Det började med att Goldman Sachs analytiker spådde en lansering av en andra generationens iPhone, förmodligen med 3G, under andra hälften av 2008. Sedan dess har fler och fler rykten och direkta uttalanden tillkommit som pekar på att den nya mobilen kan komma så tidigt som i juni. MacRumors har sammanställt dessa.

Enligt Bank of Americas analytiker Scott Craig kommer Apple påbörja produktionen av telefonen i mindre skala redan i maj, för att sedan köra igång masstillverkningen i juni. Antalet tillverkade enheter förväntar han bli mycket högt – 3 miljoner i maj och hela 8 miljoner i juni.

Tidigare rapporterades att Hon Hai skall ha vunnit kontraktet för tillverkningen, och det har även framkommit att Apple har registrerat iPhone som varumärke i Japan, där den nuvarande modellen inte kan släppas, på grund av avsaknaden av ett GSM-nät.

Tillsammans med AT&T:s tidigare uttalande om att iPhone med 3G kommer släppas under 2008 har MacRumors nu ändrat sin köprekommendation för mobilen till “köp inte, om du inte absolut måste”.

För Sveriges räkning har vi tidigare skrivit om de rykten som gått kring olika operatörers samtal med Apple. Om 3G-modellen verkligen är på väg så snart kan det vara så att dessa valt att vänta på den, för att inte riskera ett försäljningsfiasko.