Få mobiltelefoner har skapat en sådan hajp som iPhone. Många var besvikna när den första generationens iPhone aldrig kom till Sverige. När nya iPhone lanserades slog många Mac-hjärtan dubbelslag när det stod klart att iPhone 3G skulle komma till Sverige.

Nu är den släppt och vi har testat den. Följ med i vårt test – det är vår iPhoneredaktör Jimmy Lee Skrufve och vår skribent Pontus Rufelt som hårdtestat nya iPhone.

Jimmy är en iPhoneveteran och har kört förra generationens sedan den släpptes i USA. Pontus har precis tagit steget över från en Sony Ericsson F500i, men lånat en iPhone så ofta han fått chansen.

 
 

Hårdvaran - vad är nytt?
Nya iPhone 3G. Vad är då egentligen nytt? Apple har valt att ge den nya versionen stöd för turbo-3G. Utöver det har man även klämt in en GPS innanför det nya plastskalet. Annars är iPhone sig lik både i menyer och design. Vi börjar med att se på hårdvaran – vad har testarna fått för intryck?

Jimmy: 3G är definitivt ett lyft för iPhone, surfningen i Safari går mycket snabbare nu och att hämta hem tunga mejlbilagor går hur smidigt som helst. Något jag saknar i en modern 3G-telefon är trots allt möjligheten till videosamtal. Ett iChat med videomöjlighet hade varit en fullträff.

Pontus: Det har gjorts ett antal positiva ändringar i nya iPhone 3G, nu kan man använda alla hörlurar med iPhone eftersom Apple ändrat hörlursjackets design. Den skorriga högtalaren är ett minne blott och ljudkvalitén under samtal har också blivit mycket bättre.

Apple har valt att ha ett plastskal på baksidan i nya iPhone 3G jämfört med aluminium och plast som den tidigare versionen hade. Designen är även lite mer rundad – ungefär som på en Macbook Air. Vad tycker våra testare om det?

Jimmy: Jag måste nog säga att jag föredrar aluminium före den nya plastigare designen. Plast känns inte lika gediget och lyxigt som aluminium. Nya iPhone är visserligen skönare att hålla i, men samtidigt mycket halare och jag har redan varit nära att tappa den flera gånger.

Pontus: Jag gillar den nya “rundade” designen skarpt. Visst var det snyggare med aluminium på baksidan, men även om det nu är plast känns telefonen mycket solid och är faktiskt mycket skönare att hålla! Enda problemet jag ser är väl att den kan bli väldigt flottig på ytan.


Nya iPhone 3G kommer i högblank plast - vit eller svart. Jimmy dissar - Pontus hissar.

Nya iPhone 3G bjuder annars inte på så många större förändringar, det är fortfarande samma gamla trötta kamera på 2 megapixlar som sitter på baksidan – helt utan linsskydd. Blixten lyser med sin frånvaro. Kameran duger till att ta bilder i mycket god belysning. Jimmy och Pontus är eniga om att det inte går att jämföra iPhones kamera med konkurrenternas nyare modeller. Det saknas även inställningsmöjligheter för kameran, något som begränsar den ytterligare.

Gränssnitt och menyer
Det är kanske inte för de tekniska specifikationerna som Apples mobil blivit berömd – snarare för det snygga grafiska gränssnittet och det faktum att det är en nedbantad version av OS X som ger liv i iPhone. Vad tycker då våra testare om gränsnittet?

Pontus: Det är ett väldesignat och genomtänkt gränssnitt. Du lär dig snabbt att hitta alla funktioner. Dessutom är menyerna mycket snabba och allt flyter på perfekt.

Jimmy: Utan att överdriva skulle jag nog vilja påstå att OS X är världens snyggaste och snabbaste gränssnitt i en telefon. Det går inte att jämföra med konkurrenternas versioner av S60, WindowsMobile eller UIQ. Apples styrka ligger just i användargränssnittet och här har de visat var skåpet ska stå igen. Enkelt, logiskt, snabbt och snyggt.

