Röran i testlabbet.


Så här gjorde vi testet

Vi klev in i vårt testlabb och kopplade upp samtliga högtalare till en Mac. Alla högtalare levereras komplett med samtliga kablar som behövs, och vi använde oss därför av de medföljande sladdarna. I de fall där det fanns flera anslutningsalternativ valde vi genomgående det som ger bäst ljudkvalitet.

Några av högtalarna är främst tänkta som iPodhögtalare, men för konsekvensens skull kopplade vi även dem till vår Mac. Musiken bestod av en blandning av olika musiktyper; såväl rock som klassiskt, elektronisk som akustisk. Vi provade med både vanliga aac-filer på 128-320 kbps och lossless. I de fall det fanns justeringsmöjligheter (till exempel basförstärkning) på högtalaren provade vi båda lägena.

I betygsättningen fokuserar vi helt på hur högtalaren låter och till vilket pris; faktorer som handhavande, utseende och liknande spelar in, men påverkar slutbetyget marginellt.

Obs! I tidningen framkom inte att Network Innovation är distributör för Vers Audio. Vi ber om ursäkt för detta.

Macline är också distributör för hela Fireantserien, inte Macoteket.

Alla priser är inkl moms.


Franska LaCie har satsat stort på design de senaste åren. De har bland annat bjudit in kända formgivare som fått fria händer att snygga till företagets externa hårddiskar. Firewire Speakers behöver inte heller skämmas för sig, de är såväl snygga som välbyggda. Plasten är helt okej, även om vi hade föredragit att de vägde lite mer för att få lite pondus på skrivbordet.

Men hur låter de då? Helt okej, faktiskt. Den minimala storleken gör förstås att man aldrig får något större tryck i musiken, djupbasen grötar ihop fullständigt och mellanregistret känns lite tunt. Stereoeffekten är bra, men sladden mellan högtalarna borde varit minst en halvmeter längre. Vi gillar dock att ljudbilden är så neutral och att diskanten inte är vass som kan vara fallet på många datorhögtalare.

Det här är ingen högtalare som klarar att försörja din fest med pumpande musik, utan bör ses mer som en rejäl uppgradering av datorns inbyggda högtalare. Fast inte om du har en iMac, då finns det knappast skäl att skaffa de här.

Produkt: LaCie Firewire speakers.
Återförsäljare:
Macoteket.
Köpråd: Läcker och lättplacerad, men ljudet håller inte hela vägen.
Pris:
800 kronor.


Bose har ju varit kända ett bra tag för sina mikroskopiska hemmasystem, och är kanske den enda tillverkaren som faktiskt fått fram drägligt ljud ur små, små satelliter med baslåda på golvet.

Companion 2 följer Boses tradition, såväl utseendemässigt (har de patent på den grå färgen?) som ljudmässigt. Kort sagt: högtalarna ser ut som trista datorhögtalare, tygfront hade känts lyxigare, men ljudet är en njutning. Detaljerat och krispigt, med djup och snärtig bas. Mellanregistret är fylligt, precis som det ska vara.

Vår enda egentliga anmärkning är diskanten, som är något för vass. Samtidigt är det inga problem att justera ned den lite med equalizern i iTunes – och sedan har du en knäckande bra datorhögtalare med rent och klart ljud.

Om du gillar att lyssna på hög volym kommer du att uppskatta »soft clipping«-funktionen, som helt eliminerar distortion genom att helt enkelt dra ner volymen innan högtalarelementens maxgräns överskrids.

Produkt:
Bose Companion 2, Series II.
Återförsäljare: Macoteket.
Köpråd:
Suverän. Smiskar LaCies modell ljudmässigt tre gånger om, till nästan samma pris. Bästa ljudet under tusenlappen.
Pris:
995 kronor.


Creative är ett riktigt datortillbehörsmärke, och mycket riktigt är deras T10 en datorhögtalare av den gamla skolan. Fast Creative har ryckt upp sig: T10 har en avsevärt bättre byggkvalitet än de vanliga mjölkpaketen i datorgrå plast i elektronikhandeln, och den svarta pianolacken är riktigt snygg.

Även ljudet är helt okej med tanke på priset. Anständig bas, relativt djup men ändå detaljerad. Ett fylligt mellanregister och en mjuk diskant bidrar till ett ljud som inte kommer att göra någon upprörd.
Men här ligger just felet: T10 levererar ett väldigt slätstruket ljud. Högtalarna softar helt enkelt till det alldeles för mycket, du som kommer ihåg hur ett gammalt kromband låter när man slår på Dolby B vet precis vad vi pratar om.

Däremot måste vi ge T10 en eloge för ljudstyrkan, och att de sällan distar ens på högsta volym.

Produkt:
Creative Inspire T10.
Återförsäljare:
Macoteket.
Köpråd:
Ljudet är luddigt, men med det här priset är det ändå ett bra köp.
Pris:
380 kronor.Fostex är kända i ljudkretsar, bland annat för sina studiomonitorer, och därför har vi stora förväntningar på GY-1. Det här är en väldigt speciell högtalare, om man nu kan kalla den här svintunga haubitsen för det.

Konen ställs i alla fall på bordet eller på en annan plan yta, och orsakar vibrationer som fortplantas till underlaget som därmed alstrar ljud. Det låter som en gimmick, och ljudet är trist nog en besvikelse. Visst, monoljudet är rent och klart, och diskanten är helt okej. Men mellanregistret är tunt och drar vi på lite elgitarrer grötar det snabbt igen.

Vi sätter på lite klassisk musik men stänger av innan någon anmäler oss för misshandel. Basen är svag, och framförallt inte snabb nog. Vi gissar att det beror på underlaget – en av utmaningarna med att bygga en bra bashögtalare är att göra ett stort element (för att få djup bas) men ändå få det att röra på sig snabbt. GY-1:an använder vårt skrivbord som element, och träskivan är helt enkelt inte snabb nog. Slarvigt av skrivbordstillverkaren att inte tänka på detta. För övrigt noterar vi att hela bordsskivan vibrerar kraftigt, vilket är lagom skönt i längden...

Produkt:
Fostex GY-1.
Återförsäljare:
Macoteket.
Köpråd:
Väldigt futuristisk och cool högtalare som väckte stort intresse när vi visade upp den. Men inte värd att lägga pengar på om det är bra ljud du är ute efter.
Pris:
1200 kronor.


FA-001 ser ut som en fetare variant av AudioEngine 2, och stoltserar också med en iPoddocka på toppen av den ena högtalaren. Smart, men det borde funnits en usb-anslutning också så att man inte behöver byta docka för att synka iPoden.

Men den stora besvikelsen är ljudet. Basen är djup, och Fireant har till och med satsat på en bass boost-knapp för den som vill leka disco. Problemet är bara att basen är för djup, på ett dåligt sätt. Den mullrar så mycket att mellanregistret överröstas, och tillsammans med en klen och mjuk diskant får man ett väldigt muffligt ljud.

Ännu allvarligare är att ljudet känns svajigt, speciellt på högre volym. I övrigt plus i kanten för just ljudvolymen, de här klarar en fest utan vidare. Om bara ljudet inte hade varit så platt och ansträngt hade vi haft en riktigt trevlig högtalare här.

Produkt: Fireant FA-001.
Distributör: 
Macline.
Köpråd:
Tvåhundra kronor billigare än AudioEngine 2, men får stryk på alla punkter utom i den djupaste basen. Det är det inte värt, lägg till tvåhundra och köp AE2.
Pris:
1600 kronor.

Äntligen! Så här ska det låta. Sedan AudioEngine 2 släpptes på marknaden har den i princip hyllats av varenda tidning som testat den. Nu sällar vi oss till den skaran: de här kassaskåpen i miniformat är fantastiska. Tunga, handbyggda, guldpläterade ingångar, kevlarförstärkta element – allt andas kvalitet.

Ljudet är kristallklart. Basen är förstås inte så djup, vi har trots allt att göra med en högtalare som inte är mycket fetare än ett paket matlagningsgrädde, men den bas som finns är fyllig och rapp.

Ljudbilden kan enklast beskrivas som transparent; AE2 återger och lyfter fram musiken utan att färga ljudet nämnvärt, och de är kort sagt en njutning att lyssna på. Dessutom klarar de förvånansvärt hög volym – utan att dista. Ett par riktiga hifi-högtalare i miniformat. Synd bara att priset är allt annat än mini.

Produkt: D´feldt Audio Engine 2.
Distributör:
Abtech
Köpråd:
Högt pris, men med såhär bra ljud vore ett lägre betyg snudd på tjänstefel. De är dyra, men värda varenda krona.
Pris:
1800 kronor.

Att det här är storebror till AE2 kan ingen tvivla på. Annars räcker det att snegla på prislappen, som är lika fet som plånboken blir tunn om du köper den.

Utseendemässigt är AE5 väldigt lika Fireant FA-001, men där slutar likheterna. Ljudet är lika kristallklart som hos lillebror, men tack vare större, kevlarförstärkta element och mer volym i lådan bjuder AE5 på djupare bas och framförallt möjligheten att spela ännu högre. Inte ens på hög volym finns tendenser till ihopgrötning; ljudet är balanserat och svängigt hela vägen.

Basen är en njutning, den mullrar men utan att förstöra eventuell sprödhet i musiken. Kvaliteten är på topp var man än tittar, kanske inte så konsigt då D’feldt handbygger alla sina högtalare.

Produkt: D´feldt Audio Engine 5.
Distributör:
Abtech
Köpråd:
Priset är saftigare än en rå stek; för ungefär halva summan får du ett par AE2, som i princip har lika bra ljud. AE5 har djupare bas och kan spela högre – vilket gör den till testets bästa högtalare. Men är det värt pengarna?
Pris:
3300 kronor.


Creature har varit med ett tag nu, och generation två är en liten uppdatering. Lite bättre ljud, lite roligare design med lysdioder under satelliterna (som vi mest tycker ser fåniga ut). Högtalarna gör ett lite plastigt första intryck, men vi tittar närmare och konstaterar att de dock verkar hålla ihop bra.

Ljudet är däremot inget vidare. Framförallt förvånas vi av hur illa subbasen låter: den vill vara djup men klarar inte uppgiften riktigt. Så fort vi drar på lite tyngre musik kastar den in handduken och börjar dista. Oacceptabelt. Dessutom saknar vi ett mellanregister: baslådan tar egentligen bara hand om de lägsta frekvenserna, och de minimala satelliterna har alldeles för små element för att kunna leverera ett mellanregister.

Återstår alltså att – nej, det fanns visst inga fler högtalare i paketet. Nu låter det kanske som att vi sågar Creature II helt, men så illa är det inte. Det här paketet funkar säkert bra för spel, kan nog vara okej för film också. Men musiken kommer du att vilja köra på någon annan högtalare.

Produkt: JBL Creature II.
Återförsäljare: 
Macoteket
Köpråd:
Dippen i mellanregistret och en vass diskant får musiken att låta artificiellt. Priset är dock lågt, vilket måste tas med i kalkylen.
Pris: 800 kronor.