När man beställer en Macbook Air kan man välja att byta ut den inbyggda hårddisken mot en så kallad SSD, det vill säga en Flashminnesbaserad hårddisk. Denna är på 64 gigabyte och enligt tester faktiskt inte så himla mycket snabbare än en vanlig hårddisk. Dessutom kostar den skjortan.

Ändå har tillverkarna stora förhoppningar om att utveckla SSD:erna till framtidens snabba lagringsmedium. Samsung är en av dessa. Vi skrev tidigare om hur företaget lovat att släppa en betydligt större och billigare modell senare i år, och idag presenterade man den, rapporterar AppleInsider.

Den nya modellen kallas 256GB FlashSSD, och är som namnet antyder på hela 256 gigabyte. Förutom att ha gjort den dubbel så stor som den största SSD:n företaget hittills tillverkat har man även lyckats göra läs- och skrivhastigheten betydligt bättre. Läshastigheten är nu uppe i 200 MB/s för sekventiell data medan skrivhastigheten har hoppat från 70 till 160 MB/s.

För den som skräms av priserna för Macbook Airs SSD har Samsung även en annan glad nyhet – tillverkningskostnaden har sänkts väsentligt. Det har företaget åstadkommit genom att utveckla den typ av Flashminne som sitter i iPod nano till att vara snabb nog för att sitta i en SSD. Tidigare varianter använde en betydligt dyrare variant.