Men finns det då inga nackdelar med OS X i mobilen? Är den så perfekt och felfri som man kan tro när man lyssnar på inbitna Macanvändare som Jimmy och pontus faktiskt är?

Jimmy: Visst finns det nackdelar, inget är helt perfekt – jag kan sakna en del inställningsmöjligheter, men det är mest för att jag är van vid andra smartphones innan jag skaffade min första iPhone. Samtidigt inser jag att jag kanske inte måste in och pilla i så många inställningar. En annan nackdel i nya iPhone 3G är faktiskt att även om telefonen svarar blixtsnabbt på mina kommandon så händer det ibland att det går lite långsamt, att den laggar, när den laddar innehållet i sms-chatten eller adressboken t.ex. Inte ofta, men det finns där. Och det upplevde jag aldrig på min tidigare iPhone. När jag ändå nämner sms vill jag ge en liten känga till Apple för att de fortfarande inte fått till teckenräkningen när man skriver sms. Man har ingen aning om hur många sms meddelandet delas upp i när man skickar. Upplägget med en sms-chat är annars riktigt lyckat, det bästa jag sett hittills.

Pontus: Jag har svårt att hitta några nackdelar med att ha Mac OS X i mobilen. Arbetsflödet blir enormt effektivt tack vare systemet och gränssnittet. Vem som helst kan plocka upp mobilen och direkt börja använda den. iPhone är utan tvekan den mest användarvänliga mobilen jag sett.

Funktionerna - räcker de till?
iPhonemotståndare brukar ofta säga att iPhone inte håller måttet när det gäller funktionerna, att den saknar sådant som är ett måste för vilken modern mobiltelefon som helst. Vi bollar över frågan till våra testare.

Pontus: Ja, avsaknaden av något så enkelt som videoinspelning kan man irritera sig på, men att MMS saknas är inte lika jobbigt då man istället har ett fullfjädrat mejlprogram i mobilen. Den enda nackdelen är att man med mejl istället förbrukar datatrafik, vilket kan bli dyrt för många om de inte tecknat Telias tillägg.

Jimmy: De grundläggande programmen funkar utmärkt, och det är inte så att jag saknar något. Utom kanske två saker. MMS och klipp-och-klistra. Jag förstår inte hur Apple totalt ignorerar en funktion som trots allt används av så många. Kanske inte i USA, men här i Europa är MMS vanligt. Swirly MMS som utvecklades av ett par svenskar funkade bra på den gamla iPhonen, men har ännu inte hittat till AppStore. Apple borde bjuda på ett sådant program som kompensation! Att man fortfarande inte kan kopiera och klistra in är skandal tycker jag, det klarar alla smartphones av idag.


Överraskande nog har Apple valt att ha synliga skruvar på undersidan, något som bidrar till att det är enklare att själv byta batteri så småningom - även om man inte får.

Testarna är överens om att de förinstallerade programmen är av hög kvalitet och mycket användbara. Youtube, aktiekurserna, väderprognoserna och de andra programmen vi är vana vid från föregångaren finns där. Apple har dessutom uppgraderat en del av programmen – om man kör miniräknaren och vrider på skärmen, från det “stående läget”, förvandlas den till en avancerad kalkylator.

iPhone hittar rätt med GPS

Även kartprogrammet Maps har förändrats eftersom GPS är inbyggt i nya iPhone 3G. I programmet kan man nu få sin position utsatt på kartan och se precis hur man rör sig. Detta möjliggör vägbeskrivningar och andra tjänster som baseras på din position.

Vad tycker då testarna om det nya GPS-stödet?

Jimmy: Apple har lyckats – och misslyckats. GPS:en får snabbare fix än någon annan mobiltelefon jag testat, och den är faktiskt riktigt exakt, även inne i stan bland alla hus. GPS-funktionen är inbyggd i kartprogrammet – snyggt och enkelt. Men för enkelt. Här har Apple misslyckats i min mening, det går inte att använda den som navigator. När jag sitter i bilen och rullar ner för Karlbergsvägen vill jag höra ett klart och tydligt ”Sväng nästa höger” – inte behöva stirra på den lilla texten för att se instruktionerna. Kör man fort så hänger den inte med i svängarna på uppdateringen. Och så krävs det en stabil uppkoppling för att få hem kartorna. Jag vill kunna ladda hem en Sverige- eller Italienkarta och ha på de där 16GB minne som telefonen bjuder på.

