Dubbel batteritid, 3G, GPS, mängder med häftiga tredjepartsprogram, Exchange-stöd, stöd för Office- och iWork-filer och synkning med nya MobileMe — de flesta av MacWorlds förväntningar och förhoppningar har slagit in i och med Apples lansering av iPhone 3G.

Men några saker uteblev, och ett par av dessa var jag så gott som övertygad om att Apple skulle ta med i den nya modellen.

Mer minne
iPhone har haft 8 eller 16 gigabyte Flashminne länge nu, och med tanke på vad som händer med priserna på dessa NAND-kretsar var vi på redaktionen nästan säkra på att Apple skulle släppa en ny toppmodell med 32 gigabyte, men icke sa nicke.

Om jag får ge mig på en gissning kan orsaken vara att Apple förväntar sig sälja så många iPhones att minneskretsarna helt enkelt inte kommer räcka till för att klara av tillverkningstakten nu i början.

MMS
Har amerikanerna inget förhållande till detta trevliga form av meddelande? Visserligen kan man mycket enkelt skicka e-post med iPhone, vilket till viss del ersätter MMS, men om man vill skicka till någon med en telefon som inte kan ta emot e-post blir det svårare. Hade väl knappast varit speciellt svårt för Apple att implementera heller? Tur nog har vi tredjepartsutvecklare som snart kommer komma till vår undsättning.

Bättre kamera
Varken autofokus eller ficklampa i kameran som är precis samma som tidigare. Tsk tsk, kunde ni inte bättre Apple? Med tanke på att man nu förmodligen (om inte via Apple så via något tredjepartsprogram) kommer kunna använda GPS-mottagaren för att geotagga bilder tagna med telefonen, så lär inte intresset för att använda kameran minska.

Att den “bara” har två megapixlar lär bli ämne för många klagomål och diskussioner, men själv är jag inte alls besviken på det. Tvärt om, två megapixlar räcker gott till utskrifter i 15x10 centimeter och den mindre filstorleken gör att man får plats med fler bilder. Dessutom blir bilderna mindre brusiga.

Men autofokus börjar faktiskt blir standard även i mobilkameror nu, och hade väl knappast kostat Apple speciellt mycket. En liten LED-ficklampa för att lysa upp lite så att man kan använda iPhone för att ta en och annan festbild hade också varit en billig men ack så trevlig uppgradering. Här ligger Apple verkligen i lä mot konkurrenterna.

Videochatt
Ingen kamera på framsidan, och ingen videochatt så långt ögat kan nå. Är det här ett resultat av samma fenomen som avsaknaden av MMS måntro? Amerikanska skygglappar som gör att Apple inte tänker på att många i andra länder faktiskt använder den här 3G-funktionen. Tänk till exempel på alla döva som med hjälp av videochatt kan använda mobilen precis lika lätt som hörande. Nu tvingas dessa välja bort iPhone eller hålla sig till textmeddelanden.

Olåst
När Apple nu lanserar iPhone över i stort sett hela världen, ibland till mer än en operatör, och låter operatörerna subventionera den – vore det inte på tiden att företaget även släpper en dyrare version direkt via Apple Store som är helt olåst? Naturligtvis med undantag av de länder där en operatör har köpt sig exklusivitet. Det fungerar ju i Frankrike, så varför inte överallt?

Stereo-Bluetooth
Hur vore det om man kunde använda sitt Bluetoothheadset med stereo för att lyssna på musik på iPhone? Apple har av någon outgrundlig anledning valt att inte implementera denna funktionalitet, så vill man lyssna på musiken som den skall låta måste man använda sladdlurar. Man undrar om det beror på att Jobs är perfektionist och inte nöjer sig med ljudkvaliteten på stereoljud via Bluetooth. Det har ju hänt förr att en funktion som många inte vill ha uteblir på grund av Jobs personliga åsikter.

Den stora frågan
Hur viktiga är då alla dessa saknade funktioner, när allt kommer till kritan? Tja, med tanke på hur många som både köpt och blivit väldigt nöjda med den första iPhonemodellen, som saknade ännu fler “nödvändigheter” lär Apple ha mer problem med tillgången än med efterfrågan. Men flera av dessa saker är det ändå lite märkligt att Apple har valt bort.

Det pratas visserligen ofta om att företaget vill skala bort alla icke-nödvändiga funktioner för att göra iPhone lättanvänd och snabbnavigerad, men vi kunde väl åtminstone ha fått en bättre kamera och möjlighet att pröjsa mer för lite mer lagringsutrymme? Speciellt med tanke på att man inte kan trycka i ett minneskort.

Till syvende och sist måste jag ändå erkänna att bristerna som ändå finns bleknar i jämförelse med det habegär som nu bubblar upp inom mig på ett sätt som bara motsvaras av det jag hade för den ursprungliga PowerMac G5 när den släpptes 2003, och som jag aldrig ens varit i närheten av när det gäller en mobiltelefon.