När Apple introducerade sin filmtjänst gjorde de en stor grupp människor olyckliga – alla iTunesanvändare utanför nordamerika. Omständliga licensregler gör att vi i Europa snällt får vänta. Och det ser ut som att vi kommer att få göra det länge än. Men lyckligtvis finns det en genväg. Med några enkla handgrepp är det möjligt att handla hemifrån redan nu.

Tricket är de amerikanska presentkorten. Genom att köpa en värdekupong utfärdad i USA kan du lura systemet och få det att tro du befinner dig på andra sidan Atlanten. Och de är inte särskilt svåra att få fatt på koderna. På olika annonsplatser finns det mängder med säljare.

Börja därför med att logga på eBay.com och leta upp ett presentkort, ”iTunes Gift Card” på engelska. Du lär hitta massor av objekt. Leta i synnerhet efter dem som lovar skicka koden till dig via e-post. Som vanligt är det en god idé att handla av någon som har bra betyg. Räkna med att få betala lite mer än vad kortet är värt om du inte vill vänta.

När du fått koden är det dags att lösa in det på iTunes Store. Även om du redan har ett konto måste du börja om från början. Presentkort kan nämligen bara användas av användare som är knuta till kortets inköpsland.

Att skapa ett konto är lyckligtvis väldigt enkelt och görs som en del av inlösningsprocessen. Den kommer automatiskt att välja USA som ditt ursprungsland. Det enda du måste ha är en amerikansk adress. En sådan hittar du enkelt på Mapblast, eller något företags webbsida.

Du måste också välja att inte koppla ett kreditkort till kontot. Detta kan nämligen identifiera dig som svensk och det kommer inte att accepteras.

Det är allt! Nu kan du hyra filmer på iTunes Store. Vill du inte titta direkt kan du istället ladda hem dem. Du har då 30 dagar på dig att börja titta. Och när du väl startat har du ett dygn på dig att se klart.

Även om metoden är lite omständlig för den också med sig andra fördelar. Exempelvis är också möjligt att köpa tv-serier och musik till de amerikanska priserna. En inte oansenlig möjlighet att spara lite pengar på skivköpandet.

Med en snabb uppkoppling kan du se filmen i realtid, men det går också bra att ladda hem den först. När du har en nedladdad film på plats får du en ny ikon i listan till vänster.

Under ”Rented Movies” kan du se vad du har hemladdat på hårddisken.