Är du orolig över vad dina barn gör när de sitter framför datorn? Är det till och med så att du vill förhindra dem att använda vissa program eller att använda datorn helt under vissa tider? Inbyggt i Mac OS X finns väl anpassade verktyg för just detta. Tänk dock på att det alltid är en närvarande, förstående och intresserad förälder som är det bästa om du inte vill att dina barn ska gå vilse i datorns och framförallt internets gigantiska värld.

Det finns olika sätt att kontrollera hur du vill att dina barn ska använda datorn. Föräldrakontrollen i Mac OS X möjliggör bland annat att endast vissa program ska få användas, vilka webbsidor och chattkontakter som det är okej att ha kontakt med och tidsbegränsningar. Det går också i efterhand att kontrollera till exempel vilka webbsidor som barnen varit inne på.

För att aktivera föräldrakontrollen på din dator måste det finnas ett separat konto som ska kontrolleras. Börja med att skapa ett nytt konto om inte det redan finns. Det gör du genom att välja Systeminställningar under Äpplet längst upp i vänstra hörnet och därefter Konton. Om hänglåset i nedre vänstra hörnet är låst klickar du på det och anger ditt användarnamn och lösenord. Tryck därefter på plus-tecknet strax ovanför för att skapa ett nytt konto.

Under nytt konto väljer du Hantera med föräldrakontroll, skriv in det som krävs, använd gärna lösenord så att de lär sig hantera sådant redan i unga år.

När det är klart kan du komma till föräldrakontrollen genom att trycka på knappen med samma namn som nu finns hos det nya kontot. Det går sedan alltid att komma åt funktionerna under ikonen Föräldrakontroll i Systeminställningarna. (systeminställningar.png)

Systemet
System är det första som går att anpassa efter ditt och dina barns behov. Det finns två huvudalternativ som går att kryssa för. “Använd Begränsad Finder” och “Tillåt endast markerade program”

Använd begränsad Finder
Med detta ikryssat försvinner alla ikoner på skrivbordet och alla program i dockan. Kvar i dockan är genväg till dokument och en mapp med de program du har angivit att barnen ska få använda. Här är de väldigt begränsande i vad de får göra. Det går inte att komma åt någon annan del av datorn eller starta program som vi inte vill ska starta.

Tillåt endast markerade program
Om du inte vill att barnen ska uppleva den begränsningen som ovanstående alternativ ger går det ändå att styra vilka program som ska få användas. Det går däremot inte att göra tvärtom, markera de program som inte får användas.

Bland övriga alternativ under systemfliken finns alternativ huruvida de ska ha möjlighet att skriva ut, bränna cd- och dvd-skivor, ändra sitt lösenord på sitt konto samt anpassa vilka program som ska ligga i dockan. Även om de ändrar lösenord påverkar det inte din möjlighet att ändra några föräldrainställningar, tvärtom är det bara positivt att lära sig att man bör byta lösenord då och då.

Innehåll
Fliken innehåll styr innehållet i två program, ordlistan med det fantasifulla namnet Ordlista och webbläsaren Safari. Inställningen för Ordlista är antingen att godkänna “vissa ord” eller inte. Nu innehåller tyvärr det programmet bara engelska ord men vill du att till exempel “fuck” ska försvinna fungerar det bra.

Inställningarna för Safari är däremot något flera och det går att ha tre lägen för det programmet.

“Tillåt obegränsad tillgång till webbplatser”
Precis som det låter, inga restriktioner här inte.

“Försök att begränsa åtkomsten till webbplatser med vuxet innehåll automatiskt”
Detta betyder att datorn kontaktar ett så kallat filter som ständigt uppdateras med sidor som inte är lämpliga för barn. Det går även att lägga till egna sidor utöver dessa som absolut inte får visas, samt sidor som alltid får visas oberoende om det är listat som barnförbjudet eller inte.

“Tillåt bara besök på dessa webbplatser”
Här släpps inga sidor igenom så länge du inte sagt att de ska göra det, Apple har varit så vänliga att lägga in sidor som Bolibomba, Naturhistoriska, Astrid Lindgren och Bamse med flera.

Mail och iChat
Här går det att ställa in vilka barnen ska få skicka mejl till och chatta med. Själva chattandet gäller bara iChat och inte det så populära MSN eller något annat chatt-nätverk. iChat stödjer för närvarande enbart användarnamn skapade via aim.com, mac.com samt icq.com.

Mejl-restriktionerna baserat på just mejl och inte namn så finns det flera adresser till samma person gäller det att lägga till dessa. Det går dock att be datorn skicka en förfrågan om tillåtelse till dig om barnet skickar till, eller ta emot från, en mejladress som inte finns med på listan.

Tidsgränser
Tidsbegränsningar är uppdelad i tre delar: begränsningar av datoranvändandet under veckodagar, under veckoslut samt när det är dags att lägga sig.

Tidsgränser vid veckodagar och veckoslut fungerar likadant men har olika reglage vilket gör att det går att ställa in så att barnen enbart kan använda datorn tre timmar på vardagar men kanske fem på helgerna.

Inställningarna för läggdags ställer in under vilka tider datorn inte används, även här går det att ställa in en inställning för söndag till och med torsdag och en för fredag och lördag.

Loggar
Sist men kanske viktigast är möjligheten att se precis vilka sidor som dina barn varit inne på, samt vilka program som används och vem de har chattat med. Här går det att sortera efter “Idag, en vecka, en, tre eller sex månader, ett år samt sedan kontot aktiverades.

Fakta

Vill du hitta litteratur som tar upp barn och dess användande på Internet finns det två bra alternativ.

  • BRIS med flera ligger bakom "Säkerhet på nätet" och hittas genom www.adlibris.com/natet
  • Bokförlaget Docendo ligger bakom "Barn, Unga och Internet - allt med alla alltid" och finns hos den vanliga bokhandeln.

Många webbsidor och tjänster som riktar sig till ungdomar och barn har ofta informationssidor till ungdomar, hittar du inte det direkt kolla längst ner eller under allmän information. Hittar du fortfarande inte det? Ring och prata med kundtjänst eller support.

Lunarstorm, Playahead, Habbo, Apberget.se, World of Warcraft