Svenska macutvecklare vimlar det kanske inte direkt av, men genom åren har en hel del små och även stora program dykt upp från vårt avlånga land. Vi har samlat de största och bästa.

Reason

Propellerhead utvecklar ett av världens bästa program för elektronisk musik. Reason är uppe i version 4.0 och har fått mycket bra kritik i facktidningar och på nätet. Med hjälp av programmets synthar, sekvensiator, arpeggiator, mixer och annat kan man skapa modern elektronika i högsta klass.

Cocktail

I kategorin verktygsprogram till OS X var Cocktail ett av de första och mest populära. Maintain som utvecklar programmet driver dessutom konsultverksamhet med klienter som Puma, New York Times och Svenska Filminstitutet.

Penumbra

Penumbra: Overture och kommande Penumbra: Black Plague är delar i en serie nyskapande skräckspel som för ovanlighetens skull släpps för Mac OS X, Linux och Windows. Istället för blodsstänk och zombiesplatter bygger Frictional Games upp en intensiv stämning som försöker krypa under skinnet på spelaren och skrämmas på ett mer subtilt sätt.

Chroma

I MacWorlds test fick Mirailabs Chroma Player 7 av 10. Videospelaren försöker vara en ersättare av kungen VLC, men lyckas snarare ersätta QuickTime Player. På detta är programmet dock väldigt bra. Snabbt och med smarta funktioner som till exempel automatisk justering av bildproportionen. Klarar dessutom nästan alla utom de mest obskyra formaten.

Smultron

Det finns en hel uppsjö textredigerare för Mac, varav många har funktioner för att hjälpa programmerare. I MacWorlds jämförande test gav vi Smultron 8 av 10. Höjdpunkter i programmet är att det är intuitivt och lättanvänt, att man kan spara små textsnuttar som man enkelt kommer åt senare, samt att det är helt gratis.

Skype

I ärlighetens namn är de flesta utvecklarna bakom Skype inte alls svenskar. Företaget har länge arbetet med utvecklare i Estland. Däremot är den ena grundaren en av Sveriges mest kända IT-entreprenörer: Niklas Zennström.

Caffeine

Caffeine är ett av de allra simplaste små program man kan ha i sin Mac. En symbol i menyraden som man kan klicka på för att stänga av och sätta på automatiskt viloläge. Inget mer, inget mindre. Men av omdömena på VersionTracker att döma är programmet perfekt för det det gör. Om man ofta gör saker där det är dumt om datorn somnar mitt i arbetet är detta förmodligen den smidigaste lösningen, och att det är gratis gör inte saken sämre.

Rita

Rita är ett enkelt litet ritprogram som bryter ny mark i sitt tillvägagångssätt. Istället för att skapa ett nytt dokument och redan från början bestämma hur stort det skall vara och vilken upplösning man vill ha använder rita vektorgrafik och en “oändlig duk” för att inte på något sätt begränsa ditt skapande. Programmet fungerar enligt utvecklaren Niklas Frykholm bäst ihop med ritplattor.


Klassiker

Dessa moderna program är byggda för att köras i Mac OS X på din Macbook, iMac eller annan moderna Mac, men enda sedan 1984 och Macintosh introduktion har svenska utvecklare intresserat sig för plattformen, och än idag minns vi som varit länge några av de riktiga guldklimparna. Små program som gjorde livet lite roligare.

Ingemar’s Skiing Game

En lista över de bästa svenska Macprogrammen skulle helt enkelt inte vara komplett om vi inte hade med något utvecklat av den svenska macsharewarekungen Ingemar Ragnemalm. Förutom att ha utvecklat Sprite Animation Toolkit som näst intill dominerade spelutvecklingen till Mac under 90-talet gjorde han själv en av de riktigt klassiska sharewarespelen till vår kära fruktdator. Denna kultklassiker finns dessutom i en version för OS X.

Dubbelmoral

Till och med Windowsanvändare minns detta kanonspel, ofta med viss ömhet. Den pubertala humorn slår ut de flesta modernare försök som gjorts i spel som Postal och GTA. Spelet är fruktansvärt enkelt uppbyggt och har kanske inte de bästa kontrollerna, men har man en gång spelat det är det svårt att glömma fraser som “gå hem och läs!”, “studentajävlar!” och “Stockholm – Motala”. Tyvärr verkar enda chansen att spela spelet nu för tiden vara att införskaffa en riktigt gammal Mac.

Tack till TheSeal på forumet för hjälpen!