Att det dröjt fyra år sedan senaste uppdateringen av Microsofts Office-svit skruvar naturligtvis upp förväntningarna på uppföljaren. Entourage är ett kombinerat e-post- kontakt- och kalenderprogram och den gamla versionen har gjort sitt jobb hyfsat under Rosetta-emulering, men många har verkligen längtat efter en Universal Binary-version.

Nu när jag suttit med Entourage 2008 i några veckor är intrycken blandade. Gränssnittet är inte särskilt ändrat, möjligtvis för att det fungerade bra från början. Det skulle dock känts lite bra att få något helt nytt efter den långa väntan på något nytt.

Entourage 2008 är tyvärr ingen fartfantom, uppgraderingen till trots. Starttiden på en iMac med en Intel Core Duo, som förvisso har några år på nacken, tar ibland på över en minut (!) och även på nyare och snabbare Intel-macar undrar man vad Microsofts Mac Business Unit har jobbat med de senaste åren.

Snål importförbättring
Att uppgradera till Entourage 2008 går smidigt och installeraren letar automatiskt upp gamla versioner av Office och lägger dem i papperskorgen åt dig. Dock stöter du på patrull ifall du tidigare kört ett engelskt Officepaket och vill installera ett nytt på svenska. Installeraren kommer att slänga ditt gamla Officepaket, men hittar inte dina gamla användaruppgifter. Det går dock att importera hjälpligt i efterhand med import-funktionen.

Exchange lite bättre
På gamla versionen av Entourage var stödet för Microsofts egen kommunikationsplattform Exchange något bristfälligt. Då Exchange och klienten Outlook är defacto-standard i Windowsvärlden skulle det vara mycket värt att få en Mac-klient som fungerade lika bra och kunde utnyttja alla Exchange-fördelar. Tyvärr är Entourage 2008 fortfarande inte helt kompatibelt med Exchange.

Att synkronisera uppgifter, anteckningar eller exportera personliga PST-mappfiler går fortfarande inte. Däremot finns nya funktioner för »out of office«-svar. Du kan nu sätta regler för ifall de automatiska svaren bara ska gå till mottagare utanför företaget, så dina arbetskamrater slipper bli bombarderade av automatgenererade svar. Dessa förbättringar känns dock rätt skrala i förhållandet till hur Entourage fungerar mot Exchange i stort. Vill du ha ett Outlook på din Mac får du köra det under en Windows-emulator som Parallels istället.

Snabbnavigerat
Att ha en allt-i-ett-lösning med kalender, kontakter och e-post innebär att du snabbt kan växla mellan funktionerna. Du kan med kommando-1, 2, 3 och så vidare förflytta vyerna mellan e-post, kontakter och kalendern och det finns numera också en möjlighet att lägga upp egna genvägar till exempelvis e-postvyer eller kontakter.

Växlingarna mellan vyer går rappt och bra. Programmet kan också automatiskt lägga till kalenderinbjudningar som du får via e-post. Smidigt.

För att få en snabb överblick över din dag har Microsoft skapat den nya hjälpredan My Day. Programmet dyker upp som ett litet fönster med de närmaste kalenderhändelser och att-göra-listan. I My Day kan du också lägga till saker till att-göra-listan, men dock inte till kalendern, skumt. Programmet känns en aning för stort för exempelvis en Macbook-skärm, men det går att gömma med ett snabbkommando. En snabbintervju bland kollegorna visar att fem av sex personer tycker intensivt illa om programmet och en använder det dagligen. Självklart kan du stänga av My Day.

Sök och du ska finna

En trevlig nyhet är att sökfunktionen i programmet blivit bra mycket skarpare tack vare att Spotlight är integrerat. Man kan undra över varför det finns två sökfält, men hur som helst är träffsäkerheten enligt vår uppfattning av någon anledning bättre när man söker i det övre sökfältet.


För att summera har en trevlig e-postklient blivit något trevligare. Problemet är bara att vi efter fyra års väntan förväntat oss något ännu bättre, framförallt ett mycket kraftigare Exchange-stöd. Den som kör Intel-Mac och Entourage idag gör helt rätt att uppdatera.
Om fyra år kommer antagligen Google ha ett tio gånger bättre Exchange-stöd inbyggt. Men tills dess får Entourage duga för oss på Mac.

Funktion: Kombinerat e-postprogram, kalender och adressbok.
Systemkrav: G4 500 MHz; Mac OS X 10.4.9;
512 MB RAM; 1,5 GB diskutrymme (kraven gäller hela Office-sviten).

Fördelar:
Lättnavigerat
Allt-i-ett
Visst stöd för Exchange

Nackdelar:
Startar långsamt
Saknar viktiga Exchangefunktioner.

Betyg: