Det är med en osviklig känsla för tajming som Apple äntligen släpper iPhone i Sverige - på självaste nationaldagen. Som vi tidigare har spekulerat kring här på MacWorld.se kommer den med ett stöd för 3G. Dock inte inbyggt i själva telefonen, utan i form av en så kallad “dongel”, som från och med den 6 juni kommer att levereras tillsammans med alla nya iPhones.

Dongeln kommer att ha stöd för 3G-hastigheter på upp till 384 kilobit per sekund, vilket kommer som en besvikelse för många som hoppats på turbo-3G. Enligt Apples informationschef Ajla Kappar är en dylik produkt “under utveckling" och kommer att se dagens ljus "någon gång under 2009”.

Som första tidning har MacWorld fått provringa och -surfa med den nya dongeln. Vår redaktör Jimmy Lee Skrufve ger sina första intryck:

– Det är kul att se att Apple än en gång ligger i framkant av utvecklingen. Varför bygga in något när man kan ha det som en modul? Man bygger vidare på idén bakom Macbook Air och jag är än en gång imponerad över Apples förmåga till nytänkande. Att surfa och ringa med en 3G-iPhone fungerade utmärkt och hastigheten var klart jämförbar med wlan. Och så är ju dongeln riktigt snygg också.


Skrufves första intryck av den nya dongeln är närmast odelat positiva. Ett genidrag, menar han. (klicka för större)


Dongeln är inte bara väldigt snygg, den är också oerhört tunn och väger i princip ingenting. (klicka för större)

Även för gamla iPhone och din Mac
Glädjande nyheter för alla som har importerat en iPhone är att man kommer att kunna köpa dongeln separat för 895 kronor inklusive moms. Även detta med start den 6 juni. Apple meddelar dock att version 2.0 av iPhonemjukvaran krävs.

En annan smart sak är att 3G-dongeln inte bara fungerar med iPhone, utan även med din Macbook eller Macbook Pro.