En av de nyheter som uppmärksammades minst under gårdagen var att Apple släppte en uppdatering och ett programpaket till iPod Touch.

Vill man få tillgång till alla nya funktioner och program gör man på följande sätt:

1. Uppdatera iTunes till version 7.6.

2. Koppa in din iPod Touch i datorn.

3. Installera 1.1.3-uppdateringen (som är gratis).

4. Köp programpaketet för 155 kronor. Har du inget iTunes-konto ombeds du att skapa ett.

5. Vänta tills installationen är klar och koppla sedan ur din iPod Touch.

Nöjer man sig med 1.1.3-uppdateringen får man nöja sig med diverse buggfixar, väljer man att köpa programpaketet får man förutom fem nya program även möjlighet att anpassa hemskärmen.

För att lägga till webbapplikationer (eller Webclips för den delen) på hemskärmen surfar man in på valfri sida, trycker på plustecknet i den undre menyn och väljer alternativet "Lägg till på hemskärmen". Det hela fungerar alldeles utmärkt och det är riktigt skönt att ha Google eller spelet Bejeweled snabbt åtkomligt.

Skulle man vilja radera en webbapplikation från hemskärmen är det bara att hålla nere ikonen några sekunder och vips börjar alla ikoner att skaka. Webbapplikationer kan då tas bort genom att trycka på ett kryss i hörnet. Den som vill kan nu även passa på att flytta runt övriga ikoner så att de hamnar där man vill ha dem. När man är nöjd trycker man på Hem-knappen.

Skulle man vilja ha fler webbapplikationer på hemskärmen än vad som får plats kan det vara bra att veta att det nu finns upp till nio hemskärmar. Man bläddrar mellan skärmarna med fingret på samma sätt som man bläddrar i bildvisningsprogrammet.

En av gårdagens stora nyheter var att det inom kort kommer bli möjligt att hyra filmer via iTunes och uppdaterar man mjukvaran i iPod Touch kommer det bli möjligt att se dessa filmer när de väl blir tillgängliga i Sverige.

I övrigt har videoprogrammet fått sig en översyn så att man nu kan välja kapitel, undertexter och språk. Dessutom kan man få tillgång till sångtexter om man bakat in dessa i musikfilerna.

De fem nya programmen är Mail, Kartor, Anteckningar, Väder och Aktier. Dessa följer med gratis till iPhone, så man kan tycka att det är lite magstarkt av Apple att begära 155 kronor av oss som har en iPod Touch. (Observera att de som köper en iPod Touch från och med nu slipper betala för de extra programmen).

Använder man sig av Googles tjänster har man redan tillgång till liknande funktionalitet, men för alla andra är det faktiskt värt att betala för programpaketet.

Programmet Kartor bygger visserligen på Google Maps, men erbjuder betydligt fler möjligheter. Faktum är att man kan använda programmet som en billig gps genom att markera var man är och vart man ska. Det bör emellertid påpekas att funktionen än så länge bara funkar i vissa städer.

Programmet Mail är nästa nyhet. Vi testade att lägga till ett Gmail-konto och allt funkar som man kan förvänta sig. Finns det bilder i mejlet syns inte dessa direkt, utan man får först trycka på en nerladdningssymbol.

Anteckningar har saknats av många. Programmet är väldigt simpelt men gör vad det ska. Att man inte kan byta färger på anteckningarna är däremot väldigt trist. Gult och brunt är vad som gäller. Punkt slut.

Väderprogrammet hämtar sin data från Yahoo, vilket innebär att stöd för å, ä och ö saknas. Bor man i Göteborg är det stavningen Gothenburg som gäller, detta trots att det namnet inte länge ska användas internationellt enligt beslut av kommunstyrelsen.

Sista programmet i samlingen är Aktier (eller Stocks som det heter på engelska). Aktiekurserna hämtas från Yahoo med 20 minuters fördröjning. Att lägga till rätt aktiekurser är en barnlek och vill man ha koll på fler än sex stycken är det bara att bläddra neråt i listan. Vill man se den historiska utvecklingen kan man få en graf som sträcker sig två år bakåt i tiden.

Sammanfattningsvis börjar iPod Touch nu bli precis så bra som den borde varit från början. Det som fortfarande saknas är möjligheten att kopiera och klistra in text, köpa spel från iTunes Store, chattklient och stöd för Flash i Safari. Förhoppningsvis dyker dessa funktioner upp i framtida uppdateringar.

Läs mer om nyheterna i iPod Touch på Apples webbplats!