048 PIXELMATOR

Redan innan Pixelmator släpptes för nedladdning var programmet en stor snackis på nätet. Anledningen var programmets gränssnitt, ett väldigt osexigt ord men ett desto sexigare utseende – Pixelmator satsar enkelt uttryckt på att vara nätets snyggaste bildbehandlingsprogram och lyckas med det.

Vi ska bespara er läsare klämkäcka formuleringar om förhållandet mellan yta och innehåll, utan hoppar direkt till att konstatera att Pixelmator är fullmatat med funktioner. Det finns verktyg som justerar färger, trollar bort rynkor, skärper suddiga områden – det mesta man behöver. I likhet med alla moderna bildredigeringsprogram har Pixelmator stöd för lager, vilket öppnar för ännu fler möjligheter att justera bilder. (Prova till exempel att lägga en kopia av bilden i ett nytt lager, och experimentera med färgmättnad och opacitet!)

Om du har en Mac med ett riktigt grafikkort kommer du dessutom att uppleva Pixelmator som riktigt snabbt; programmet låter nämligen grafikkortet ta hand om många beräkningar vilket frigör processorn till annat. Dessutom finns det stöd för ritplattor, en inbyggd bildvisare, stöd för Automator, och mycket mycket mer. Sa vi förresten att programmet är riktigt snyggt? Läs MacWorlds test av Pixelmator.

Så får du Pixelmator billigare...

Pixelmator kostar 403 kronor i utvecklarens webbshop. Det spräcker vår 350-kronorsbudget rejält. Helt oacceptabelt –men eftersom programmet är så coolt att vi bara måste ha med det i denna artikel får vi jobba runt problemet. För att komma ner i 350 kronor, som är vår gräns byter vi valuta till dollar. Dollarn är svag för tillfället, vilket ger ett lägre pris (fast eftersom man betalar med kort kommer troligen ett valutaomräkningspåslag på någon procent att läggas till av din bank). Sedan anger vi rabattkoden TAZZITO (fråga inte varför) vilket ger ytterligare 10 dollar i rabatt. Tada! Pixelmator är vårt för 49 dollar – 86 kronor billigare. Och Pixelmator får vara kvar i artikeln!

Pris: 317 kronor (med rabattkod).

049 REPEATING MOTIF GENERATOR

Ett mönsterprogram, skulle vår redaktionssekreterare Anna säga och skratta på göteborgska. Och hon skulle ha rätt, den dåliga ordvitsen till trots – det handlar nämligen om att skapa mönster i olika former. Det fina är att du inte behöver ha någon talang i rithanden alls, eftersom mönstren bygger på en matematisk formel och kan justeras med olika reglade. Utvecklaren har en stor mängd exempel på sin sajt, och vi kan väl säga att möjligheterna är stora.

Pris: Gratis.


050 GRAPHIC CONVERTER

Universalverktygslådan framför andra, som för varje version får allt fler bildbehandlingsfunktioner. Om sanningen ska fram är de halvtaskiga hela bunten – använd detta program som en ren konverterare mellan olika filformat. Där är det oslagbart.

Pris: 280 kronor.

051 SIZEROX

Sizerox är programmet för dig som vill beskära, skala, vattenmärka eller rotera hundratals eller tusentals bilder åt gången. Det vill säga enkla bildjobb, men som ska appliceras på en stor mängd bilder – där det är rätt skönt att slippa utföra samma arbetsmoment på bild efter bild efter bild. I Sizerox ställer du enkelt in vad som ska göras, till exempel att alla bilder i en viss mapp får vara max 800 x 600 pixlar stora och i jpeg-format, klickar på start och går och fikar medan programmet tuggar sig igenom alla bilderna.

Pris: 65 kronor.

052 RAW PHOTO PROCESSOR

Om du har en kamera som klarar av att ta bilder i råformat är du lyckligt lottad – möjligheterna att manipulera en rad variabler efter att bilden tagits är enorma. Kruxet är bara att du måste konvertera bilden från kamerans speciella råformat till en fil som ditt bildbehandlingsprogram kan läsa; på samma sätt som man för några år sedan framkallade filmrullar. I princip alla kameror idag levereras med egen programvara, men kvaliteten på den kan variera stort. Raw Photo Processor har en del egna lösningar på hur skärpa, kontraster och annat ska tacklas, och resultatet blir bättre än med standardprogrammen, menar många.

Pris: Gratis.


053 DECOMPOSE

Det finns numera friläggningsfunktioner i de flesta bildredigeringsprogram, men resultatet blir sällan perfekt – inte ens i jättar som Photoshop. Den automatiska friläggningen lämnar ofta lite för mycket av bakgrunden, som blir till en ful kant i en avvikande färg när bilden sedan läggs på en annan bakgrundsfärg. I Decompose frilägger du bilden genom att markera ungefär var gränsen går, och programmet räknar sedan fram den exakta brytlinjen mellan det som ska vara kvar och det som ska bort. Ofta får du en mycket snyggare friläggning än med lassoverktyget i Photoshop.

Pris: 194 kronor.


054 PASSPORT PICTURE

Slipp de hemska fotoautomaterna och ta dina porträttbilder själv med digitalkameran. Problemet när du ska skaffa ID-kort och liknande handlingar där bild krävs, är att det ofta är krav på ett exakt avstånd mellan pupillerna eller mellan haka och öga. I ett vanligt bildbehandlingsprogram kan det vara knepigt att ställa in det, och det är alltså det som Passport Picture gör superlätt. Kom dock ihåg att det ibland krävs att du tar kortet på plats hos berörd myndighet, och då går det alltså inte att ta med en utskriven bild hemifrån.

Pris: 97 kronor.


055 MAYA PERSONAL LEARNING EDITION

Det här är faktiskt galet bra. Maya är ett professionellt 3D-program och hur avancerat som helst. Dessutom svindyrt – men inte för dig som privatperson, som utvecklaren beslutat att bjuda på licenskostnaden. Japp, du läste rätt: programmet kostar gratis. Tanka hem nu innan någon ångrar sig!

Pris: Gratis.

056 VUE SCAN

Om du köpt en bildläsare/skanner i den nedre delen av prisskalan (till exempel en sån där platt sak från Canon för en tusenlapp) fick du troligtvis med en enkel drivrutin och någon kass programvara. Släng dem och installera Vue Scan istället – och du kommer att förvånas över hur mycket bättre bilderna blir. Förutom att stödja en massa skannermodeller (av vilka många inte ens har officiella drivrutiner för Mac) finns en uppsjö avancerade funktioner som ger dig bättre kontroll över resultatet.

Pris: 257 kronor.

057 MOZODOJO

Du har sett dem på webben, på filmaffischer och i tidningar. Vi pratar om såna där mosaiker där en mängd småbilder ordnas på ett sådant sätt att de bildar en större bild. Varje foto blir liksom en pixel i det stora motivet. Det ser superavancerat ut, men faktum är att det är riktigt lätt att skapa en sådan mosaik. Allt du behöver är ett program som Mozodojo och en mapp med bilder. För bästa resultat bör du ha bilder i olika färger och ljushetsgrader.

Pris: 194 kronor.


058 LENSFIX CI

Om du någonsin har hört en proffsfotograf prata om objektiv vet du att det är skillnad på glugg och glugg. Alla objektiv förvränger bilden något; böjer den lite i kanterna, får mitten att bukta ut eller något liknande – och ju billigare objektiv desto större förvrängning. Och gissa hur avancerat objektivet är på din tretusenkronorskamera? Just det. Som tur är rycker LensFix ut med sin förstahjälpenlåda innehållandes över 500 olika korrigeringsmöjligheter. Välj vilken kamera bilden är tagen med, och programmet rotar upp info om hur just den modellens objektiv är beskaffat – och försöker rätta till distortionen så gott det går. Nej, bilden kommer inte att bli lika bra som om du hade tagit den med en Hasselbladare, men den blir bättre. Och det är väl inte fy skam?

Pris: 162 kronor.Här är samtliga delar:

Del 1:
iPod och iPhone
Del 2: Officepaket
Del 3: Ljud och musik
Del 4: Textredigering
Del 5: Grafik och foto
Del 6: Video och webb-tv
Del 7: Internet
Del 8: Mobilt
Del 9: Spel
Del 10: Verktyg och hjälpmedel