Under sin presentation gick Steve Jobs igenom de tre delar som nya mjukvaran iPhone 2.0 består av – Enterprise, SDK och nya användarfunktioner. Till att börja med påpekar han att 4 000 personer har medverkat i det slutna betaprogrammet, medan hela 250 000 har laddat ner själva SDK:n.

Enterprise

I företagsvärlden har intresset varit enormt. Hela 35 procent av alla företag på Fortune 500-listan har deltagit i betaprogrammet. Även utbildningsinstitutioner har börjat utveckla för telefonen. Nya iPhone får stöd för Microsoft Exchange, inklusive Push-e-post/kalender/kontakter och en funktion för att tömma en stulen telefon över nätverket.

iPhone SDK

Med hjälp av nya Adress Book API och Core Location API kan man i till exempel göra ett program som visar vilka kontakter som befinner sig inom ett visst avstånd. iPhone SDK har många saker gemensamt med utveckling för Mac OS X. Xcode, Interface Builder, med mera gör det lätt att programmera för mobilen.

Interface Builder är anpassat för alla finesser i iPhone. Bland annat behöver utvecklaren själv inte tänka på att programmera för hur användaren håller telefonen, det håller programmet koll på själv. Ett gränssnitt man utvecklar kan man enkelt ser hur det blir med skärmen både vertikalt och horisontellt.

Några av de program som hittills visats upp är:

Loopt: Socialt nätverk där man på en karta ser var ens vänner är och kan skicka meddelanden. Gratis.

TypePad: Enkelt blogg- och fotobloggverktyg. Också gratis.

eBay: Gör det vanliga på eBay, fast smidigare än via Mobile Safari.

Mobile News Network från Associated Press: Håller koll på nyheter från flera källor. Kan fokusera på lokala nyheter via Core Location.

Till sist berättade Apple att en av de funktioner som flest utvecklare har bett om och oroats för – bakgrundsprogram – är något Apple vill lösa.

Problemet med detta är att bakgrundsprogram ligger och kör hela tiden och använder minne och ström. Istället har Apple utvecklat ett meddelandesystem som "pushar" meddelanden till program.

Dessa meddelanden kommer från programmets server via Apples servrar, och gör att man när man sätter igång programmet till exempel kan ha kvar alla meddelanden som kommit in.

Funktioner
Den nya versionen har även många nya funktioner som underlättar för användaren, bland annat:

  • En bättre sökfunktion för kontakter. Fungerar mer som i många andra telefoner, men man kan fortfarande bläddra som tidigare.
  • Fullt stöd för iWork-dokument och Microsoft Office-dokument (Word, Excel och PowerPoint).
  • Man kan markera flera meddelanden samtidigt och flytta eller ta bort.
  • Man kan para bilder.
  • Kalkylatorn byter till vetenskapligt läge när man vrider på telefonen.
  • Kraftigt stöd för främmande språk. Bland annat teckenigenkänning för asiatiska språk som kinesiska.

iPhone 2.0-mjukvaran släpps i juli och kommer vara gratis för iPhone, medan det kommer kosta 10 dollar för iPod Touch.