Sajterna AppleInsider och Gizmodo har tagit en närmare titt på den nya mjukvaran till mediahubben AppleTV. Förutom ny firmware och nytt gränssnitt bjuds på en hel del godsaker.

För det första har AppleTV nu bättre stöd för att spela upp filmer i HD-kvalitet. När det gäller upp till 720p handlar det om full upplösning, men för 1080p används så kallad uppskalning. Det är alltså exakt samma lösning som används i dyrare dvd-spelare.

Enligt AppleInsiders testare är det i stort sett omöjligt att se någon skillnad på äkta 1080p och uppskalad 1080p såvida man inte har en tv på mer än 50 tum.

Även om vi svenskar än så länge saknar möjlighet att köpa eller hyra filmer går det utmärkt att se högupplösta trailrar och podcasts. Även om det kan synas lite pixlar här och var är bildkvaliteten över förväntan. Vill man se högupplöst video över nätet bör man emellertid se till att man har ett hyfsat snabbt bredband.

Vad gäller musik går det numera att köpa musik direkt från AppleTV, något som gör att apparaten känns mindre som en iPod och mer som ett riktigt media center.

Dessutom har Apple byggt in stöd för Dolby Digital (5.1-ljud) och AirTunes. Det senare innebär att du enkelt kan strömma musik från datorn till din hemmabioanläggning. Tack vare magin bakom Bonjour behöver man inte göra några fler inställningar än att öppna iTunes och markera AppleTV.

Bland övriga nyheter märks stöd för Flickr och .Mac Web Gallery. Använder man sig av den senare tjänsten kan man förutom bilder även lägga upp sina egna filmklipp till allmän beskådan. En populär funktion är att skapa ett bildspel med några av favoritbilderna samtidigt som man spelar upp sin favoritmusik.

Sammanfattningsvis är den nya mjukvaran ett måste för alla som skaffat en AppleTV. Nerladdning sker via den inbyggda programuppdateringen.

Källor: AppleInsider och Gizmodo

Tack till conformity på Macworlds forum för nyhetstipset!