorn i knät utan att befolkningstillväxten hotas (se separat värmeruta). Men det fungerar bra även på skrivbordet. Det är inte alls lika högt som de andra men det går att justera höjden något. Till på köpet får vi en skön kudde att vila armlederna på vilket är riktigt skönt. Kuddarna går att ta bort till exempel om vi vill använda stället på skrivbordet där de då inte gör någon nytta.

Leverantör: MacLine www.macline.se
Cirkapris: 500 - 680 beroende på storlek.

Fördelar: Även för soff- och sängjobbare.
Nackdelar: Lite omständlig.

Betyg: 7/10

Fakta

Det är oerhört viktigt att vi inte sabbar våra kroppar på grund av vårt arbete. Följande tips ger sjukgymnaster och andra personer vi pratat med inom branschen.

  •  Sitt med rak rygg och nacke och ge svanken bra stöd. En bra kontorsstol är A och O. Har du inte en bra kontorsstol kan du använda en svanskstödskudde. Axlarna skall vara sänkta så att skuldermusklulaturen slappnar av. Har du ont i nacke och skuldror är detta ett tecken på att du gör fel med dessa. Armar och framförallt handleder skall ha stöd hela vägen från armbågen för att du skall slippa musarm. Använd gärna fotstöd så att fötterna har ett stadigt stöd. Investera gärna i ett höj- och sänkbart skrivbord så att du kan variera din arbetsställning och både stå och sitta. Om du väl sitter ska skrivbordet vara inställt så att vinkeln mellan över- och underarm bildar 90 grader.
  •  Håll skärmen borta från direkt dagsljus då dess reflexer stör. Tänk på att skärmen bör placeras cirka 70 centimeter från ögonen och att dess översta del är strax under ögonhöjd.
  •  Har du mus bör du använda denna nära kroppen. Tangentbord som vinklades uppåt är passé då det inte är bra om handleden vinklas uppåt. Handledsstöd är dock ständigt inne. Byt gärna ut musen och se till att använda kortkommandon så långt det bara går (Se faktaruta pekdon).

Datorer, särskilt bärbara, alstrar en hel del värme. Denna värme måste försvinna någonstans och det sker genom bland annat ventilationshål men även genom att chassit tar upp en del som sedan slussas vidare ut. Ligger du till exempel med datorn i sängen kan dessa hål täppas till av säng­överkastet.
Datorn är byggd för att klara värmen men med det inte sagt att du inte tjänar något på att hjälpa den bli av med den, till exempel med ställen vi testat.
Det finns också ställen dit du inte vill att värmen skall alstras, särskilt inte om du är man. Undersökningar visar nämligen att män som har för vana att ha datorn i knät också kan få problem med vissa viktiga organ för fortplantning. Det beror på att de spermietillverkande testiklarna trivs bäst i kallare miljöer.

Använder du ett upphöjningsställ till datorn kommer du också att behöva externt tangentbord och mus annars blir det en allt annat än skön upplevelse. Tangentbord kommer i många dess former och det behöver inte vara något från Apple då det går bra med vilket USB-tangentbord som helst. Det gäller även möss men där finns det ett problem, musarm. Det må vara en ny företeelse men det den förlorat i tid det har den tagit igen i antal drabbade.

  •  Men det finns faktiskt alternativ. Först och främst gör man rätt i att lära sig så många kortkommandon som möjligt. Dessa finns under Machjälp som du når med hjälp av knapparna Commando + ? när du har Finder markerat. Markera Findern skulle du lätt kunna göra med hjälp av att greppa musen och trycka på ikonen längst till vänster i dockan, men det vore inte ergonomiskt korrekt. Använt i stället Commando + TAB och tryck på TAB tills Finder är markerad. (TAB är tangenten precis ovanför Caps Lock, det vill säga den som du använder för att skriva stora bokstäver med utan att behöva hålla nere shift).
  •  Ett andra alternativ är att helt enkelt slänga bort musen till förmån för något annat. Wacom är kända för sina Wacom-brädor inom den grafiska branschen men faktum är att pennorna lika väl går att använda som pekdon till vad som helst. Nyligen släppte företaget en ny serie riktad till privatpersoner, både genom pris och utseende. Läs mer i vårt test av Bambbo Wacom på tinyurl.com/43pgox
  •  Något som är förvånansvärt okänt är Rollermouse och Barmouse. Dessa två fungerar på samma sätt nämligen genom att ha en liggande stång som går att rulla framåt och bakåt samt dra i sidled. Runt om finns de knappar som behövs. Dessa kommer ofta i en kombination med kuddar för handlederna vilket gör dem extra skönt att använda. Det som är synonymt med dessa och andra alternativ är dess pris, och det är inte lågt.
  • Vi testade massor av musalternativ (puckar, pennor, stavar med mera) i MacWorld förra året. Läs testet här: tinyurl.com/3h39lj