Macanvändare har tidigare beskyllts för att vara alltifrån talibaner till kommunister. Nu beskylls de av säkerhetsexperten Kim Pihl för att vara nazister också.

Bakgrunden är en artikel i Ålandstidningen häromdagen där Kim Pihl fick frågan om det finns virus till Mac. Svaret blev följande:

- De nyare mac-datorerna med operativsystem med djurnamn drabbas lättare av virus än vad windows gör. Apple har förrått sina egna genom att dölja så långt som möjligt att de numera har ett annat operativsystem i botten. Det gamla systemet var skyddat från virus. Men nya datorer behöver brandvägg och virusskydd.

Ett stort antal Macanvändare ifrågasatte Pihls uppgifter om virus, bland annat i kommentarer och insändare.

Svaret lät inte vänta på sig:

- Om man så naivt inställt tror att ett visst märke gör en säkrare så är man ute på mycket djupt vatten och det är därför herr Göbbel [sic] springer förbi när jag ser med vilken uppståndelse man resonerar inom Mackretsarna när det bevisligen och väldokumenterat för vem som helst finns att läsa vad och hur man kan kapa en Macintosh.

Sedan hänvisar Pihl till denna MacWorldartikel där det påstods att det finns fler säkerhetshål till Mac OS X än till Windows.

Tyvärr verkar Pihl helt ha missat en uppföljningsartikel ett par dagar senare där det klart framgår att sammanställningen var helt ovetenskaplig. I själva verket var det inte ens Secunia som stod bakom rapporten utan en bloggare vid namn George Ou som blivit (ö)känd för sina minst sagt Applekritiska artiklar.

Ska man hålla sig till fakta finns det fortfarande noll vilda virus till Mac OS X. Däremot finns det en handfull trojaner, varav en påstås ha smittat ett tiotal porrsurfare. Till det numera nerlagda Mac OS fanns det faktiskt ett gäng virus, men inga av dessa kan smitta i Mac OS X.

Därmed inte sagt att Macanvändare går helt säkra. Det har genom åren upptäckts en hel del säkerhetshål till plattformen, bland annat i Quicktime och Safari. Därför bör man även som Macanvändare vara på sin vakt, även om det brukar räcka med att använda brandvägg och hålla systemet uppdaterat.

Slutligen bör det dock påpekas att Macar kan vara mellanstation för några av de 500 000 virus och trojaner som (bevisligen) finns till Windows.

Med andra ord kan det vara en vits att köpa ett antivirusprogram till Macen, inte i första hand för att skydda dig själv utan snarare för att skydda PC-kollegorna i det lokala nätverket.

Tack till Jakkii på MacWorlds forum för nyhetstipset!