Faktum är att Mitsubishi lanserade en ännu tunnare dator - redan för över 10 år sedan.

Cnet har grävt lite och hittat specifikationer som visar att Apples stolthet Macbook Air inte är den tunnaste datorn någonsin. 1997 såg Mitsubishi Pedion dagens ljus efter ett samarbete med Hewlet-Packard. Pedion hade ett magnesiumchassi, en 233MHz Pentium MMX processor, hela 64MB Ram och en hårddisk på 1GB. Skärmen var på 12 tum. Och Pedion var tunnare än dagens Macbook Air, även om det bara skiljer en millimeter.

Mitsubishin var otroligt tunn - bara 18.4 mm. Den kilformade Macbook Air är på sitt tjockaste ställe 19.4 mm och som tunnast 4 mm. Pedion blev aldrig någon succé trots sitt smidiga format och försvann från marknaden redan året efter lanseringen, mest beroende på de barnsjukdomar den drogs med och det höga priset. 1997 kostade en Mitsubishi Pedion 6000 dollar. I dag kostar en Macbook Air från 1799 dollar och uppåt.

Det finns också andra tillverkare som lyckats åstadkomma riktigt tunna datorer, t.ex. Sony Vaio X505 från 2004 - en skapelse i kolfiber som mätte 20 mm på det tjockaste stället och 10 mm på det tunnaste. I kommentarstråden till artikeln där vi jämför Macbook Air lyfts även några andra utmanare fram.

Apple har på sätt och viss rätt i sitt påstående - för ser man till de datorer som finns på marknaden i dag så är Macbook Air tunnast. Men först var de inte, och inte heller tunnast. Mitsubishi slog dem med 11 år och 1 mm. Nu lär storlekskriget blossa upp, och vi kommer säkerligen att få se nya slimmade modeller från de andra tillverkarna inom kort.

Källa: CNet News