Detta har inte nödvändigtvis direkt att göra med Apple eller Mac, men vi kan inte låta bli att rapportera om något så häpnadsväckande som den nya upptäckt forskare vid Massachusetts Institute of Technology har gjort.

Det är Computerworld som rapporterar om upptäckten, som gjorts av ett forskarteam lett av Daniel Nocera. Nocera och hans kollegor har upptäckt en ny metod att tillvarata och lagra solens energi, som vida överstiger potentialen hos tidigare lösningar som solpaneler.

Genom att titta på hur växter och plankton omvandlar ljuset till energi i fotosyntesen har man tagit fram en teknik som använder energin i solljuset till att dela vatten till vätgas och syrgas. Dessa gaser kan sedan lagras i behållare och sedan föras samman igen i en bränslecell.

Enligt Nocera använder processen enbart naturliga material och är billig och enkel att starta:

– Det är därför jag vet att det här kommer fungera. Det är så enkelt att implementera. Detta är Nirvana för det vi talat om i åratal. Solenergi har alltid legat långt borta som lösning, men nu kan vi på allvar tala om solenergin som oändlig, och det snart.

Redan om tio år hoppas forskargruppen att hus kommer kunna vara självförsörjande med den nya teknologin.