Allra första intrycket: vad robust den är! Så smal och lätt, men ändå ett så gediget konstruerat stycke metall! Alla som får hålla i den säger samma sak. Macbook Air andas kvalitet och elegans. Styrplattans storlek brukar ge kommentarer av typen ”Är det en dator för basketspelare?”. Men efter några sekunders visning av hur du kan använda styrplattan för att zooma, skrolla och panorera i bilder som på en iPhone, slutar de putslustiga kommentarerna. Det flinas istället. I många fall omedvetet. Mungiporna drar lite

En rent praktisk detalj som däremot ger lite fnysningar är att anslutningarna, magnetkontakten för strömmen inkluderad, sitter lite avogt till. De är placerade under kanten på datorn, vilket ger ett snyggt och rent intryck visuellt, men det är inte vidare funktionellt. När du väl ska sätta in en sladd i någon av kontakterna, måste du först lyfta datorn på högkant eller lägga huvudet mot bordet. Skulle du dock tillhöra den tilltänkta gruppen av Macbook Air-användare, så kommer du inte använda kontakterna mer än i undantagsfall.

Tangentbordet och metallen visar ett tydligt släktskap med Macbook Pro. De belysta tangenterna är en finess som antingen anses överflödig eller oumbärlig, beroende på i vilka miljöer man sitter och skriver. En kamera och en mikrofon finns som väntat inbyggt i skärmens övre list. Så långt är Macbook Air som vilken bärbar Mac som helst.

Lätt men inte liten
Macbook Air väger strax under 1,5 kilo (1,36 kilo för att var exakt). Den är så smal att den är nere på 4 millimeters tjocklek! För bra för att vara sant? Ja, nästan. Macbook Air är trevlig att bära med sig, eftersom kilot du spar gentemot andra bärbara Macar är tacksamt för axlar och rygg. Men det är inte en särskilt liten dator om nu någon trodde det. Med en bredd på 32,5 cm och ett djup på 22,7 cm är den till ytan lika stor som en Macbook. Tjockleken i bakre ändan är 1,94 cm vilket är tunnare än Macbook (2,75 cm) och Macbook Pro (2,59 cm).

Den kilformade konstruktionen och de fasade kanterna ger en strömlinjeformad design. Som för att tydligare understryka ordet ”Air”. Samtidigt kan man undra hur det skulle bli om Apple minskade ned på de breda kanterna, skippade fasningen och därmed gjorde en dator som inte är mycket bredare eller djupare än skärmen? Då skulle vi ha något som rymdes på samma yta som ett A4-ark.

Definieras utifrån vad som saknas
Modellen som Apple lånat ut för test är den ”billiga” varianten med 1,6 GHz Core 2 Duo-processor och en 80 gigabyte 1,8-tumshårddisk. Vill du ha en snabbare manick kan du välja en annan processor på 1,8 GHz GHz. Internminnet består av två gigabyte, varken mer eller mindre och kan alltså inte utökas. Två gigabyte är fullt tillräckligt för allt arbete Macbook Air är tänkt till.

Programvaran som ingår är OS X 10.5.1 och iLife 08. Precis som normalt med andra ord. Front Row ingår, men vill du använda Apples fjärrkontroll måste den köpas till för 195 kronor. Annars aktiverar du Frontrow via cmd-esc-kombinationen.

Här är det kanske intressant att meddela vad som inte ingår. Du får med installations- och testskivor på dvd, men ingen dvd-läsare. Nätverksanslutning ingår heller inte, utan kräver ett usb-tillbehör. Firewire är inte möjligt. Det finns kort och gott tre anslutningar i en nedfällbar lucka på höger sid. Där har du ljudutgång för hörlur/linjeanslutning, en usb-kontakt och en micro-dvi för externa bildskärmar. Mer än så är det inte.

