Lyckligtvis finns det en hel del att göra innan det är dags att köpa nytt. Visst kan även en Mac bli för gammal för sitt eget bästa, men innan dess får du se till att vårda den så ömt som den förtjänar. I slutändan handlar det nästan uteslutande om tre saker: hårddisk, internminne och processorkraft.
Idag har vi rejält med hårddiskutrymme i våra datorer, men av någon anledning verkar det ändå aldrig räcka till. Men det finns en hel del sätt att rensa upp bland träsket av filer. Internminnet fungerar lite annorlunda och här handlar det om hur många program och tjänster som är igång samtidigt.
Tar minnet slut går det olidligt långsamt. Processorn delar upp alla uppgifter och går igenom dem så gott det går.

Ingen magisk lösning
Precis som med ramminnet gäller det att minimera vad datorn jobbar med vid varje givet tillfälle. Som en bonus ger en bra optimering oftast längre batteritid för bärbara datorer. Tyvärr finns det inte något magiskt kommando som du kan skriva i Mac OS X terminaldel eller något annat hack. Allting handlar om att komma fram till vad du egentligen behöver använda på datorn och sedan stänga av resten. Eller om det gäller program och hårddiskutrymme – ta bort helt.

1. Töm papperskorgen
Vi börjar enkelt. Det är nästan som att fråga om kontakten sitter i om datorn inte startar – men det är väldigt lätt att glömma bort att tömma papperskorgen. Klicka med hjälp av höger musknapp på papperskorgen och välj Töm papperskorg.
Resultat: Mer hårddiskutrymme.


2. Stäng av programmen
En stor prestandatjuv är alla program som är igång i onödan. Jag säger hjärtligt välkommen till alla ni som bytt från Windows till Mac. Men när det kommer till att stänga program är det en fundamental skillnad mellan operativsystemen, vilket många missar. Om den lilla pilen (Tiger och tidigare) eller den blå punkten (Leopard) lyser under ett program i dockan så är det igång. Markera detta och tryck Kommando + Q för att stänga om programmet inte används.
Resultat: Minskad belastning på processorn.


3. Uppdatera systemet
Det kommer ansenligt många uppdateringar både till Mac OS X och andra Appleprogram som är förinstallerade på datorn, särskilt iLife. Att uppdatera dessa gör att du slipper både onödiga programfel och ibland får en rejäl prestandaökning.
Resultat: Snabbare system generellt, men framförallt mindre saker som kan gå fel.


4. Programuppdateraren gör inte hela jobbet
Även andra program behöver uppdateras då och då, varpå en del gör det automatiskt och andra inte. Kolla om det finns någon länk inne i programmet för ändamålet, den finns oftast under information om programmet. Använd annars webbläsaren för att besöka sidorna Versiontracker.com eller Macupdate.com, sök då på programmets namn. I och med bytet till Intelbaserade processorer går vissa program som inte är anpassade till de nya långsamt, men nästan alla program är nu uppdaterade. Se till att ha dessa.
Resultat: Snabbare och stabilare program och ibland nya funktioner.


5. Radera oönskade program
I Macens fantastiska värld finns det många program som är gratis eller nästintill, och du kan med fördel prova vad som faller en in. Glöm dock inte att radera dem efteråt. De där ensamma programikonerna i programmappen kan innehålla en hel del megabyte och »många bäckar små« som det brukar heta. Det finns dock ett par filer som inte ligger med i programmappen, dessa filer kan du emellertid enkelt hitta genom att skriva programmets namn i Spotlight. Eller prova på ett program som App Zapper.
Resultat: Du brukar kunna skrapa ihop någon gigabyte i utökat hårddiskutrymme bara genom att slänga saker du råkat glömma i Program-mappen.


6. Ta bort startobjekt
En hel del program får för sig att användaren vill att dessa ska dra igång när du startar datorn. De som du inte använder känns onödigt att behöva stänga varje gång. Ta bort dessa under Systeminställningar – Konton – Startobjekt. Markera oönskade program och tryck på minus. Kom dock ihåg att program som heter något med helper, daemon eller agent ofta är hjälpprogram till andra program som till exempel iTunes eller iCal.
Resultat: Snabbare uppstart.


7. Städa ditt otroligt
stökiga skrivbord

Ju fler ikoner som ligger på skrivbordet, desto mer kraft krävs av datorn. Likaså gäller det öppna fönster. Därför kan det vara gott att ha ett städat skrivbord och gömma fönster som inte används, visserligen för en väldigt marginell prestandaökning. Men ligger det och lutar på marginalerna så gör det.
Resultat: Minskad belastning på processorn och internminnet, om än mycket marginellt.
8. Stäng widgetar
Även om du inte ser Dashboard-funktionerna hela tiden så finns de där i bakgrunden och varje widget tar en smula kraft. Därför bör du kolla över vilka widgets du faktiskt använder och stänga de du inte använder. Detta görs genom att aktivera Dashboard, hålla inne ALT-tangenten och klicka i krysset som kommer upp då musen förs över en widget. Widgeten stängs då.
Resultat: Snabbare uppstart och mindre belastning på processorn och internminnet.


9. Inaktivera onödiga typsnitt
I programmet Typsnittsbok kan du med fördel inaktivera de typsnitt som inte används. Markera ett typsnitt, välj redigera i menyn och sedan Inaktivera typsnitt. I Mac OS X 10.5 »Leopard« är det till och med så att den ber om att få aktivera ett typsnitt om ett särskilt program skulle behöva det.
Resultat: Mindre belastning på processorn.

10. Släng bort alla onödiga pluggar
Att hitta plugins som du installerat vid tidigare tillfällen, vilka inte används längre är inte alltid det lättast. De kan ligga lite varstans inne i Mac OS Xs system och i biblioteksmappen. Lättast är att söka på deras namn via Spotlight och sedan radera alla filer som har med dem att göra.
Resultat: Mindre belastning på processorn och internminnet.


Läs vidare här: