När Apple skapade Macbook Air var målsättningen att göra världens tunnaste dator och för att lyckas med det kastades allt som inte är absolut nödvändigt ut. Air är gjord för att användas i trådlösa nätverk och därför anser Apple att den optiska enheten inte behövs längre – allt sker via nätverket. Och det enda som vi bjuds på i kontaktväg är en usb-port, en mini-dvi samt ett hörlursuttag och en strömanslutning. Med andra ord saknas en hel del av det vi är vana att ha på en bärbar dator. Lösningen är tillbehör. Vad kan då behövas?Det viktigaste tillbehöret blir utan tvekan en usb-hubb. Annars kommer du garanterat att finna dig själv i en situation där du frustrerat inser att du bara får plats med ett tillbehör i taget. Eftersom du har världens tunnaste dator vill du antagligen inte släpa med dig en stor och klumpig usb-hubb, så vi rekommenderar en minimal hubb som vare sig väger något eller tar någon större plats.

Omdöme: I-Rocks är en liten och smidig läckert designad vit hubb med högglansigt acrylskal. Pris: 179 kronor, Webhallen.


Du har köpt ett nytt spel som levereras på skiva. Tanken är att du ska stoppa in den i en annan Mac eller pc och sedan installera via det trådlösa nätverket. Men vad gör du om du inte har en extra Mac eller pc hemma? Lösningen är Apples externa Superdrive. Den är bara lite större än ett cd-fodral och ansluts med en usb-kabel, någon extern strömförsörjning behövs inte. Med Superdriven kan du installera program och spela och bränna både cd- och dvd-skivor precis som vanligt.

Omdöme: Apple Macbook Air Superdrive, ett måste om du inte har flera datorer. Pris: 899 kronor, Apple Store.


Vi har sagt det tidigare och vi säger det igen – Macbook Air är gjord för att användas med trådlösa nätverk. Skulle du någon gång behöva ansluta med kabel till ett fast nätverk så behöver du ytterligare ett tillbehör – Apples ethernetadapter som ger dig en 10/100BASE-T-anslutning. Pluggas enkelt in i... ja, helt rätt gissat – den enda USB-porten. Behovet av en usb-hubb börjar nu bli mer eller mindre akut.

Omdöme: Apples ethernetadapter, kanske inte det roligaste tillbehöret men användbart. Pris: 269 kronor, Apple Store.


Ett alternativ till att använda sig av ethernetadaptern kan vara att ha med sig sitt eget trådlösa nätverk när man reser. Airport Express är en riktigt liten trådlös basstation, ungefär som en nätadapter till en Macbook, och kopplas direkt till vägguttaget – därför behövs ingen extra strömförsörjning och inga kablar. Att Airport Express dessutom klarar av att streama musiken från din Macbook Air till stereon är en bonus, Airport Express kan även dela ut en skrivare trådlöst – ännu en usb-kabel du slipper.

Omdöme: Airport Express, mindre och smidigare än så här kan det nog inte bli. Pris: 895 kronor, Apple Store.


Den nya styrplattan med multitouch är smidig att jobba med, men det är alltid skönast att ha en riktig mus till hands om du ska jobba längre stunder. Med tanke på att Macbook Air bara har en usb-port är det givna valet en blåtandsmus. Apple har ju sin berömda Mighty Mouse, men om man inte tycker om den finns det en hel del andra val från till exempelLogitech, Radtec och Microsoft.

Omdöme: Microsoft Wireless Laser Mouse 8000, snygg design i aluminium som matchar din Air. Pris: 599 kronor, M.store (fd. Macoteket).


Macbook Air har en ganska liten hårddisk - bara 80 GB – och köper du den dyrare SSD-modellen får du ännu mindre hårddisk på ynka 64 GB. Därför kommer du snart upptäcka att en extern hårddisk vore bra. Det finns en sak du ska ha i åtanke när du köper din externa hårddisk, Air har ingen firewire vilket är det man brukar föredra för snabbare dataöverföring, du måste alltså ha en extern hårddisk med usb.

Omdöme: Iomega 200 GB är en minimalistisk liten aluminiumskapelse som inte tar mycket plats i din väska.
Pris: 1150 kronor, InLife.


Det naturliga steget när du köpt det som kanske är världens mest trådlösa dator är väl att kunna ta trådlös backup? Inget strul med externa hårddiskar. Då är Time Capsule perfekt. Samtidigt som Apple presenterade Macbook Air kom även Time Capsule som är som en Airport Extreme med en inbyggd hårddisk på 500 GB eller 1 TB. Givetvis funkar den finfint med Time Machine.

Omdöme: Time Capsule – världens smidigaste backup till världens tunnaste dator. Pris: Från 2 895 kronor, Apple Store.


Du är antagligen rädd om din lilla ögonsten, och då behöver du ett fodral så att den inte blir skadad. Du kan använda ett kuvert som Apple gör i sin reklamfilm, men det är kanske inte världens bästa skydd. Tucano har ett fodral i den kända serien Second Skin som är anpassat just för Macbook Air. Tänk på att vanliga fodral för 13.3 tum datorer lätt blir för »rymliga« då Air tar priset i slim fit.

Omdöme: Tucano Second Skin Elements är specialgjort för slimmade Air. Finns även i svart och grått. Pris: 295 kronor, M.store (fd. Macoteket).


Och här kommer läsarnas tillbehörstips:

Manila Folder Notebook Sleev for Macbook Air - självklart går din Air ner i ett kuvert!? Eller hur? Sjukt snyggt fodral!

Vad har du för tips på måste-tillbehör? Kommentera!