Normalgod driftstid från inbyggt batteri
Batteritiden anges till ”Upp till fem timmars trådlöst arbete”, vilket tycks stämma så länge vi är konservativa med användandet. Som skrivmaskin för en hel dag på jobbet förbrukar vi ungefär en och en halv batteriladdning. Är vi mer aktiva och surfar mycket på sidor med processorkrävande flash-animationer, är det med nöd och näppe att två laddningar räcker till en hel arbetsdag. Knappt fyra timmar fick vi ut innan varningen. Detta lär minska avsevärt om du använder den usb-anslutna dvd-spelaren.

Batteriet är internt och kan inte bytas annat än via service. Det finns överhuvudtaget inte något att öppna eller skruva loss på egen hand hos Macbook Air. En nödvändighet för att få ned storleken och vikten gissar vi. Ska användaren själv komma åt och byta internminne och batterier kräver det mer skrymmande konstruktioner.

Ljudet från de inbyggda högtalarna är klart och tydligt och fungerar väldigt väl för presentationer runt bordet. Det lär dock inte överrösta sorlet i en lunchlokal eller på en trafikerad gata. Ljudutgången är inte digital. Då kontakten sitter för djupt under chassit, kommer 3,5-millimeters optiska kablar ändå inte åt.

Bra skärm som svarar mot behovet
13-tumsskärmen med sina 1280x800 pixlar är något glansig, men inte alls fullt så glansig som hos exempelvis Macbook eller iMac. Jämfört med Macbooken är betraktningsvinkeln något bättre. Kvaliteten är god men knappast en skärm för den som har krav på färgåtergivning. Det är alltså ingen nyhet vad gäller bärbara datorer, du är som vanligt hänvisad till externa skärmar om du vill ha en bättre färgåtergivning.

Fördelen med Macbook Airs skärm är att du slipper den ”bronze-effekt” där bildskärmen, snett från sidan, får närmast inverterade färger. Detta är annars problemet med Macbooken som är väldigt begränsad när man är två eller tre personer som ska samsas framför datorn och syna bildmaterial. Panelbelysningen är LED-baserad och hyfsat ljusstark, inte som Macbook Pro men fullt tillräcklig. Den har även en behaglig dämpning, då du inte behöver så mycket ljus. På det hela är skärmen bra och egenskaperna passar inom ramarna för Macbook Airs tilltänkta roll.

Grafikkortet är den integrerade Intel X3100 och ger en okej, men på intet sätt imponerande, 3D-prestanda. 144 megabyte av internminnet reserveras av grafikkretsen. Macbook Air är knappast en speldator. Skulle det dock bli aktuellt, ligger 3D-prestandan någonstans mitt emellan senaste och förra generationens Macbook. Mac Mini ger till exempel långsammare 3D-acceleration men är snabbare. Rent praktisk kräver de flesta kommersiella spel dessutom att du använder en dvd-läsare vilket är ytterligare ett bekymmer.

För externa skärmar finns ännu en specialkontakt, micro-dvi, som är ungefär lika stor som en usb-kontakt. Du får med två adaptrar, en för vga och en för dvi-d (endast digital). Apple säljer även en komposit- och s-videoadapter (artikelnummer MB202) till den tjocka teven för 169 kronor.

Tyst, men fläktarna finns där
Macbook Air är en tyst dator, inget snack om den saken. Den lilla hårddisken ger heller inte mycket ljud ifrån sig. Fläktarna finns där och de tar en god stund på sig att komma igång. När de väl startat, låter de ganska mycket, men inte mer än exempelvis en fläktande Mac Mini. Det tar däremot en lång stund innan fläktarna varvar ner. I ett fall behövde fläktarna snurra i närmare fem minuter efter det att processorn slutat tugga. Detta med en testsekvens där båda kärnorna gick i 100 procent i ungefär lika många minuter.

