Att ladda ner de senaste filmerna i hög kvalité från internet utan att betala ett endaste rött öre är inte några problem för de flesta. Att piratkopiera är däremot ett lagbrott och i vissas ögon även ett moraliskt brott.

Den som faktiskt vill betala för sig möter ett par rejäla utmaningar. De alternativ som finns fungerar för det första inte till Mac OS X – och knappt till Windows heller. Vi tillbringade en hel helg med att konfigurera nätverksportar och annat för SF Anytime utan att lyckats få hem en enda film. Kvalitén är rent ut sagt usel, mycket sämre än vanliga dvd-skivor. Och priset, mellan 35 och 70 kronor för att hyra en icke fysisk kopia som endast är till lån i 20 timmar, är ett hån mot allt vad marknadsekonomi heter. Apples iTunes Store då? De har fortfarande inte lyckats lansera något filminnehåll i Sverige.

Med detta konstaterat ska vi testa ett alternativ med en väsentlig annan syn på hur filmuthyrning skall gå till. Headweb är ett svenskt företag som funnits sedan slutet av 2007 och som för några månader sedan gjorde sig tillgängliga för Mac-användare. 

Så fungerar Headweb 
Headweb använder inte sig av något klassiskt DRM-skydd och kräver därför inte heller att några särskilda program används för att titta på materialet. Filmerna vi laddar hem är dvd-kopior med allt vad det innebär med bildkvalité, dvd-menyer, olika ljudspår och undertexter.


På mina sidor kan vi se hur vår poängställning står till, samlar vi ihop tillräckligt många vankas det gratisfilm.

Det första som slår oss första gången vi laddar hem programmet som behövs för att köpa och ladda ner filmerna är hur rent och snyggt allting är. Inte alls grått och fullt med grafikbuggar som det ofta kan vara när ett program först gjorts till Windows och sedan gjorts om till Mac OS X.

I en kolumn på vänstersidan hittar vi det som är personligt för oss. Vår kundvagn, våra Mina Sidor, Nedladdningar samt Inställningar. I huvudfönstret finns själva butiken och där kan vi välja att sortera efter Startsidan, alla filmer eller efter kategorier. På startsidan hittar vi bland annat topplistor baserade på högst betyg och mest köpta. 
Klickar vi på en film får vi information om pris, längd, typ av ljud och språkstöd, om det är widescreen eller inte samt hur stor plats filmen tar på hårddisken. Just storleken hamnar på mellan tre och fyra gigabyte då det är okomprimerat material vi laddar hem.

Hela tjänsten fungerar som ett litet community med möjligheten att kommentera och betygsätta filmerna. Nästa steg borde vara att skapa användarsidor så att vi kan se vad våra kompisar köper för att sedan ha möjlighet att dissa dem offentligt och efterapa dem i smyg. Headweb har även en blogg där de berättar om nyheter om sig själva och filmbranschen samt ett och annat filmtips.

Programmet använder sig utav torrenttekniken vilket innebär att användarna tankar hem från varandra och på så sätt sparar bandbredd. Men till skillnad mot torrentsidor med piratkopierat material går det alltid att tanka hem filmerna även om det inte är någon annan som laddar upp just då.

Tjäna poäng
En fördel är också att det alltid går att ladda hem filmerna oberoende om vi sitter bakom brandväggar och routrar – till skillnad mot konkurrenterna som hyr ut film. Däremot går det inte att ladda upp om vi inte konfigurerat dessa rätt. Vi hade gärna sett att programmet markerade om så var fallet eller inte. Vi tjänar nämligen på att göra just detta, för varje 10 megabyte vi sprider till någon annan som köpt samma sak får vi ett poäng. 
Dessa poäng kan vi sedan växla in till pengar att handla för, 100 poäng ger en krona. Det går också att skrapa ihop poäng på annat sätt, till exempel att kommentera om vad vi tycker om en film och/eller betygsätta den. Även vid värvning av kompisar utgår det poäng. En aktiv medlem kan säkerligen tjäna ihop en hel del gratisfilmer på det här sättet.


Filmerna kan spelas upp direkt i programmet med intakta dvd-menyer och allt. 

För bra för att vara sant? Det beror på hur man ser på saker och ting. I stället för DRM skyddas filmerna enligt Headweb utav vattenstämplar som sätts på filmerna individuellt vid nerladdning. Tanken är så klart att det ska vara lättare att spåra upp den som en gång lade ut filmen på en piratwebbsida om detta skulle ske. Detta kan säkert uppfattas som integritetskränkande för en del men frågan är hur en sådan vattenstämpel skulle mottagas som bevis i ett eventuellt upphovsrättsmål.

Skralt utbud
Priset kan säkert också få en del att dra åt sig öronen. Det här är inte en tjänst som hyr ut film utan säljer den och därför kostar det lite mer, men inte så farligt mycket mer. Priserna kan till och med vara lägre än de dyraste hyrfilmerna på till exempel SF Anytime. 50 kronor för dokumentären om när den skånska tidningen Arbetet lades ner får ses som ett mindre klipp. 99 spänn för en gammal Super 8-film från 1969 med namn Blondin på skojarjakt känns däremot inte riktigt lika välinvesterat.

Sista problemet, och det är väl det största, är utbudet. Det är mycket svensk film och det är glädjande, det finns till och med en hel del godbitar och lite Klubb Super 8-filmer. Men de stora bolagens titlar lyser med sin frånvaro. Detta kommer säkert förändras i takt med att filmindustrin börjar förstå att DRM-skyddade filer med låg kvalité inte är vad kunderna vill ha.

Vad saknar vi? 
Headweb är väldigt inriktat på att folk fortfarande har dvd-spelaren som mått och det är väl säkerligen helt korrekt också men vi saknar möjligheten att antingen direkt ladda hem Apple TV- och iPod-kompatibla filer eller en inbyggd funktion för att konvertera om dem. Som det är nu får vi välja att antingen titta på dem direkt på datorn eller bränna ut dem som fysiska dvd-skivor.

Det här början på det paradigmskifte vi så länge väntat på när det kommer till att köpa filmer på internet. Nu kan det bara bli bättre.

Här är alternativen
Alternativen för Mac-användare finns men de är få.

Ameibo.se
Ameibo.se säljer både filmer med DRM-skydd, som inte fungerar på Mac, och filmer utan skydd som fungerar. Utbudet av de sistnämnda är dock mindre än hos Headweb och dessutom dyrare.

iTunes Store
iTunes Store varken säljer eller hyr ut filmer i Sverige men som MacWorld tidigare visat går detta att komma runt. Filmerna saknar dock svensk text, extramaterial och allt annat vi förknippar med dvd-utgåvor och det finns inte heller några svenska filmer. På adressen tinyurl.com/55uem4 kan du läsa hur du kommer åt amerikanska iTunes Store från Sverige.

FAKTA
Namn: Headweb
Typ: Filmbutik på internet via torrentprogram.
Pris: 50 – 100 kronor för en film.

Bra kvalitet. Inget DRM-skydd.
Skralt utbud. Vissa filmer är lite dyra.