Microsofts Office Open XML-format, som används i Office och många andra program, har röstats in som ny ISO- och IEC-standard, rapporterar vår brittiska systertidning.

Företaget har försökt få till detta beslut under 14 månader, och i september förra året hölls en omröstning där de två tredjedelars majoritet som krävs av de röstande nationella standardiseringsorganisationerna inte uppnåddes.

Svenska SIS var kring denna omröstning inblandat i något av en skandal, då det framkom att en mängd Microsoft-vänliga företag hade gått med i organisationen en kort tid innan omröstningen och att dessa fick omröstningen i Sverige att väga över till ett “ja” för standardisering. I slutändan blev det ingen röst, eftersom det också uppdagades att någon hade lämnat dubbla röster.

Oavsett om Sveriges röst avgjordes etiskt eller inte har nu en majoritet på 61 av 87 röstberättigade organisationer sagt ja i en ny omröstning. 10 sade nej och 16 avstod från att rösta.

Ännu återstår dock att avgöra vem som skall ha kontroll över framtida utveckling av formatet.

– Det hade förmodligen varit bättre om den hade åkt tillbaka till ritbordet och kommer tillbaka som en ISO-standard om två år, med allt detta arbete färdigt, sade Michiel Leenaars, den nederländske ledamot som först avslöjade resultatet av omröstningen.