Hårddisken på 1,8-tum och 4 200 varv i minuten låter en del och ger ifrån sig ett svagt men genomträngande högfrekvent pip. Står Macbook Air stadigt på ett plant underlag dämpas detta. Men när vi har datorn i knät, håller i den eller låter den stå på ett ostadigt underlag, tar sig pipet fram till öronen i annars tysta miljöer.

Alternativet till en 80 gigabyte rymlig hårddisk är 64 gigabytes ssd-disk, solid state drive, som alltså består av fasta minneskretsar istället för roterande magnetskivor. Ssd-disken skjuter priset i taket med nästan 9 000 kronor. Fördelarna är främst att batteritiden ökar något då ssd-minnet inte drar lika mycket ström som en mekanisk hårddisk. Nackdelen, om man går i dessa tankebanor, är att priset på ssd-diskar sjunker hela tiden. Du får betala rätt mycket för att vara tidigt ute.

Den långsammaste Macen
Hårddisken är det inget fel på. Den är oväntat snabb med sina 1,8 tum, samma storlek som i de rymligare iPod-modellerna. Testprogrammet Quickbench avslöjar att kontinuerlig överföring av data till och från disken håller sig kring 30 megabyte i sekunden. När filhanteringen kräver utspridd åtkomst handlar det om mellan sju och elva megabyte per sekund, vilket är bra värden även det.

Men själva datorn är inte särskilt snabb. Den upplevs faktiskt som ganska seg och kan lätt klassificeras som den långsammaste Macen i dagsläget. Processorn är en anpassad Core 2 Duo på 1,6 GHz och det borde innebära hyfsad hastighet i praktiken. Men Macbook Air beter sig lite som de tidiga Macbook- och Mac Mini-modellerna med den förra Core Duo-processorn. Ett ständigt mikropausande omger gränssnitt och hantering – till synes slumpmässigt. Effekten är att vi då och då trycker några extra gånger på knappar och reglage, eftersom första intrycket är att vi missat ett klick. Bara en sådan sak som att dubbelklicka på hårddisksymbolen kan ge en liten fördröjning innan Finder slänger upp ett fönster. Det rör sig om tiondelar, men är tillräckligt för att man ska reagera med impulsen att dubbelklicka igen. Det här beteendet är inte konstant, utan sker då och då.

När vi mäter prestandan är det mycket som viker sig i jämförelse med exempelvis en ny Mac Mini. Skillnaderna är större än vad bara klockfrekvensen pekar på. Nu är Macbook Air inte datorn som är gjord för att köra tunga program, men för att uttrycka det så enkelt som möjligt: det här är den långsammaste Macen du kan köpa i dagsläget.

Superdrive som tillbehör
Macbook Air saknar dvd-enhet, vilket för vissa ögon är som att sakna en fax. Dvd-läsare är något man behöver för att någon bakåtsträvare kräver det. Ja, nästan i alla fall. De flesta stora programvaror lanseras fortfarande på optiska skivor, liksom den musik och de filmer man lagligt vill spara ned på hårddisken.

Tillbehöret för detta är en extern usb-baserad dvd-brännare för 900 kronor. Spelaren är föredömligt enkel med en kort usb-sladd. För att brännaren ska fungera har Apple piffat till usb-anslutnignen så att den tillsammans med superdriven levererar mer ström än usb-specens 500 milliampere. Detta gör också att superdriven inte fungerar med andra datorer eller usb-hubbar.

Du kan också köra mot en annan Macs dvd-läsare via nätverket, både trådlöst och trådbundet. Funktionen kallas ”Fjärrskiva” och kräver att den servande Macen kör Leopard på sin dator. Du aktiverar funktionen via ”Delning” i Systeminställningarna och skivan hamnar då på skrivbordet precis som vanligt. Med på Macbook Airs installationsskivor finns även denna klient för OS X 10.4.10 och senare samt för Windows.

Innehåller skivorna bara enkla filer så är det inga problem att läsa och kopiera dem. Vi försökte med cd-skivor för att rippa dessa till iTunes på Macbook Air. Men det gick inte. Istället dök det upp ett mystiskt felmeddelande om att ”originalobjektet inte kunde hittas”.

Fjärrskiva? Nja...
Problemen kommer också när du ska installera om OS X på Macbook Air. Det finns ett verktygsprogram som heter just ”Fjärrinstallera Mac OS X” och enligt detta programs guide, ska du montera installationsskivan som fjärrskiva, köra programmet, stänga av datorn och slutligen starta med alt-tangenten nedtryckt. Men nej, det fungerar inte. Skivan dyker inte upp så att vi kan starta från den.

Här kan vi lugnt konstatera att Apple har brustit med informationen. Inte ens efter att vi sökt på Apples supportsidor, fick vi det att fungera. När du alt-startar Macbook Air får du upp alternativ för trådlösa nätverk och för hårddisken. Men inget av dessa nätverk fungerar för att starta Macbook Air. Fjärrskivan syns inte till.

Dessutom finns här ett tydligt problem. Har din Macbook Air kraschat, och du står med en tom hårddisk eller en skadad systeminstallation, kan du i vilket fall inte köra programmet ”Fjärrinstallera Mac OS X”. Moment 22. Detta rör sig förhoppningsvis om barnsjukdom men slutsatsen är klar och tydlig: Du kan i nuvarande läge inte lita på Fjärrskiva-funktionen! Alltså är du så illa tvungen att köpa den externa superdriven för 900 kronor.

Trådbaserat nätverk som tillbehör
Trådbundet 10/100 megabits nätverk får du via en usb-adapter, vilket är ett tillbehör för 269 kronor. Den använder den enda usb-porten på Macbook Air vilket kan tänkas vara den största nackdelen med lösningen. Själva adaptern är inte större än en tumme, och bör alltså få plats i de trångaste väskor. Fast det är klart: det blir ännu en pryl som kan försvinna. Förmodligen i den stund du behöver den som mest.

Hastigheten på filöverföring via den här adaptern är precis lika snabb som med vanliga nätverkskontakter. Den skyfflar data med cirka 500 megabyte i minuten. Fast det finns ett potentiellt problem i och med den enda usb-kontakten. Behöver du rycka nätverksadaptern för att ansluta en extern hårddisk, en minnespinne, dvd-läsaren eller liknande, brukar Finder dra igång en parad av badbollar då filservrar plötsligt försvinner.

Det här tycks dock vara ordnat. Åtminstone när vi fildelar mot en annan Mac. Rycker vi nätverksadaptern och försöker öppna den redan anslutna servern, får vi ett meddelande om att den inte är tillgänglig. In med adaptern igen och fem sekunder senare kan vi åter traska runt bland mapparna på filservern. Väntar man för länge måste man logga in på filservern igen, men allt detta sker utan en minsta glimt av någon badboll.

Inte för dig med sladdar

Den mest begränsande faktorn för Macbook Air är att det bara finns en usb-anslutning. Du kan ansluta en usb-hubb och använda den för alla tillbehör, inklusive nätverksadaptern (dock inte dvd-spelaren). Men då är vi där igen: usb-hubben blir ytterligare en pryl du måste bära med dig!

Tanken från Apples sida är ganska enkel i ordets dubbla bemärkelse. Behöver du en datormus? Använd Bluetooth och Mighty Mouse! Behöver du en skrivare? Anslut skrivaren via nätverket, exempelvis Airport Express! Behöver du nätverk? Använd trådlöst nätverk! Finns inget trådlöst nätverk? Koppla in en Airport Express och anslut mot den. Fast det är klart: ännu en pryl att kånka runt på som dessutom saknar 11n-nätverk.

