Fråga vilken pc-spelande tonåring som helst hur man fixar surroundljud på datorn och du får veta exakt vilket ljudkort som är hetast denna vecka. På Macsidan är ämnet däremot förvånansvärt eftersatt – och var stoppar man in ett ljudkort i en iMac? Det gör man inte. De flesta hyfsat nya Macar fixar det ändå.

Apple har gjort en stor grej av att Macen ska användas som digitalt nav i hemmet, och satsar stort på filmunderhållning. Men vad är hemmabio utan rejält ljud? På pc-sidan är det mer eller mindre kutym att datorerna har massor av utgångar för surroundljud, och var och varannan pc-spelare har rummet riggat med högtalare.

Anledningen till detta är att pc-folket har en liten armé av ljudkort att välja mellan, vilket i sin tur orsakats av att det finns en hel tradition av hemmabyggande som aldrig funnits i Macvärlden. (Förutom under en kort men härlig klonperiod, tills Apple till sin förfäran insåg att de bästa Macarna inte hade Applelogga och ryckte i handbromsen.)

Vi Macanvändare har heller inte någon större tradition av datorspelande, vilket också haft sina effekter på andra delar av tillbehörsmarknaden – jämför bara utbudet av grafikkort... Vi behöver inte fördjupa oss i orsak och verkan, utan konstaterar bara att surroundljud på Mac inte är vardag.

Dubbelverkande utgång
Trots det har faktiskt hyfsat nya Macar inbyggt stöd för flerkanaligt surroundljud. Det som krävs är att din Mac har en optisk digitalutgång, vilket de allra flesta modeller haft ett bra tag nu. Även bärbara – många vet nämligen inte att den vanliga hörlursutgången på till exempel Macbook och Macbook Pro även är en digitalutgång.

Namnet på det ljudprotokoll som används är S/PDIF (den härliga förkortningen står för »Sony/Philips Digital Interconnect Format«), och för att använda det behöver du en så kallad Toslink-kabel med en Toslink-minikontaktadapter i ena änden, alternativt en fiberoptisk kabel med en 3,5 mm optisk kontakt i plast eller nylon. Den rätta utgången är märkt med en hörlurssymbol, om du i stället har en liten bild på en högtalare har din Mac tyvärr bara en vanlig analog ljudutgång.

Observera att detta endast gäller nyare Macmodeller – en gammal iBook G3 har till exempel en hörlurssymbol, men det är ändå bara en analog utgång. Kontrollera manualen till din Mac för att se om den har stöd för digitalt ljud ut!

Nedmixat ljud
Det allra enklaste sättet att få ut surroundljud ur Macen är helt sonika att ansluta nämnda Toslinkkabel till ljudutgången. Din Mac känner av den optiska kabeln då själva kontakten är något längre än en 3,5 mm stereoplugg, och ställer om till att pumpa ljussignaler i stället för analogt ljud. Efter att du anslutit kabeln öppnar du programmet dvd-spelare, utan att ha stoppat in någon skiva, och går in i Inställningar.

Under fliken Skivinställning har nu menyvalet Ljudutsignal fått ett nytt alternativ, och här ändrar du alltså från Systemljud ut till Digital utgång. Men vänta nu, flerkanalsljud i en enda kabel? Ja. Ljudet »kodas ihop«, och signalen tyds sedan av din hemmabioförstärkare och skickas ut i rätt kanal.

Förutsatt att filmen du spelar upp har surroundljud - om ljudspåret är i stereo kan din förstärkare eventuellt fuska ut det i flera kanaler (funktionen kallas ofta »3D-sound«, »phantom surround« och liknande), men du får inte det äkta surroundljudet där till exempel en helikopter kan flyga över huvudet på dig och försvinna ut i bakhögtalarna.

Om du gör egen musik finns flera insticksprogram som hjälper dig att skapa mixar i flera kanaler, och panorera ljud mellan dem. ReSpatializer är ett sådant, med stöd för 8 kanaler som kan panoreras individuellt. Allt du behöver är en Mac med G3-processor eller bättre, men för att lyssna behövs ett ljudkort som klarar lika många kanaler.
www.sfxmachine.com

Surround med Quicktime

1.
Anslut alla kablar. För att få tillgång till alla inställningsmöjligheter måste du först ansluta en Toslink-kabel, Om du inte gör det kommer vissa menyalternativ att vara uttonade och ej valbara.

2. Installera Perian. Perian är en schweizisk armékniv för ljud, och ger bland annat Quicktime stöd för ljudformatet AC3, som vi behöver. Perian hittar du på perian.org/.

3. Ställ in ljudet. Öppna Systeminställningar, och klicka på den nu ditlagda Perianikonen.Under Audio Output, ändra från Stereo till Multi-Channel Output.4.
Ändra kodning. Öppna programmet Ljud-/MIDI-inställningar. Under fliken Ljudenheter ändrar du Format från 44100 till 48000 Hz. Avsluta sedan programmet.

5. Hitta Dolbyfilen. Nu till den tyngre delen. Ladda hem programmet PrefSetter från Apple, tinyurl.com/8ehjo. Gå till din hemmapp/Bibliotek/Preferences och hitta filen com.cod3r.a52codec.plist. Dra ut den på skrivbordet, och gör en kopia.

6. Konfigurera Dolbyfilen. Öppna filen med PrefSetter. I menyn Actions, välj Add New Key, och döp den till attemptPassthrough, välj Integer som Class och Value 1. Ändra sedan Value på dynamicrange från 1 till 2. Spara filen, och lägg tillbaka den i Preferencesmappen.

7. Öppna Systeminställningar, klicka på Ljud. Under fliken Ljud ut ska Digital utgång vara vald. Kolla också din förstärkare, som ska visa att den tar emot en signal av typen Dolby Digital, inte stereo eller Pro Logic.

8. Klart! Nu har du 5.1-ljud även i Quicktime Player, bara att ladda in en film och njuta. Ett tips är Apples HD-trailers med surroundljud, som du hittar på www.apple.com/trailers.

Fakta

  • Mac med digital ljudutgång
  • Quicktime 7 eller senare
  • Toslink-kabel med 3,5 mm minikontakt
  • Förstärkare med optisk digitalingång (S/PDIF) och stöd för surroundljud
  • Högtalare som passar förstärkaren