Köper man en iPhone eller iPod Touch följer det tyvärr inte med något inbyggt chattprogram. men som tur är finns det flera lösningar för den pratglade.

Om man har skaffat ett konto till iTunes Store går det att ladda ner AIM, en klient som bland annat gör det möjligt att chatta med polarna från iChat eller ICQ. Det är enkelt att hantera kompislistan eller att lägga till nya kontakter. Programmet är gratis.

Inom kort kommer även MobileChat att dyka upp på App Store. Till skillnad från AIM ska denna klient även fungera med MSN-protokollet. Programmet har tidigare funnits tillgänglig till första generationens iPhone under förutsättning att man “jailbreakat” mobilen. MobileChat 3 kommer bland annat erbjuda stöd för buddy icons, away messages och buddy alias. Programmet kommer kosta 2,99 dollar.

I september kommer BeeJive lansera ytterligare en chattklient till iPhone och iPod Touch. Förutom stöd för de vanligaste protokollen (AIM, MSN, ICQ osv) kommer man kunna byta skin på programmet. Med tanke på att versionen till Blackberry kostar 20 dollar finns det en viss risk att iPhonevarianten blir lika dyr. (Den som vill kan emellertid använda en gratis webbläsarversion redan nu).

Veteranen bland chattprogram till iPhone är Apollo IM. Programmet stödjer i stort sett alla protokoll, däribland AIM, MSN, ICQ och Google Talk. Tyvärr finns Apollo IM enbart för jailbreakade mobiler och framtiden för programmet ser oviss ut.

Ett annat alternativ för den som har en jailbreakad iPhone är Agile Messenger. Liksom Apollo IM stöds ett flertal olika protokoll.

Utöver nämnda program finns mängder med webbapplikationer som gör det möjligt att chatta från webbläsaren. Den mest kompetenta klienten för den som vill komma åt flera olika protokoll är Mundu. Bland övriga webbapplikationer kan nämnas Meebo och eBuddy.

Avslutningsvis bör det påpekas att det finns en hel del begränsningar med dagens chattklienter till iPhone eller iPod Touch. Det största problemet är att plattformen inte tillåter bakgrundsprocesser, med andra ord loggas man ut från chatten så fort man byter program. En lösning på problemet har utlovats inom några månader, men fram till dess får man vara inställd på att allt inte riktigt funkar som man är van vid från datorn.