Som så ofta med Apple, fungerar datorn bättre om du följer deras snitslade bana. En bana som i det här fallet inte alltid är uppenbar – och i ärlighetens namn – rätt dyr. Du måste ha rätt sorts prylar runt omkring dig för att det ska bli så smidigt som Apple lite halvdunkelt antyder. Sitter du med ett gäng usb-skrivare, externa hårddiskar och annat tjosan med sladd så är Macbook Air helt enkelt inte datorn för dig.

Nej, det är inte en ersättare...
Här har vi också de kanske största missuppfattningarna kring Macbook Air. Den har på förhand sågats om och om igen av personer som helt enkelt inte har behovet av en sådan här dator. Macbook Air är inte en extra kompakt Macbook Pro, utan ett tredje alternativ som kompletterar Apples existerande modeller.

Macbook Air kräver sin urbana miljö för att bli vad den är tänkt att bli. En dator för storstaden där det finns trådlösa nätverk överallt. Macbook Air är inte datorn för den som befinner sig 7.00 till 16.30 på Länsstyrelsen i Vänersborg, för att dra en övertydlig motsats.

Å ena sidan kan man med all rätt säga att Apple är lite hemmablinda. Det här är datorn som är som klippt och skuren för den amerikanska storstaden där du arbetar via det trådlösa nätverket i hotellobbyn, pappmuggskaffehaket och i det prydliga högteknologiska kontoret hos ett riskkapitalfinansierat företag på den amerikanska västkusten. Alltihopa är straight out of San Francisco.

Å andra sidan så är det precis det som är hela poängen med Macbook Air. Den gamla vanliga Macbooken och Macbook Pro har inte försvunnit från hyllorna. De finns kvar och har samma usb, Firewire, nätverk och optiska enhet (jag höll på att skriva diskett av bara farten!) som de alltid har haft. Är det deras egenskaper du är ute efter, så är det någon av dem du ska köpa. Inte Macbook Air.

MacWorlds köpråd

Med alla sina avgränsade funktioner står det klart att Macbook Air fyller ett ganska nischat behov. Den är lätt. Den är elegant. Den är dyr. Men den är inte särskilt effektiv som allrounddator. I frågan om att vara skrymmande är det inte mycket du vinner på mot en Macbook eller Macbook Pro. I praktiskt hänseende är det också väldigt mycket den saknar. Det är inte datorn för dig med många sladdar.

Macbook Air är varken tänkt att ersätta och kommer heller inte att ersätta Macbook och Macbook Pro. Det är en tredje modell som fokuserar snävt på en låg vikt och på användare som rör sig i miljöer med trådlösa anslutningar. Annars krävs tillbehör som i slutändan bara gör Macbook Air mindre portabel och mindre praktisk än någon annan bärbar dator. Därmed inte sagt att Macbook Air är dålig. Trots ett högt pris och låg prestanda, är det en Mac som passar en viss typ av användare väldigt väl.
Frågan du ska ställa dig är inte ”Passar Macbook Air mina behov?” utan ”Är jag rätt sorts användare för Macbook Air?”.
Förmodligen lär den sälja som smör.

Fakta Macbook Air
Processor: 1,6 eller 1,8 GHz Core 2 Duo
Internminne: 2 GB (ej uppgraderbart)
Hårddisk: 80 GB (1,8 tum, 4 200 varv) eller 64 GB ssd.
Skärm: 13,3-tum, 1280x800 pixlar
Anslutningar: Bluetooth, trådlöst nätverk (802.11 a/b/g/n), usb 2.0, analogt ljud ut, mikro-dvi.

Vikten
Konstruktionen
Inte alls datorn för alla
Priset

BETYG*:

* Den får betyg 1 till 10. Macbook Air, som så många andra produkter, transcenderar betygskalorna eftersom det handlar om rätt don och person. Betyget är 8/10 för den som verkligen behöver en dator som MacBook Air. Betyget är 3/10 för den som egentligen är ute efter en MacBook Pro men vill att den ska vara mindre
Så snittet borde bli 6/10.

Läs ALLT om Macbook Air på vår temasida