Den amerikanska affärstidningen Fortune publicerade nyligen en stor intervju med Steve Jobs. Bland annat berättar Apples VD hur det gick till när iPhone föddes och hur han ser på den ekonomiska krisen som just nu skakar USA.

Om iPhone:

- Vi hade mobiltelefoner allihopa. Vi hatade dem, de var fruktansvärda att använda. Mjukvaran var fruktansvärd. Hårdvaran var inte särskilt bra heller. Vi pratade med våra vänner och de hatade också sina mobiler. Alla tycktes hata sina telefoner. Och vi insåg att dessa prylar verkligen kunde bli betydligt mer kraftfulla.

Om iTunes:

- Vi gjorde iTunes för att vi älskar musik. Vi gjorde den i våra ögon bästa jukeboxen med iTunes. Det handlar inte om att övertyga folk om att de vill ha något de inte vill ha. Vi listar ut vad vi vill ha. Och jag tror att vi är ganska bra på att bedöma om andra människor också vill ha det. Det är vad vi får betalt för att göra.

Om strategier:

- Vi gör inga marknadsanalyser. Vi hyr inte in några konsulter. När vi skapade iTunes Music Store gjorde vi det för att vi tyckte att det skulle vara fantastiskt att kunna köpa musik elektroniskt, inte för att vi hade några planer på att omskapa musikindustrin. Det tycktes självklart att all musik så småningom skulle levereras elektroniskt.

Om Apples styrka:

- Det finns inget annat företag som skulle kunna göra en produkt som Macbook Air och anledningen är att vi inte bara kontrollerar hårdvaran, vi kontrollerar även operativsystemet. Och det är den intima kopplingen mellan operativsystemet och hårdvaran som gör det möjligt. Det finns ingen intim koppling mellan Windows och en bärbar dator från Dell.

Om Newtons död:

- En dag insåg jag att 90 procent av alla personer som använder en handdator bara använder sig av informationen som redan finns i den. De lägger inte till information ute på fältet. Ganska snart kommer det bli möjligt för mobiltelefoner att göra just det, vilket reducerar storleken på handdatormarknaden till en bråkdel av idag. Så vi beslutade för att avstå. Om vi hade gått vidare hade vi inte haft resurserna för att skapa iPod.

Om Macens marknadsandelar:

- Vi växer fyra gånger snabbare än genomsnittet. Folk börjar ägna lite mer uppmärksamhet åt oss. Vi har underlättat processen. Vi har bytt till processorer från Intel och vi tillåter PC-program att fungera jämsides med Macprogram. Jag tror att folk äntligen har börjat inse att de inte behöver stå ut med Windows, det finns ett alternativ.

Om USA:s ekonomiska kris:

- Vi har haft en liknande kris förut när IT-bubblan brast. Vad jag sa till vårt företag då var att vi kommer investera oss ur nedgången, vi ska inte säga upp folk, vi hade ansträngt oss oerhört för att få dem till Apple - det sista vi ville var att ge dem sparken. Och vi kommer att fortsätta att finansiera projekt. I själva verket ska vi avsätta mer pengar till forskning och utveckling så att vi hamnar före våra konkurrenter när krisen är över. Och det var exakt vad vi gjorde. Och det fungerade. Och det är exakt vad vi kommer göra den här gången med.


Mer om Steve Jobs på MacWorld: