När Steve Jobs presenterade Macbook Air påpekade han att det var omöjligt att få in en normal mobil processor i den supertunna bärbara – processorerna som sitter i vanliga Macbook och Macbook Pro är helt enkelt för stora och varma.

Så hur har man då lyckats få in en riktig Core 2 Duo i maskinen? Första tanken är att använda den nya Penryn-processorn med dess 45-nanometersteknologi, men så är inte fallet. Istället har Intel tagit fram en ny mindre formfaktor för den gamla Merom-baserade processorn (alltså i huvudsak samma som i de andra två modellerna).

Detta har uppdagats av Anand Lal Shimpi, grundare av sajten AnandTech.

Tack vare detta har Apple fått en processor som är lika beräkningsduglig som de vanliga Core 2 Duo, men som bara drar aningen mer ström och blir aningen hetare än Intels vanliga lågvoltsprocessor som sitter i andra väldigt små bärbara.

Enligt Lal Shimpi kan denna lösning ha varit en kompromiss från Apples sida för att bli klar med Macbook Air i tid till Macworld Expo. Alltså kan man tänka sig att framtida modeller istället utnyttjar nyare chip från Intel som i dagsläget inte är färdiga för den produktionstakt som Apple kräver.

Källa: AppleInsider.