Nu är det klart. Macbook får en ny lillebror som verkligen gör skäl för namnet. Ryktena var sanna, Macbook Air har sett dagens ljus.

Steve Jobs drog ut på tiden och pratade om andra tunna bärbara, om hur tunn den nya Macbooken är, innan han tog fram ett kuvert och drog fram vad som onekligen är en otroligt tunn dator. I bakkant är den 1,93 centimeter och i framkant ynka 4 millimeter. Vikten ligger på 1,36 kilogram.

Nedanför tangentbordet finner vi en stor nyhet som det ryktats om, nämligen en styrplatta med multitouchgränssnitt. Man kan flytta fönster, zooma och rotera precis som på en iPhone eller iPod touch.

Macbook Air har minimalt antal portar. En USB 2.0-kontakt, en MagSafe, Micro-DVI och ljud-ut. Inget annat. En 80 gigabyte stor hårddisk är standard, men som tillval kan man köpa en 64 gigabyte stor SSD-disk. Den har 2 gigabyte RAM som standard.

Trådlöst nätverk med 802.11n och Bluetooth 2.1/EDR täcker de flesta överföringsbehov, och den saknar optisk enhet. Däremot medföljer ett program för Mac och PC som låter användaren "låna" en annan datorns spelare eller brännare.

Processorn är en Core 2 Duo på 1,6 eller 1,8 GHz, alltså betydligt långsammare än dagens Macbook, men också strömsnålare. Detta, tillsammans med en 13,3 tum stor LED-skärm gör att batteritiden ligger på hela fem timmar.

Jobs passade även på att peka på hur Apple jobbat för att göra den nya datorn mer miljövänlig. Skalet är helt i aluminium, skärmen är helt befriad från bly och kvicksilver, inga bromerade flammskyddsmedel används på moderkortet, och packeteringen använder 56 procent mindre material än vanliga Macbook.

Redan om två veckor börjar Macbook Air skeppas, och priserna börjar på 1799 dollar eller 16 495 kronor. För den som vill ha SSD-hårddisken blir det lite dyrare. Hela 8 900 kronor extra kostar den.