Pontus: GPS:en fungerar mycket bra med kartprogrammet och kan ge bra vägbeskrivningar – men den ersätter inte en riktig navigator när du kör eftersom det inte finns någon röstnavigering. Det bästa med GPS-funktionen i iPhone är att den är integrerad i så många olika program till exempel ”geotaggas” fotografier – telefonen kommer med hjälp av GPS:en ihåg var du tog fotot. Något som kan vara både kul och praktiskt.

App Store - en succé
En av nyheterna i samband med nya iPhone 3G var även version 2.0 av mjukvaran och nya App Store. Och testarna är helt eniga i att det absolut starkaste kortet när det gäller iPhones funktioner är App Store. Redan nu, några dagar efter premiären, finns över 550 program tillgängliga. Allt från underhållande spel till Facebookprogram.

Jimmy: App Store kan bara beskrivas med ett enda ord: succé. Det är så här det borde varit från början. Här har Nokia, Sony Ericsson och de andra mycket att lära. Att hämta nytt innehåll till sin mobil ska vara precis så här enkelt. Positivt är också att det finns både gratisprogram och betalprogram. Utbudet växer hela tiden. Själv har jag köpt Apples Pokerprogram som är ruskigt bra, sedan kan jag rekommendera Tuner som låter dig lyssna på webbradio, NetNewsWire som är en bra RSS-läsare och TV.nu som ger dig en bra koll på vad som går på svensk TV just nu.

Pontus: Ja, App Store är suveränt! Själv har jag åtta nya program installerade, bland dem programmet Mobile News från Associated Press, som håller mig uppdaterad med nyheter inom alla möjliga områden. App Store har ett utbud som gör det möjligt för alla att hitta något som passar!

iPhones brister
Vad tycker ni är svagast på iPhone – vad borde Apple göra om?

Pontus: iPhonen kräver internetuppkoppling för att man verkligen ska kunna utnyttja den fullt ut – om man inte har fri surf kan det bli ganska dyrt även om man stänger av 3G, då iPhonen surfar vidare på EDGE/GPRS, något som inte går att avaktivera utan att sätta hela telefonen i flightmode.

Jimmy: MMS. Gör om, gör rätt! Dessutom vill jag kunna använda min iPhone som ett 3G-modem till min Macbook Pro. Jag betalar en massa pengar till Telia för min flatrate och då vill jag kunna använda det fullt ut också. I dag går det inte att använda iPhone som ett modem, vilket är helt obegripligt. Skärpning Apple! Batteritiden är inte heller någon höjdare - men det kan till viss del bero på att det är så svårt att låta den vara i fred. Jag kommer nog att avaktivera 3G om jag inte ska surfa mycket.iPhone 3G - ett bra köp?

Det var ord och inga visor, men frågan är väl då sammanfattningsvis – levde iPhone 3G upp till era förväntningar, är det ett bra köp?

Jimmy: Ja, trots att jag har en del åsikter om brister kan jag ändå bara konstatera att iPhone är den bästa mobiltelefonen jag använt hittills. Den första generationen satte fart på de andra utvecklarna och LG och Samsung spottar ut nya modeller med touchteknik och designer snarlika iPhone. Men de är fortfarande i lä. iPhone har multitouch, och ett användargränssnitt som är så snabbt och elegant att det inte liknar något annat. iPhone är helt klart ett bra köp – sedan kan vi bara hoppas på en version 2.1 av mjukvaran som ger oss det där vi saknar idag. Mitt betyg blir en 8:a. Nej, förresten, den är värd mer - sätt en svag 9:a (av 10 möjliga).

Pontus: Det känns som om Jimmy fick med det mesta där, iPhone är en grym mobil och helt klart ett bra köp! Jag är mer än nöjd med min iPhone! Jag ger den faktiskt 9 av 10 möjliga.

Sammanlagt betyg: 9 / 10.