RSS för att publicera
Har du en blogg eller en sajt och vill skapa liv på sidorna? Då kan RSS-flöden med innehåll från andra sajter vara en smart väg att gå. Du kan enkelt skapa listor med flöden som visar upp rubrik och länkar till avsändaren. Det är ett bra sätt att få upp aktiviteten på din sajt. Du kan också låta det innehåll du redan publicerar spridas på fler ställen genom att använda ditt eget rss-flöde för att spegla informationen.

Det är viktigt att välja RSS-läsare efter dina behov. Den ska vara lätt att använda och organisera samtidigt som du inte ska behöva snåla på funktionerna. Webbläsare som Safari och Firefox har egna inbyggda funktioner för RSS-bevakning. Här väljer vi dock att lyfta fram några av våra favoriter när det gäller egna läsare. Valet mellan webbaserat eller installerat avgörs av hur ditt datorbeteende ser ut. Är du alltid vid samma dator eller växlar du mellan olika enheter? För dig som byter dator och även använder mobilen när du surfar är en webbaserad variant att föredra.


Google Reader
En av de mest populära läsarna med smarta funktioner och möjlighet att få fram statistik över dina egna flöden. Läsaren är gratis och är integrerad med Googles övriga tjänster.


Shrook
En av de bästa läsarna för Mac. Snabb på uppdateringar och bra stöd för podcastsändningar.


Bloglines

Påminner om Google Reader och är enkelt och lättanvänd i sitt upplägg. Även möjligt att göra tillfälliga »spellistor« med flöden.


Netnewswire
Väl integrerad med Mac OS X är det här de installerade läsarnas flaggskepp. Smarta funktioner och möjligheter. Kostar cirka 30 dollar.


Mobispine
RSS-läsare specialanpassad för mobilen. Vill vara mer än en vanlig läsare och satsar på filtreringsfunktioner som ger dig anpassad information på »förstasidan«.


I DEL 1: Det är är RSS
I DEL 2:
Så får du igång RSS
I DEL 3: Här är fem populära RSS-läsare