INFO: SÅ REPARERAR DU DISKARNA MED »FSCK«Fsck är ett unixverktyg som vars namn betyder file system check. Verktyget gör i princip samma sak som när du kör reparationerna i Skivverktyg. Det är dock bra att veta hur fsck fungerar, speciellt om du har en bärbar Mac, om du riskerar att hamna i en situation där du inte har tillgång till systemskivan med Skivverktyg på, och det inte går att starta upp datorn i OS X så att du kan köra Skivverktyg från hårddisken. Eller om den optiska enheten är kaputt. Eller om du inte har någon optisk enhet för att du köpt Macbook Air...

Gör så här:

  • Starta om datorn i enanvändarläge genom att hålla nere kommando-s under uppstart. Din Mac kräks nu fram en serie textmeddelande, och avslutar med en kommandorad som börjar med tecknet #. Välkommen till Unix.
  • Skriv /sbin/fsck -y och tryck på retur. För dig som är Unix-intresserad: »-y« är en så kallad flagga som innebär att du väljer att besvara alla eventuella frågor som fsck ställer med »yes«. På så sätt kan du låta fsck jobba medan du gör annat, och fsck slipper pausa sina kontroller och vänta på en eventuell bekräftelse från ditt håll.
  • Analysen startar, och en stund senare avläggs rapport. Om fsck ändrat eller reparerat något får du meddelandet ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED ***** . Kör då fsck igen, enligt steg 2.
  • Upprepa steg 2 – 3 tills du får meddelandet ** The volume (namn) appears to be OK ** . Då är alla fel fixade.
  • Nu är det bara att starta om datorn genom att skriva reboot och trycka på retur.
 Första hjälpen, här är alla delar: